Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin
    
                                                                                                                                                          

     

Herman Vänskapskakan!

Hermankakan

 

 

Nu kommer ett recept på Hermankakan till de som vill prova! Läs bara receptet noga, så ni gör en startdeg först, delar, och börja mata kakan sedan.

Mycket att hålla reda på första gången

 

Herman Vänskapskakan!


Så här startar du en Herman!

OBS detta är bara Startdegen
2,5 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl socker
Dag 1-4 skall den bara röras
Dag 5 gör en ny omgång av startdegen
Dag 6-9 rör en gång per dag
Dag 10 gör likadant som dag 5.
Nu skall degen delas i 4 delar. Om du ger bort en del, lämna med matningsschemat
//
Förberedelse: Matning till färdig Hermankaka.
Dag 1:
Du får Herman av en vän
Dag 2-3:
Rör om några gånger per dag
Dag 4:
Tillsätt:
2,5 dl mjölk
2,5 del vetemjöl
2,5 dl socker
Dag 5-8
Rör om några gånger per dag
Dag 9:
Som dag 4, dela sedan i 4 delar (ca 3 dl) baka förslagsvis en del ge bort 3 delar

Dag 10: Bakdagen
Rör i:
1,5 dl olja
3 st ägg
2,5 dl socker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 tsk kanel
Tillsätt om så önskas: 200 g hackade nötter eller mandel eller hackad choklad eller russin eller delar av varje.
Häll smeten i en 1,5-2 liters smörad och bröad form
Baka kakan i 175 grader i ca 1 timme. Prova med en sticka om den är klar.

 

Lördagen den 28 november 2009 kl. 16:07

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

Saffranslängd med vit choklad.

                        Detta recept bakar jag  varje år till julen 

en riktig höjdare 

 

Saffranslängd med vit choklad

2 längder

 

200 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 kuvert saffran á ½g
½ tsk salt
2 dl socker
13-14 dl vetemjöl

Fyllning:
75 g smör eller margarin
200 g vit choklad
½ dl socker
1 ägg och pärlsocker till garnering

Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm blandningen till fingervarmt, ca 37grader.
2. Smula ner jästen i en degbunke. Häll över mjölk- och smörblandningen. Blanda ner saffran med salt och socker.
3. Rör ner mjölet lite i taget tills du har en smidig deg.
4. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 174 grader. Kavla ut halva degen på mjölad arbetsbänk till en platta, ca 30x40 cm.
6. Bre ut hälften av matfettet ovanpå och strö över hälften av den vita chokladen (hackad) och hälften av sockret. Vik samman degen två gånger till en längd.
7. Gör likadant med den andra halvan av degen. Lägg längderna på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
8. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
9. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter.

 

Tisdagen den 24 november 2009 kl. 11:16

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [7] Kommentera detta inlägg

 

Brunkans Långa på Surdeg

Nu kommer det sista surdegsbrödet. Hur du sätter surdegar hittar du på bloggen 09-11-16

 

2 Stora bröd

Ugn 250/175 grader

6 ½ dl vatten

19 dl vetemjöl (special)

3 ½ dl grahamssurdeg

25 g jäst

2 ½ dl muscovadosocker

6 tsk honung

2 msk havssalt

//

Dag 1

Blanda all ingredienser utom saltet. Arbeta degen kraftigt i hushållsmaksinen i 10 minuter, eller för hand 15-20 minuter. Tillsätt saltet. Arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Lägg över degen i en oljad plastlåda eller ugnsform med lock, ca 40x28x14 centimeter. Låt degen vila i lådan i 30 minuter. Vik försiktigt-utan att trycka-ena sidan av degen mot mitten, därefter den andra sidan för att slutligen vända på  hela degen så att undersidan hamnar uppåt (treslag på bakspråk). Ställ in degen i kylen och låt den jäsa över natten.

//

Dag 2

Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den med vass kniv på längden i 2 bitar. Vänd upp de 2 degbitarna på plåt täckt med bakplåtspapper. De får plats bredvid varandra på samma plåt. Ställ in brödet i ugnen och häll genast en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ner. Stäng ugnsluckan och sänk genadt temperaturen till 175 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter.

Grädda brödet i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är 98 grader. Låt bröden svalna på galler.

 

Torsdagen den 19 november 2009 kl. 19:02

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Grova Morgonfrallor på rågsurdeg.

Hur du sätter surdeg, finns på bloggen 2009-11-16.

 

15 st morgonfrallor på rågsurdeg.

