Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin
    
                                                                                                                                                          
 
 
      

Stekartips

Jag skriv för någon dag sedan om olika sätt att tillaga tjälknöl och många har säkert inte hört eller gjort tjälknöl. Då tänkte jag lägga ut detta som en information, tips hur man kan göra

Nu har jag hittat vad jag läste om detta, ett reklamblad "Proffsens stekartips"

Äntligen är det höst och tid för riktiga stekar.  vill du imponera på dina vänner kommer här några snitsiga stekartips!

Och det gäller för alla köttslag.

  1. Stek långsamt. Sänk hellre temperaturen och låt steken ligga längre (110 grader kan vara lagom) Det gör köttet mört och fint. Detta är ingen ny trend uten igentligen en gammal tradition. Tänk på tjälknölen som tillagas i 70 grader och 10 timmar.
  2. Marinera inte steken. Låt din stek smaka just stek. Klappa i stället in sparsamt med salt och kryddor:peppar,timjan.rosemarin, enbär.
  3. Ös din stek med Coca-Cola ! Den är så söt att den karamelliserar steken och ger också perfekt spets till skyn. Ös ofta.
  4. Tu ut steken redan vid 58 grader. Låt den sedan vila i folie i minst 10 minuter. Då fortsätter temperaturen upp och vid 63 grader har steken en optimal färg och saftighet. Då är det dax att tranchera och servera.

Välj inte en för stark sås till. Det förstör steksmaken. En bearnaisesås tar fullständigt över och dödar din stek. En välbalanserad sky lyfter fram stekens smaker allra bäst. Red den gärna med lite rödvin och gelé.
Sedan fanns det lite vintips till de olika köttsorterna. De tar jag inte med. Vin är en smaksak.

//

Sedan har jag läst olika andra förslag på tjälknöl. 

Ibland skall köttet ligga i lag innan ungsbakning, i ett annat skall man lägga steken i lag efteråt.

Nu finns det 3 alternativ att prova tillagning  tjälknöl på.

Själv skall jag göra enligt "Stekartipset" har en benfri lammstek, som jag tänkte göra på lördag alt söndag.

Ha en trevlig dag all ni som läser detta!

 

 

Torsdagen den 15 oktober 2009 kl. 11:46

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [10] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

 

Taggar

Recept Bakgrunder ´bakgrunder´. Recept Glassrullar Marmors Äppelkaka med Marängtäcke Kalljästa Hälsomuffins/morgonbröd bakgrunder.

Kategorier

Allmänt.

Efterrättspajer

Fixa utan vanligt socker

Glass & Sorbet Recept

Glassiga såser

Marmors Tips

Matbröd

Mina Recept

Moblogg

Muffins Recept

Rabarber Recept

Senaste nytt

Smått & Gott

Södermalms info

Arkiv

 2017

 November 2017

 Oktober 2017

 September 2017

 Augusti 2017

 Juli 2017

 Juni 2017

 Maj 2017

 April 2017

 Mars 2017

 Februari 2017

 Januari 2017

 2016

 2015

 2014