Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin
    
                                                                                                                                                          
 
 
      

Marmors lasagne!

I dag är det riktigt höstlikt ute  4 grader och lite blåst. Det finns ett visst intresse hur jag gjorde min lasagne igår. Då det är olika många i en familj, kommer jag att berätta vad jag använt, och hur jag gjort.

Det är bara att öka på eller minska ner innehållet .

Den jag gjorde i går var till ca 6-8 personer.

Köttfärs

Krossade tomater

vatten

1 st lök

2 vitlöksklyftor

2 stora msk tomatpure

1 morot hyvlas med potatisskalaren

oregano

1 buljongtärning  (kött)

salt och svartpeppar

Rökt skinka i skivor

Färska lasagnplattor

Mycket riven ost

Vit vanlig mjölsås som kryddats med salt och svarpeppat.

//

Stek köttfärs, lök och vitlöken. Hällöver krossade tomater+lika mycket vatten(burk+burk eller tetra+tetra)

Hyvla i 1 morot, i buljongtärning, salt och peppar. tillsätt tomatpurén.

Sänk värmen och låt såsen bara småputtra dess ju länge dess ju bättre.

Späd med mer vatten när den börjar tjockna till. Jag brukar låta den småputtra i flera timmar, med många omrörningar.

Gör en vit vanlig mjölsås, krydda med salt,svartpeppar. Den brukar jag också låta stå på väldigt svag värme så den sväller ur ordenligt.

//

Smöra en form, häll lite sås i botten. Ett lager färska plattor, ett lager köttfärssås, lasagneplattor, sås och köttsås+riven ost. Ett lager till med

allt plus röktskinka. Tillsist 1 lager plattor, sås och ett täcke med riven ost.

Då färska lasagnplattor inte behöver så lång tid i ugnen går gräddningen rätt snabbt.

200 grader ca 20-30 min. för att det skall bli genomvarmt.  Skall bara få en fin färg på ytan

 

Fredagen den 30 oktober 2009 kl. 11:33

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [12] Kommentera detta inlägg

 

Vanilj Bullar

30 st Vaniljbullar.

 

6 dl vetemjöl

1 msk socker

150 g margarin

40 g jäst

2 dl kall mjölk

Fyllning

50 g rumsvarmt margarin

3 msk socker

1 msk vaniljsocker

//

Rös smör, socker och vaniljsocker smidigt till fyllningen.

//

Blanda mjöl och socker i degbunken och finfördela margarinet  i blandningen. Tillsätt jästen löst i mjölken, och arbeta degen smidig.

Kavla ut degen till en fyrkant ca ½ cm tjock. Sporra eller skär degen till små fyrkanter och lägg en klick  fyllning på varje.

Vik ihop och lägg dom i formar att jäsa 1 ½ timme. Pensla med ägg och strö på pärlsocker.

Grädda i 250-275 grader 6-7 minuter.

 

Onsdagen den 28 oktober 2009 kl. 19:46

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Billigt grovt rågbröd

½ liter vatten

1 kg grovt rågmjöl (drygt)

50 g jäst

1 tsk salt

vetemjöl till utbakningen.

//

Rör jästen med saltet. Tillsätt fingervarmt vatten och rör ner det mesta av mjölet och arbeta degen smidig under tillsättandet av det övriga mjölet.

Låt degen stå övertäckt att jäsa. Tag upp degen när den jäst till dubbel storlek och arbeta den på bakbordet med lite vetemjöl.

//

Gör runda, 2-3 cm tjocka kakor och tag ut ett hål i varje kaka med en rund kakform eller ett glas. Nagga dem tätt och ställ dem att jäsa.

Grädda dem i ej för varm ugn. (225 grader)

 

Tisdagen den 27 oktober 2009 kl. 09:17

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Per Albin

Nu kommer ytterligare ett gammalt recept. Dessa bullar är jag uppväxt med. Mina barn likaså Receptet kommer från min mamma. Hur gammal receptet är vet jag inte, men om jag skall tippa är det väldigt gammalt. Har Googlat, men kan inte hitta något recept på Per Albin.

                                                                      //

Kalljäst deg

2 dl grädde

2 hg smör

30 g jäst

1 tsk socker

4 hg vetemjöl (omkring)

 

Fyllning

Mald mandel. socker och smör

 

Blanda ihop degen, kavla ut den tunt, forma till kanterna. Bred på fyllningen. Dela i fyrkanter, vik snibbarna mot mitten. Låt jäsa till dubbel storlek, pensla med ägg och grädda som vanliga bullar. Men skall bara bli ljust gräddade.