 

5 dl vatten

2 ½ dl rågsurdeg

10 g jäst

10-11 dl vetemjöl (vetemjöl special)

2 dl grovt rågmjöl

2 tsk brödsirap

drygt 1 msk havssalt

1 dl torkad eller färsk frukt. t ex russin, mango, aprikoser

1-2 dl pumpakärnnor eller andra frön

//

Blanda samtliga ingredienser utom salt och ev frukt, och arbeta degen i hushållsmaskin i ca 10 minuter, eller för hand 15-20 minuter. Tillsätt saltet och ev frukt, och arbeta degen i ytterligare 3-5 minuter. Låt degen vila i bunken i 30 minuter. Forma en lång rulle av degen och dela till 15 små bröd. Doppa snittytan  i t ex pumpakärnor och lägg dem på två plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt dem jäsa i cirka 2 timmar i rumstemperatur eller i kylenn över natten. Sätt ugnen på 250 grader.

Om du har låtit frallorna jäsa i kylen över natten, tar du ut dem samtidigt som du sätter på ugnen.

Känns de inte färdigjästa, det vill säga reser sig igen när man trycker lite på dem, kan de behöva stå en halvtimme i rumstemperatur.

Grädda frallorna i 250 grader i 12-15 minuter.

Låt bröden svalna på galler

 

Tisdagen den 17 november 2009 kl. 08:38

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Hur man startar surdegar. Rågsurdeg eller Grahamnssurdeg

 

Hittade detta recept i en tidningen, och kommer att baka det till julen!

240 g  fint rågmjöl eller grahamsmjöl (4dl)

300 g vatten (20 msk)

 

Dag 1 morgon

Blanda 60 g mjöl och 120 g (8 msk) vatten i en bunke. Täck med plastfolie eller sätt på ett lock. Låt stå i rumstemperatur

 

Dag 1 kväll

Mata surdegen med 60 g vatten. (4 msk) och 60 g mjöl. Rör om. Täck med plastfolie, eller sätt på locket. Låt stå i rumstemperatur

 

Dag 2 morgon

Mata surdegn med 60 g vatten och 60 g mjöl. Rör om. Täck med palstfolie eller locket.

När surden kommer i gång och ytan börjar bli bubblig, flyttas den över till kylen. Har den inte kommit i gång, tillsätt lite rårivet äpple, 1 tsk honung eller 1 tsk naturell yoghurt och låt stå i rumstemperatur till dag 3.

Dag 3 morgon

Mata surdegen med 60 g vatten och 60 g mjöl. Rör om. Täck med plastfolie eller sätt på locket.

Dag 4

Nu är surdegen klar att använda.

Recept på Rågfrallor som görs på rågsurdeg kommer på bloggen.

Recept på Bröd som görs på grahamssurdeg kommer på bloggen.

 

 

 

Måndagen den 16 november 2009 kl. 09:34

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

Karins italienska bröd.

25 g jäst

2 msk olivolja

3 dl vatten

1 tsk salt

7-8 dl vetemjöl

 

Rör ut jästen i ljummit vatten och salt. Tillsätt olja och mjöl. Arbeta degen blank. Vänd upp och ner på degbunken och låt den stå ca 15 minuter.

Baka ut 4 bröd. Låt jäsa på plåt 45 min - 1 timme.

Grädda i 225 grader i 20 minuter.

 

 

 

 

Lördagen den 14 november 2009 kl. 10:51

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Mandelformar

Mandelformar
30-35 st
150 g smör eller margarin
1 dl socker
100 g skållad mald mandel
2 bittermandlar
½ tsk bakpulver
3 ½ dl (200g) vetemjöl
Smält smör till formarna

Blanda alla ingredienser på bakbordet och lägg sedan degen kallt att vila en stund.
Rulla sedan ut längder och dela dem i lagom stora bitar att passa de smorda formarna.
Grädda mandelmusslorna i 200 grader tills de börjar få en aning färg. Låt de svalna en lite stund innan de knackas ur. Formarna behöver inte diskas mellan gräddningarna, utan bara smörjas.
Traditionen bjuder mandelmusslor med bär eller sylt och grädde någon av helgdagarna.
Kan även serveras med glass.

 

 

Fredagen den 13 november 2009 kl. 08:39

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

Rundstykker!

Danskt bröd, som serveras med smör, ost eller smör, marmelad i stället för kaffebröd.

Har man frys, kan man göra en större sats, går nästan lika fort.

 

Av denna sats blir det 12 rundstykker.

