Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin
    
                                                                                                                                                          

     

Tisdag

När jag steg upp i morse stog temometern på 9 grader. Nu kan man känna i luften att hösten är på gång.

När  kom fram blev det lite varmare. Har varit i Skrapan och köpt batterier, ficklampa. Det börjar bli lite mörkt om kvällarna så jag behöver en lampa för att se var vovven har Han är inte som andra hundar, som kan sätta sig var som helst, utan han skall trycka upp baken i buskarna.

Passade på att gå in på Akademibokhandeln som ligger i Skrapan för att köpa boken 10 hundar och en katt 4 hade ett inslag i morse om boken. Den har inte kommit ut ännu, finns troligen att köpa om 14 dagar.

Letar fortfarande efter en ny kaffebryggare, tittade in hos Onoff hittade ingen jag tyckte om. Numera är det nästan bara kaffemaskiner, tycker de tar för stor plats i köket. och vissa melittabryggare värmer inte upp vattnet tillräckligt, så det här blir inte lättGick hem och gjorde våfflor till lunch, det smakade mums. Sedan åkte  och husse till Globen och tankade och köpte en tvålkopp till badrummet, kommer hem med en helt ny uppsättning. Gick inte att få köpa glaskoppen, så nästa gång får vi hoppas att det är hållaren så går söder.

Nu är middagen avklarad, hundpromenaden står på tur

 

Tisdagen den 15 september 2009 kl. 20:02

Allmänt. | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

2 olika matbröd av samma deg!

1974 kostade det vita brödet 1:40 och råglimpan 1:75.

Receptet från en gammal tidning.

Vad det kostar idag vet jag inte, men det blir billigare att baka själv än att köpa.

Börja med att smörja 2 st 1 ½ liters formar med olja. Strö den ena med grovt rågmjöl.

 

Grunddeg:

50 g jäst

½ liter vatten

2 tsk salt

2 msk olja

1 liter vetemjöl

##

Till det vita brödet:

1 ½ dl vetemjöl

##

Till råglimpan:

1 msk sirap

1 knapp tsk anis

1 knapp tsk fänkål

½ dl rågkross

2 ½ dl rågmjäl

Blanda alla torra ingredienser till råglimpan i en skål så de står klara.

##

Så här gör man grunddegen: 

Smula jästen i bunke. Slå på vattnet, som skall vara ljummet, 37 grader,

och kan tas direkt ur vattenkranen. Rör om så jästen löser sig.

Sätt till saltet, oljan och vetemjölet. Arbeta degen väl. Låt den jäsa 15 minuter.

Häll av hälften av degen , ca ½ liter i ett litermått. Degen är mycket lös och lättflytande. en kniv är bra att till hands när man skall "skära av".

Sätt ugnen på 200 grader

##

Så har gör man det vita brödet:

Arbeta in 1 ½ dl vetemjöl i degen som är kvar i bunken. Forma sedan brödet på mjölat bakbord och lägg i den oljapenslade formen. Täck över och ställ att jäsa.

Så här gör man råglimpan:

Häll degen från litermåttet i bunken. Tillsätt sirapen och de i förväg uppmätta torra ingredienserna. Arbeta degen i bunken. forma sedan limpan på mjölat bakbord. Rulla limpan i rågmjöl och lägg den i den oljepenslade och mjölbeströdda formen. Täck över, ställ att jäsa.

Har man allt klart i förväg går det snabbt att göra råglimpan. De båda bröden kan gräddas samtidigt efter en gemensam jästid på ca 30 minuter:

Gräddningstid för vita brödet 25-30 minuter, för rågbrödet 35-40 minuter

 

Tisdagen den 15 september 2009 kl. 06:57

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

 

Taggar

Recept Bakgrunder ´bakgrunder´. Recept Glassrullar Marmors Äppelkaka med Marängtäcke Kalljästa Hälsomuffins/morgonbröd bakgrunder.

Kategorier

Allmänt.

Efterrättspajer

Fixa utan vanligt socker

Glass & Sorbet Recept

Glassiga såser

Marmors Tips

Matbröd

Mina Recept

Moblogg

Muffins Recept

Rabarber Recept

Saffransbak

Senaste nytt

Smått & Gott

Södermalms info

Arkiv

 2017

 November 2017

 Oktober 2017

 September 2017

 Augusti 2017

 Juli 2017

 Juni 2017

 Maj 2017

 April 2017

 Mars 2017

 Februari 2017

 Januari 2017

 2016

 2015

 2014