Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin
    
                                                                                                                                                          

     

Jitterbuggare

Tillhör en av mina favoriter

Ungefär 35 st

 

1 dl strösocker

200 g smör eller margarin

5 dl vetemjöl

1-2 äggulor

 

Maräng:

1-2 äggvitor

4 msk socker

 

Rör samman socker, smör och mjöl tillen smidig deg och ställ den kallt en stund. Vispa äggvitorna till hårt skum, vänd ner socker  och fortsätt vispa en stund.

Kavla ut degen tunt, bred på marängen och rulla ihop kakan som en rulltårta.

Lägg hela rullen kallt i 30 minuter. Skär rullen i 1 cm tjocka skivor. lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper i 175 grader ca 15 minuter.

Låt kakorna svalna på galler och förvara dem sedan torrt annars blir de sega.

 

Tisdagen den 28 juli 2009 kl. 00:47

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Judiskt bröd

Äntligen har jag hittat mitt "borttappade" recept på brödet

 

25 g jäst, löses i 2½ dl vatten 37 grader

½ dl olja

2 tsk socker

2 tsk salt

10-11 dl vetemjöl

1 ägg i degen

 

När alla delar är blandade, dela degen i 3-4  delar och gör långa längder. Fläta ihop längderna.

Låt jäsa i 20 minuter på plåt. Pensla med ägg + vallmofrö.

Grädda i 250 grader 20 minuter.

 

Måndagen den 27 juli 2009 kl. 11:02

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

2 såser

Rodes Islandssås

 

1 tsk paprika pulver

½ tsk salt

½ tsk svartpeppar grovmalen

1½ dl majonäs

2-3 msk chilisås

Dry sack efter smak ca ½ dl

1½ dl vispad  grädde blandas i sist

 

                                      ........................................................................

 

Skaldjurssås

 

3 msk olja (tistelolja)

1 msk vinäger

1 msk strösocker

1 msk senap (vanlig slotts)

mycket dill

Tycker du det blir förlite sås, bara att öka på receptet

 

Söndagen den 26 juli 2009 kl. 09:54

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Äppelkaka Västergyllen

Det här är den klassiska äppelkakan . Den härstammar från trakterna runt Vättern.

 

200 g vetemjöl, ca 3½ dl

3 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

100 g strösocker, drygt 1 dl

100 g smör

1 ägg

 

Fyllning:

5 rårivna äpplen

 

Blanda ihop alla torra ingredienser på bakbordet. Finfördela fettet däri, tillsätt ägget och arbeta snappt ihop degen.

Smörj en stekpanna eller rund form, ca 20 cm i diameter. Tryck ut hälften av degen i formen  och täck botten med rårivna äpplen. Kavla  ut resten av degen till ett lock och lägg över. Tryck till kanten, nagga  degen lätt och grädda kakan i 175 grader i 30 minuter.

Låt kakan svalna något innan den stjälpes upp på ett fat. Sikta florsocker över och severa vispad grädd till.

 

 

Söndagen den 26 juli 2009 kl. 00:32

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Kalljästa frukostbullar

10 st

1/4 paket  jäst
2 dl kallt vatten
1 msk olja
1 tsk salt
1 dl grovt rågmjöl
4-5 vetemjöl (gärna special)
sesamfrön

 

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av det kalla vattnet och rör tills degen löst sig. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, rågmjöl och vetemjöl. Arbeta till en smidig deg för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 10 bitar. Forma dem till avlånga, släta bullar som läggs på bakpappersklädd plåt. Täck plåten med en bakduk och ställ i kylskåpet över natten. Sätt ugnen på 250 grader. Ta fram plåten och låt den stå framme medan ugnen värms. Pensla bullarna med kallt vatten och strö över med sesamfrön. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna på galler.

 

 

Torsdagen den 23 juli 2009 kl. 21:39

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [7] Kommentera detta inlägg

 

Isterbandslåda

Receptet är beräknat till 2-3 personer.

 

2 st isterband

10 st kall kokt potatis som skivas

2 st purjolökar

salt

peppar

2 ägg

½ liter mjölk

 

Ägg och mjölk vispas tillsammans, häll över lådan.

 

 

Grädda i ugn, 225 grader i ca 20 minuter.

Gör man större låda, grädda till äggstanningen stelnat.

Efter ca 15 minuter kan man lägga på skivade tomater

 

Onsdagen den 22 juli 2009 kl. 10:37

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Blåbärspaj med marängtäcke

Blåbärspaj med marängtäcke. 

3 dl vetemjöl

100 g smör eller margarin

75 g riven mandelmassa

 

Fyllning:

1 liter blåbär

½ dl socker

2 msk potatismjöl

 

Marängtäcke:

2 äggvitor

3 msk socker

 

  1. Blanda mjöl och riven mandelmassa. Hacka samman med smör till en deg. Kavla ut till en rund kaka. Smöra en pajform och klä den med pajdegen. Förgrädda botten i 175-200 grader i 10-15 minuter. Fyll botten med bär och strö över potatismjöl blandat med socker.
  2. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt i socker. Spritsa eller bred marängen över pajen . Grädda i 150-175 grader i 20 minuter. 

