Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin
    
                                                                                                                                                          

     

Söndag

Fortfarande sköna dagar med

Tur man har sjösidan, där fläktar det. Går jag utanför tomten står luften alldeles stilla, är inget skönt.

Vi har fortsatt med  husen idag, målat vissa fasader,takränner mm. Har  rensat i rabatterna, är det inte visset så har ätit  på bladen så det är hål.

                                                                         //

Pratade med äldste sonen i familjen var på landet, de har varit ute och  plockar svamp. Två stora korgar fulla, han tror att de har plockat en halv sopsäck med svamp på 2 dagar, bara kantareller.

      

                                                                    

Det har vartit tätt mellan samtalen idag, dottern ringde på nu är deras båtsemester slut, nu är det bara att börja jobba igen.  Men i slutet av augusti  åker hon och maken till Skiatos, då skall barnens farmor och farfar vara med barnen. Skiatos är en jättefin ö, mycket grönska fina stränder. Dottern vill åka dit för att uppleva gamla minnen, jobbade där 1 år efter gymnasiet.

 

                                                                        ##

Det blev fisk med stompa till tidig middag. Håller på att tömma extrafrysen vi planerar för hemresan. Det är onödigt att ha den igång , behövs bara på sommaren när vi är fler här.

Får bli en hamburgare senare i kväll om vi blir hungriga.

                                                       

 

Söndagen den 9 augusti 2009 kl. 17:21

Allmänt. | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Bert blir korvkung !!!!!

Nu skall Bert Karlsson bli korvkung Läste ett inlägg i en kvällstidning att Bert skall starta en egen tillverkning av korv och pannkakor.

Han anser att " matindustrin  tar livet av folk" . Han kommer att sälja  sina pannkakor till utvalda matkedjor. Han undersöker också möjligheten att starta en egen korvkedja utan tillsatser. Han anser att genomsnittskorven innehåller bara 25% kött,  när den igentligen borde ligga på 85% kött.  Du kan tänka dig vad resten av innehållet består av det är bedrövligt, säger Bert .

Men för Bert handlar det mycket mer än bara korvar och pannkakor. Han betraktar sin nya satsning som en matrevolution på liv och död- och han talar utifrån egen erfarenhet. Artikel i A.B.2009-08-08

Man får tycka vad man vill om hans uttalande, men det ligger mycket i hans ord, "skönt att någon rör om i grytan".

När jag växte upp i Skåne, var min favorit när jag kom till min farmor, att få köttkorven från slaktaren. Det var en köttkorv som var  ca  1 meter lång och ihoprullad. Farmor stekte hela korven i stekgryta och gjorde en härlig brunsås till. Korven var helt fantastisk, där kan prata om köttkorv

 

 

 

Söndagen den 9 augusti 2009 kl. 12:15

Allmänt. | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

2 Såser till Härlig Fiskfärs

Räksås

500 g räkor

2 msk smör eller margarin

2 msk vetemjöl

1½-2 dl silat räkspad

1½-2 dl mjölk

ev några msk torrt vitt vin

salt och peppar

ca ½ dl finklippt dill

                                                                                    

Rensa räkorna och lägg skalen i en kastrull med ca 2½ dl vatten. Koka skalen ca 5 minuter under lock. Ta bort kastrullen, låt dra 10-15 minuter. Sila av skalen.

                                                                               

Smält matfett , strö över mjöl och späd med räkspad, mjölk och grädde tills det blir en slät och fin sås. Krydda försiktigt och blanda i dillen

                                                                                  

Koka på svag värme några minuter. Smaksätt ev med lite vin. Lägg i räkorna strax innan såsen serveras.

                                                                            #####

Citronsås med Kapris 

1 äggula

2 msk rumsvarmt smör

2 dl grädde

salt

svartpeppar

citronsaft

1 krm dragon

1 msk kapris

                                                                                    

Rör smöret vitt och pösigt i en bunke. Tillsätt äggulan och ställ bunken i vattenbad med sjudande vatten. Vispa hela tiden och tillsätt grädden lite i taget. Såsen skall bli tjock och pösig.

                                                                                        

Smaka av med kryddor, citronsaft och tillsätt kaprisen. Servera så varm som möjligt. 

 

Söndagen den 9 augusti 2009 kl. 09:36

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

En Härlig Fiskfärs med 2 såser

 

Beräknat till 6-8 personer

1 kg fiskfilé ( tex kolja och torsk, hälften av varje)

4 dl mjölk

4 ägg

2-3 dl grädde

3-4 msk potatismjöl

1 msk salt (örtsalt)

peppar

räkor, gurka, citron och dill till garneringen

Dela fiskfiléerna i bitar och mal dem 3 ggr. Späd under tiden med mjölken lite i sänder. Rör ner mjöl, ägg,  grädde och kryddor. Rör färsen smidig. Smörj och bröa en stor form, ca 2 liter. Häll i smeten och täck med ett dubbelt ark folie. Se till att det sluter tätt.

                                                                            

Full en långpanna med sjudande vatten och ställ in på nedersta falsen i 200 graders ugn. Ställ i formen och låt den grädda i ca 1 timme.

Kontrollera med en sticka att färsen är färdig. Låt den stå kvat i formen en stund innan den stjälps upp på ugnfast fat. Ställ in den några minuter i 225 graders ugn för att få ytfärg.

                                                                        

Garnera färsen och servera den med räksås eller citronsås med kapris .

Såserna på separat blogginlägg.

 

Söndagen den 9 augusti 2009 kl. 09:34

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

 

Taggar

Recept Bakgrunder ´bakgrunder´. Recept Glassrullar Marmors Äppelkaka med Marängtäcke Kalljästa Hälsomuffins/morgonbröd bakgrunder.

Kategorier

Allmänt.

Efterrättspajer

Fixa utan vanligt socker

Glass & Sorbet Recept

Glassiga såser

Marmors Tips

Matbröd

Mina Recept

Moblogg

Muffins Recept

Rabarber Recept

Senaste nytt

Smått & Gott

Södermalms info

Arkiv

 2017

 November 2017

 Oktober 2017

 September 2017

 Augusti 2017

 Juli 2017

 Juni 2017

 Maj 2017

 April 2017

 Mars 2017

 Februari 2017

 Januari 2017

 2016

 2015

 2014