 

 

Lördagen den 24 oktober 2009 kl. 11:45

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

Mormors matbröd

Detta matbröd bakade min mormor 

Deg

1 liter vetemjöl

6 dl rågsikt

6 dl vatten

25 g jäst

½ - 1 msk salt

30 g smör

//

Blanda mjölet, smula ner jästen och tillsätt det ljummet vattnet. Blanda ihop, låt jäst 1 ½ timme. Arbeta ihop till 2 runda bröd, låt jäsa 15 minuter.

Grädda bröden i 200 grader. OBS! FÖRST ENBART UNDERVÄRME EN ½ TIMME, SEDAN BARA ÖVERVÄRME ½ TIMME.

Pensla med vatten ett par gånger under gräddningen.

Lycka till

 

Fredagen den 23 oktober 2009 kl. 09:39

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Munkanäskakan

Ytterligare ett gammal recept ! Satsen räcker till 2 kakor!

 

 

"Munkanäskakan"

VETEDEG

//

2½ dl mjöl

25 g jäst

75 g smör

3/4 dl socker

½ tsk salt

7-8 dl vetemjöl (ca 450 g)

//

FYLLNING

100 g smält smör

100 g (ca 1½ dl) sötmandel, skållad och grovt hackad

1 dl socker

1 msk kanel

1 dl (60g )vetemjöl

//

Gör vetedegen på vanlig sätt och låt den jäsa till dubbel storlek. Kavla ut degen till en tunn kaka. Skär remsor till garneringen .  Beräkna för varje kaka 4 remsor á 20 cm till (galler) och 2 smala remsor á 65 cm som snos om varandra till kanten runtom. Resten av degen delas i 2 delar och kavlas ut till runda bottnar, ca 20 cm i diameter.

//

Blanda samman ingredienserna till fyllningen och fördela den på bottnarna . Garnera med degremsorna. Låt jäsa ca 30 min. Pensla degen med uppvispat ägg och grädda i 200--225 graders ugnsvärme, 15-20 minuter.

 

Torsdagen den 22 oktober 2009 kl. 08:56

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

Får slaktade på Årsta holmar !

Sitter och läser tidninge mitt i Södermalm! Läser en artikel om att södermalms stadsförvaltning godkände att det fick vara får på Årsta holmar.

I februari plaserde en ägare ut får, som hon matade varje dag. 

För ungeför 2 veckor sedan, märkte hon att det inte stod rätt till med fåren. Det fanns ingen ledartacka, samt en annan tacka som alltid kom fram först.

Sökte runt på ön, hittade blodspår på en stig! Någon har slaktat fårtackorna!!! Hon kunde följa spåren ner till en båthamn. 

Nu finns lammen till tackorna kvar och de andra fåren har ingen ledare.

Hur kan man bara komma på idén att åka över Årstaviken stjäla och slakta 2 tackor.

Jag blir så j........... arg!!! Hoppas att det är någon som har sett personer komma sjövägen med sopsäckar, så det får tag i dessa hemska personer. 

 

Måndagen den 19 oktober 2009 kl. 17:28

Södermalms info | Permalänk | Kommentarer [19] Kommentera detta inlägg

 

Planer på skidspår året runt!

Läste i Södermalmsnytt följande artikel!

Nu finns det planer på att Tågtunneln i Eriksdal byter spår! Från metall till snö. Det lär finnas lång gående planer på att bygga en permanet skidanläggning i tunneln. Det skulle lyfta sporten i Stockholmsområdet.

Vi tycker det är lysande att en inomhusanläggning utreds, säger en representan för Svenska Skidförbundet.

Det tycker jag också är en bra idé, för alla som vill åka skidor.

I Stockholmstrakten saknas det mestadels snö, när tunneln redan finns  är det bra att göra något vettigt av den inte riva allt gammalt.

 

Söndagen den 18 oktober 2009 kl. 09:30

Södermalms info | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

Helgens Tårta. Glömmingetårta

Denna tårta hör till mina favoriter! Lätt att göra och väldigt god.