 

Tisdagen den 21 juli 2009 kl. 11:49

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

Tips,Matlagning i lergryta.

Babsan på zoomin.se har lagt ut  recept på Sjömnansbiff i lergryta. Jag har gått igenom gamla recept och hittade 4 olika förslag  på maträtter i "lergryta-på romerskt vis".

Lägg grytan i kallt vatten i 10 minuter innan ni skall använda den. Och låt den rinna av ett ögonblick innan ni lägger i  köttbiten eller fågel.

Inga fetter i grytan

Lergrytan ställs alltid i kall ugn, sätt temperaturen på 250 grader. Man behöver inte titta på maträtten under stektiden, men låt tiduret ringa efter 60 minuter.

Stektiden är normalt 15 minuter längre än ugnstekning på vanligt  sätt.

Stekskyn kan man använda som såsstomme , eller sila och ha som sky.

Vill man ha kyckling, gås, fasan eller lamm frasigt och knaperstekt så kan man hälla bort spadet när 10 minuter återstår av stektiden.

Stektid från det ni sätter in grytan:

Stekhöns, kyckling.....................90 minuter

And ..............................................120 minuter

Fläskstek.......................................90 minuter

Rostbiff..........................................35 minuter

Kalvstek........................................90 minuter

Fiskfilé..........................................60 minuter

När man gör ren en lergryta skall den bara skrubbas med varmt vatten

inget diskmedel

Efter lång användning kan man koka ur grytan c:a 30 minuter i vatten.

Jag har recept på Oxstek, Apelsinkyckling, Köttiga Fläskben och Lammsadel 

Finns intresse för recepten, hör av er, jag svarar

 

 

 

Måndagen den 20 juli 2009 kl. 15:55

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Sandkaka med daim

Lite ovanlig kanskemen värd att testa

 

Sandkaka med Daim

 

200 g mjukt smör
2 ¼ dl strösocker,
2 tsk vaniljsocker eller korn av 1 vaniljstång,
4 ägg,
3 ¼ dl vetemjöl,
140 g hackad Daim

Gör så här:

Rör samman mjukt smör med strösocker och vaniljsocker. Tillsätt ägg, ett i taget. Rör kraftigt. Blanda vetemjöl med daim. Vänd ner daimen i smeten. Fördela smeten i en smord kakform och grädda den ca 1 timme i 175 grader på nedersta falsen.

 

Söndagen den 19 juli 2009 kl. 22:54

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Surdegsbullar !

Degen uppdelas på 2 dagar. 28 st

 

Dag 1

3 dl vatten

25 g jäst

1 ½ dl grahamsgryn

1 ½ dl grahamsmjöl

Dag 2

2 dl vatten

2 tsk salt

2 msk  ljus brödsirap

½ dl matolja

ca 10 dl matbrödsmjöl av vete  eller lantvetemjöl

  1. Lös upp jästen i det fingervarma vattnet. Tillsätt grahamsgryn
    och grahamsmjöl.Rör surdegen slät och klupfri och låt den  vila övertäckt  i rumstemperatu under natten.

     
  2. Nästa dag: Tillsätt det 37 gradiga vattnet och därefter salt, sirap och olja. Blanda sist ner mjölet och arbeta degen blank och smidig. Låt den vila övertäckt i degbunken i ca 1 timme
  3. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Forma den till en längd och dela upp den i mindre bitar. Rulla bitarna  till avlånga bullar och lägg dem på bakplåtklädd plåt.
  4. Ställ bullarna att jäsa till knappt dubbel storlek, 50-60 minuter
  5. Sätt ugnen på 250 grader.
  6. Skär ett långsgående snitt med en vass kniv eller rakblad på varje bulle.
  7. Grädda dem i 7-8 minuter.
     

 

Fredagen den 10 juli 2009 kl. 12:45

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Supersåsen till allt !

Supersåsen till allt!
Gott till kyckling eller biff, samt pasta, dinkel, bulgur, quinoa

Detta behöver du

1 stor gul eller röd lök
1 stor zucchini
1 paprika, gärna röd
1 dl röda linser
2 vitlöksklyftor
2 tomater
500 g passerade tomater
1 - 2 dl buljong, grönsak eller höns
1 - 2 msk pesto
olivolja salt, peppar

 

Gör så här:
skala och grovhacka/tärna alla grönsaker. Fräs alltsammans i lite olivolja (utom tomater) tillsammans med linserna i en rejäl gryta. Häll på passerade tomater, tomattärningar och buljong och koka alltsammans på svag värme i 20-30 minuter eller tills linserna är mjuka och mosiga. Späd med mer vätska om det ser torrt ut. Smaka av med pesto, salt och peppar.
Serveras med nyriven parmesan och lite extra flingsalt , samt  grov nymald svartpeppar.