1 dl mjölk

25 g smör eller margarin

15 g jöst

½ tsk salt

1 ½ tsk socker

1 ägg

drygt 4 dl vetemjöl

 

Pensling

1 ägg

bergis, kummin

 

Ljumma mjölken och fettet och lös upp jästen häri. Blandade övriga ingredienserna i bakbunken, häll över degspadet och arbeta samman degen i bunken. Täck och låt jäsa till dubbel storlek.

Tag upp degen på mjölat bakbord och baka ut små runda eller avlånga bullar. Låt bröden jäsa på smord plåt, pensla med sammanvispat ägg och strö över bergi eller kummin.

Grädda bröden i medelvarm ugn 225 grader i 12 minuter eller tills de fått fin färg och känns färdiga.

 

Skall bröden frysas, förpackas de så lufttätt som möjligt. Dela upp i så stora mängder som beräknas gå åt för varje tillfälle.

Upptiningen tar ungefär 20 minuter.

 

 

 

Torsdagen den 12 november 2009 kl. 09:26

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Chokladbröd.

Chokladbröd
125 st
200 g smör eller margarin
2 ½ dl socker
6 dl vetemjöl
2 ägg
½ dl kakao
1 ½ tsk vaniljsocker

Pensling
2 äggvitor
1 dl hackade sötmandel
Hacka samman allt på bakbordet och låt degen vila en stund. Kavla ut den tunt och tag ut kakorna med mått. (Går bra med pepparkaksformar)
Grädda chokladbröden i 200 grader i ca 6-7 minuter.

 

Onsdagen den 11 november 2009 kl. 08:50

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Saftig Saffranskaka.

Saftig Saffranskaka.

ca 10 personer

3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
1 msk strösocker
1 äggula
300 g mandelmassa
1 paket saffran (½ g)
1 msk vatten
3 äggulor
4 äggvitor

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Nyp ihop mjöl, strösocker och äggula till en pajdeg- eller använd matberedare. Låt degen vila i kylen i 30 minuter.
3.Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel Förgrädda i högst 10 minuter. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
4. Riv mandelmassan grovt. Blanda saffran och vatten. Rör ner mandelmassan och blanda väl. Tillsätt äggulorna och rör om.
5. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd försiktigt ner i smeten. Bre ut fyllningen i pajskalet. Grädda i nedre delen an ugnen i ca 35 minuter. Gör ett stickprov för att se om den är färdig.
Servera gärna med en liten gräddklick.

 

Tisdagen den 10 november 2009 kl. 08:39

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

Ny matbrödsbagare på Södermalm!

Enligt tidningen Södermlamsnytt nr 45 kommer det att öppnas ytterligare ett bageri på Skånegatan som skall baka surdegsbröd.

Enligt tidningen har Söder fått surdegsfnatt. Finns 2 redan, ett  i Sjöstaden och ett på Bondegatan.

 

Kanske därför marmor levererar så många recept på just surdegsbröd på bloggenKan inte kalla mig butik, får använda " bloggleverantör av surdegsbrödsrecept"

 

Han som skall öppna butiken är en söderbo och heter Bo Brink, det blir han 31:a bageri.

Han har varit i USA 20 år och verkligen lärt sig baka surdegsbröd. Är tillbaka i Sverige sedan 1995.

Det nya bageriet blir i fransk stil, surbrödet kommer att bakas i stenugn

sedan kommer det att finnas bakverk och en expressobar. Den skall  heta  La petite boulangerie. Jag välkomna alla dessa nya butiker.

Vi börjar komma tillbaka där vi var förr, hos bagaren köpte man sitt bröd, om man inte bakade själv.

En trevlig lördag önskar jag alla som läser min blogg

 

Lördagen den 7 november 2009 kl. 12:25

Södermalms info | Permalänk | Kommentarer [12] Kommentera detta inlägg

 

Vörtbröd eller Doppebulle!!