OBS !!!!!   Receptet är för två olika storlekar

Vispa vitorna till hårt skum, och blanda ner sockret. Bred ut marängmassan
över smeten och strö över resten av nötkärnorna
.

Grädda kakan i 175 grader ca 25 minuter.

Glömmingetårta
Mindre tårta                                Större tårta
50 gr smör                                    100g smör
1 ¼ dl socker                                2½ dl socker
3 äggulor                                        6 äggulor
¾ dl vetemjöl                             1½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver                          2 tsk bakpulver
3 msk mjölk                                 6 msk mjölk
100 gr nötkärnor                      100-150 g nötkärnor

Maräng:

3 äggvitor                                       6 äggvitor
1 ¼ dl socker                                 2½ dl socker

Fyllning:

3 dl vispgrädde                            3-4 dl vispgrädde

Rör matfett mjukt och pösigt med socker.
Tillsätt äggulorna en i taget. Rör i vetemjölet
och bakpulvret och tillsätt mjölken.

Smörj ett bakplåtspapper väl och lägg det i en liten långpanna.

Bred ut smeten på pappret och strö över hälften av de hackade
nötkärnorna.

Låt kakan svalna lite, stjälp upp den och lossa pappret, ev med hjälp av en
stekspade. Dela kakan på mitten. Lägg ena halvan på ett fat.
Vispa grädden fast, och bred den på kakan. Lägg den andra halvan över.


 

Fredagen den 16 oktober 2009 kl. 08:56

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [8] Kommentera detta inlägg

 

Stekartips

Jag skriv för någon dag sedan om olika sätt att tillaga tjälknöl och många har säkert inte hört eller gjort tjälknöl. Då tänkte jag lägga ut detta som en information, tips hur man kan göra

Nu har jag hittat vad jag läste om detta, ett reklamblad "Proffsens stekartips"

Äntligen är det höst och tid för riktiga stekar.  vill du imponera på dina vänner kommer här några snitsiga stekartips!

Och det gäller för alla köttslag.

  1. Stek långsamt. Sänk hellre temperaturen och låt steken ligga längre (110 grader kan vara lagom) Det gör köttet mört och fint. Detta är ingen ny trend uten igentligen en gammal tradition. Tänk på tjälknölen som tillagas i 70 grader och 10 timmar.
  2. Marinera inte steken. Låt din stek smaka just stek. Klappa i stället in sparsamt med salt och kryddor:peppar,timjan.rosemarin, enbär.
  3. Ös din stek med Coca-Cola ! Den är så söt att den karamelliserar steken och ger också perfekt spets till skyn. Ös ofta.
  4. Tu ut steken redan vid 58 grader. Låt den sedan vila i folie i minst 10 minuter. Då fortsätter temperaturen upp och vid 63 grader har steken en optimal färg och saftighet. Då är det dax att tranchera och servera.

Välj inte en för stark sås till. Det förstör steksmaken. En bearnaisesås tar fullständigt över och dödar din stek. En välbalanserad sky lyfter fram stekens smaker allra bäst. Red den gärna med lite rödvin och gelé.
Sedan fanns det lite vintips till de olika köttsorterna. De tar jag inte med. Vin är en smaksak.

//

Sedan har jag läst olika andra förslag på tjälknöl. 

Ibland skall köttet ligga i lag innan ungsbakning, i ett annat skall man lägga steken i lag efteråt.

Nu finns det 3 alternativ att prova tillagning  tjälknöl på.

Själv skall jag göra enligt "Stekartipset" har en benfri lammstek, som jag tänkte göra på lördag alt söndag.

Ha en trevlig dag all ni som läser detta!

 

 

Torsdagen den 15 oktober 2009 kl. 11:46

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [10] Kommentera detta inlägg

 

Tekakor

Nu är det dax att baka sina egna Tekakor!

Ca 54 st

 

Dag 1.

1 l mjölk

½ l havregryn

blöttläggs över natten

Dag 2.

3 hg margarin

3 dl socker

2 pkt jäst

2-2½ l vetemjöl

1 näve vetekli

Blandas ner i degvätskan. Använd gärna hushållsmaskin, och arbeta degen smidig.

Låt maskin blanda minst 5 minuter.