Glöm inte basilikabladen , gott till och fin dekoration

 

 

Torsdagen den 9 juli 2009 kl. 14:08

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Saft på svartvinbärsblad.

Nu är det dax att plocka svartvinbärsblad och göra en frisk och god saft. Skönt att ta till i värmen och lätt att göra. Har du inte blad själv, fråga dina grannar så får du säkert plocka.

Lycka till

Saft på Svartvinbärsblad
Ca 2½ liter

2 liter svartvinbärsblad, ganska väl packade
3 citroner
2 liter vatten
2 liter socker
50 g citronsyra

Gör så här:
1. Skölj vinbärsbladen väl. Tvätta citronerna väl och skala av det gula på skalet.
Undvik få med det vita, som kan ge besk smak. Pressa ur saften.
2. Varva bladen och citronskalet i en glasburk eller bunke. Häll över citronsaften.
3. Mät upp vattnet och sockret i en kastrull. Ge lagen ett rejält uppkok. Rör om
under tiden så att sockret smälter.
4. Rör ut citronsyran i den heta lagen . Häll bladningen över bladen. Rör om och
låt kallna. Täck därefter saften väl och ställ kallt att dra ca 5 dygn.
5. Häll upp att självrinna i silställning.
6. Fyll saften ända upp på kalla väl rengjorda flaskor, eller djupfrys i lämplig förpackning
vid längre tids förvaring.

 

Onsdagen den 8 juli 2009 kl. 22:30

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Madelskorpor

 

Har letat länge efter recept på madelskorpor(som påminner

om de italienska) testa gärna!

Mandelskorpor
40 skorpor

100 g sötmandel
2 medelstora ägg
1 dl socker
en nypa salt
1 msk finrivet apelsinskal
½ dl olja
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Pensling
1 ägg
1 tsk socker
1 msk vatten

• Sätt ugnen på 200 grader
Skålla och skala mandeln
• Vispa äggen och socker riktigt pösigt. Tillsätt lite salt, apelsinskalet
oljan, mjölet och bakpulvret. Arbeta ihop degen.
Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda in den hela mandeln.
• Dela degen i 2 delar. Forma till rullar och lägg dem på en bakpappersklädd-
plåt.
• PENSLING: Blanda ihop ingredienserna. Pensla rullarna generöst.
• Grädda rullarna i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna ca 10 minuter.
Sänk värmen till 100 grader.
• Skär rullarna i skivor ca 2 cm tjocka . Lägg skorporna på en ny bakpappersklädd
plåt. Låt torka i ugnen i ca 30 minuter. Skorporna blir godast om de får mogna i
smaken till nästa dag.

 

Tisdagen den 7 juli 2009 kl. 20:18

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Hamburgare med 3 olika såser!

 

Testa gärna Grönmögelostsåsen till en isbergssallad med avocado och valmötter. Smakar jättegott 

Hamburgare
4personer
1 rödlök
2 tomater
600 g oxfärs
2 msk olivolja
Salt och peppar
1 pkt bacon
4 hamburgerbröd
4 msk tapenade
Valfri sallad

• Grönmögelostsås:
• 75 g grönmögelost
(inte för kraftig)
• 2 dl créme fraiche

• Tomatsås:
• 1 dl tomatsås chili
• 2 msk bostongurka
• 1 msk finhackad gul lök
• 2 dl créme fraiche

• Basilikasås:
• 100 g fetaost
• 2 dl créme fraiche
• 1 kruka basilika

1. Gör valfri sås. Om du gör 2 såser, minska till hälften,
eller till en tredjedel om du gör alla 3
2. Skiva lök och tomater. Forma färsen till 4 hamburgare och vänd
dem i olivolja. Krydda med salt och peppar runt om och stek eller grilla
biffarna på medelvärme i ca 2-3 minuter på var sida. Knaperstek under
tiden baconen och grilla ev. bröden
3. Bre tapenade på brödet och varva sedan sallad, tomat, lök och valfri sås.
Lägg sist på hamburgaren och toppa med knaperstekt bacon. Servera
genast med saltgurka skurna i klyftor


 

Tisdagen den 7 juli 2009 kl. 19:58

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

 

Taggar

Recept Bakgrunder ´bakgrunder´. Recept Glassrullar Marmors Äppelkaka med Marängtäcke Kalljästa Hälsomuffins/morgonbröd bakgrunder.

Kategorier

Allmänt.

Efterrättspajer

Fixa utan vanligt socker

Glass & Sorbet Recept

Glassiga såser

Marmors Tips

Matbröd

Mina Recept

Moblogg

Muffins Recept

Rabarber Recept

Senaste nytt

Smått & Gott

Södermalms info

Arkiv

 2017

 November 2017

 Oktober 2017

 September 2017

 Augusti 2017

 Juli 2017

 Juni 2017

 Maj 2017

 April 2017

 Mars 2017

 Februari 2017

 Januari 2017

 2016

 2015