Vörtbröd
4-5 limpor eller 1 stor doppebröd och 2 limpor

Ca 1 ½ liter svagdricka eller svagdricka plus en porter kokas ihop till 1 liter.
100 g margarin
150 g jäst
1 ½ dl mörk sirap
1 tsk salt
2 msk äkta soja
4 kokta hackade pomeransskal
3 msk stött fänkål
1 tsk malda nejlikor
1-2 dl russin, gärna stora kärnrussin
1 kg rågsikt (nästan 2 liter)
Drygt 1 liter vetemjöl
Spar lite dricka att pensla brödet med

Koka svagdrickan, pass på det kokar lätt över, och smält sedan margarinet i den. Lår spadet svalna till fingerljummet.
Smula jästen i en bunke och lös upp den i lite av degspadet. Sätt sedan till resten, sojan, sirapen och den kokta hackade pomeransskalet, russinen och kryddorna.
Arbeta in rågsikten plus hälften av vetemjölet. Låt degen jäsa 30 minuter.
Stjälp upp degen på bakbordet, knåda in resten av vetemjölet.
Degen skall vara ganska fast. Dela i 4-5 delar, eller så många delar du vill ha bröd, knåda och trilla ut bitarna till runda doppebröd eller limpor gärna med dekoration. Lägg limporna på en smord plåt eller i format.
Nagga brödet och låt det jäsa i 30 minuter.
Grädda i 175-200 grader i 40 minuter. Vörtbrödet är mörkt i sig, så lägg ett smörpapper över mot slutet av gräddningen, om du inte vill ha ett mycket mörkt bröd.
Pensla brödet med svagdricka när du tagit ut brödet.
Svalna under duk.
Vörtbröd är ett saftigt kryddigt bröd med tradition. Det går bra att frysa.

 

Lördagen den 7 november 2009 kl. 10:08

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Skruna Pepparkakor för Fru Bråttom

Skurna Pepparkakor för Fru Bråttom!
Ca 80 stycken
100 g margarin
½ dl sirap
½ dl socker
1 ½ mask kanel
½ msk ingefära 1 tsk bikarbonat
½ dl hackad sötmandel
3-4 dl vetemjöl

Värm margarin, socker och sirap. Blanda med kryddorna och mandeln.
Låt smeten svalna och sätt till bikarbonaten utblandat med lite vetemjöl, och till sist resten av vetemjölet.
Börja med minsta mängden (vetemjölet) Grädda en provkaka, flyter den ut behövs mer vetemjöl. Håller den formen är det bra.
Forma degen till en rulle och låt den ligga till nästa dag på en sval plats.
Skär sedan rullen i tunna skivor med en vass kniv och lägg dem direkt på plåten .
Grädda i 200 grader ett par minuter

 

Fredagen den 6 november 2009 kl. 12:10

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Bondbröd

50 g jäst

5 dl vatten

2 tsk salt

8 dl vetemjöl

4 dl rågsikt

4 dl rågmjöl

eller

10 dl vetemjöl och 5-6 dl rågmjöl

//

Rör ut jästen i ljummet vatten och salt. Tillsätt mjölet, spar lite till utbaket.

Arbeta degen tills den släpper bunken. Vänd upp och ner på bunken och låt den stå ca 20 minuter.

Baka ut två runda bröd. Skåra med rakblad eller vass kniv. Låt jäsa ca 30 minuter.

Sikta över lite mjöl och grädda i 225 grader 25-30 minuter.

 

Tisdagen den 3 november 2009 kl. 09:14

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Sjuhärardskassler

4 hg benfri kassler

4 portioner potatismos ( går bra med pulvermos)

1 ägg eller 2 äggulor

4 tomater

1 paket djupfryst paprikamix (200 g)

1 msk idialmjöl

1 msk chilisås eller ketchup

1 dl riven ost

//

Ugnen på 250 grader. Lägg moset i 2 strängar på smord eldfast form. Skär tomaterna i skivor, tryck ner dem i moset.

Skär kasslern i cm tjocka skivor (tunnare om man vill) lägg skivorna  mellan mosraderna.

Värm paprikamixen med mjölet, smaka av med tomatketchup eller chilisåsen. Häll sedan över kasslern. Riven ost över hela rätten.

Gratinera 10-15 minuter

 

Måndagen den 2 november 2009 kl. 09:02

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

 

Taggar

Recept Bakgrunder ´bakgrunder´. Recept Glassrullar Marmors Äppelkaka med Marängtäcke Kalljästa Hälsomuffins/morgonbröd bakgrunder.

Kategorier

Allmänt.

Efterrättspajer

Fixa utan vanligt socker

Glass & Sorbet Recept

Glassiga såser

Marmors Tips

Matbröd

Mina Recept

Moblogg

Muffins Recept

Rabarber Recept

Senaste nytt

Smått & Gott

Södermalms info

Arkiv

 2017

 November 2017

 Oktober 2017

 September 2017

 Augusti 2017

 Juli 2017

 Juni 2017

 Maj 2017

 April 2017

 Mars 2017

 Februari 2017

 Januari 2017

 2016

 2015