Gör längder, dela i bullar. Kavla ut till ca 1 cm´s tjocklek.
Låt jäsa 2 timmar
Grädda i 200-225 grader ca 10 min.
Pensla med hett vatten och sirap

 

Måndagen den 5 oktober 2009 kl. 07:05

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Chokladtårta

Chokladtårta
6-10 personer

200 gram mörk blockchoklad

150 gram rumstempererat smör

2 dl socker

4 ägg

1½ dl vetemjöl

 

 Smält blockchokladen i en kastull på svag värme

 Rör smör och socker pösigt i en bunke

 Rör ner ett ägg i taget i smeten

 Rör ner chokladen och sist vetemjölet.

 Smöra och bröa en form med löstagbar kant

 Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen i 175 grader 30-35 minuter

Pudra florsocker över kakan, servera med grädde och färska frukter

 

 

Söndagen den 4 oktober 2009 kl. 09:33

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Annas Hallonkaka

8 personer

Kan serveras både kall, ljummen.
Pudra över florsocker och garnera med hallon och citronmeliss

2 stora ägg

2 dl strösocker

2 ¼ dl vetemjöl

½ tsk bakpulver

200 g lösfrysta hallom, ca 5 dl

100-125 g kylskåpskallt smör

Tillbehör:

3-4 dl vispgrädde

2 ½-3 msk socker

3-4 msk mörk rom ( kan uteslutas )

Garnering:

Florsocker

Ev. citronmeliss

Ev. några hallon

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och
pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner det i äggsmeten.
Bred ut smeten i en smord ugnssäker låg vid pajform ( ej med
löstagbar kant ), ca 28 cm i diameter. Fördela hallonen tagna
direkt ur frysen över smeten.
Hyvla det kylskåpskalla smöret tunt med osthyvel och täck kakan
med det. Grädda mitt i ugnen 30-35 minuter
Vispa grädden med sockret (ej för hårt). Smaksätt den med ev. rom.

 

Lördagen den 3 oktober 2009 kl. 08:47

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Mormors mors sockerkaka!

Något jag vill föra vidareGamla recept kan vara svåra att hitta i dag.

Receptet är gammalt då min mormor föddes i slutet på 1800-talet.

( jättebra även som stor tårtbotten)


Mormors mors sockerkaka

5 ägg

2kkp socker

2 kkp vetemjöl

(1 kkp=1½ dl)

 

Luftigare sockerkaka:

Minska socker och mjöl.

Sätt ugnen på 175 grader

Smörj och bröa en form, som rymmer ca 2 liter ( gammaldags stekpanna av gjutjärn fungerar bra)

Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Rör ner vetemjölet

Häll smeten i formen

Grädda ca 35 minuter

Låt kakan stå några minuter innan du stjälper upp den.


 

Fredagen den 2 oktober 2009 kl. 08:43

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

Mazarinkaka i långpanna

Mazarinkaka i långpanna


3 hg margarin

4 1/2 dl. socker

3 ägg

2 1/4 dl. mjölk

1 hg. sötmandel

8 bittermandlar

4 1/2 dl. vetemjöl

1 tsk. Bakpulver


Sätt ugnen på 225 grader, klä en långpanna med bakplåtspapper.

 

 

Mal mandeln.

Rör margarin o socker poröst, tillsätt äggen ett i taget o mjölken. Blanda mjöl , mandel, bakpulver o rör ner i smeten. Bred ut smeten på bakplåtspapper. Baka i mitten av ugnen ca. 20 min.(testa med sticka att kakan är torr)

Låt kakan kallna, och bred på en glasyr av:

3 dl. florsocker

2-3 msk. tunn hallonsylt (sylt utspädd med lite vatten)


 

 

 

Torsdagen den 1 oktober 2009 kl. 07:03

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

 

Taggar

Recept Bakgrunder ´bakgrunder´. Recept Glassrullar Marmors Äppelkaka med Marängtäcke Kalljästa Hälsomuffins/morgonbröd bakgrunder.

Kategorier

Allmänt.

Efterrättspajer

Fixa utan vanligt socker

Glass & Sorbet Recept

Glassiga såser

Marmors Tips

Matbröd

Mina Recept

Moblogg

Muffins Recept

Rabarber Recept

Senaste nytt

Smått & Gott

Södermalms info

Arkiv

 2017

 September 2017

 Augusti 2017

 Juli 2017

 Juni 2017

 Maj 2017

 April 2017

 Mars 2017

 Februari 2017

 Januari 2017

 2016

 2015

 2014