Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin
    
                                                                                                                                                          
 
 
      

Ny matbrödsbagare på Södermalm!

Enligt tidningen Södermlamsnytt nr 45 kommer det att öppnas ytterligare ett bageri på Skånegatan som skall baka surdegsbröd.

Enligt tidningen har Söder fått surdegsfnatt. Finns 2 redan, ett  i Sjöstaden och ett på Bondegatan.

 

Kanske därför marmor levererar så många recept på just surdegsbröd på bloggenKan inte kalla mig butik, får använda " bloggleverantör av surdegsbrödsrecept"

 

Han som skall öppna butiken är en söderbo och heter Bo Brink, det blir han 31:a bageri.

Han har varit i USA 20 år och verkligen lärt sig baka surdegsbröd. Är tillbaka i Sverige sedan 1995.

Det nya bageriet blir i fransk stil, surbrödet kommer att bakas i stenugn

sedan kommer det att finnas bakverk och en expressobar. Den skall  heta  La petite boulangerie. Jag välkomna alla dessa nya butiker.

Vi börjar komma tillbaka där vi var förr, hos bagaren köpte man sitt bröd, om man inte bakade själv.

En trevlig lördag önskar jag alla som läser min blogg

 

Lördagen den 7 november 2009 kl. 12:25

Södermalms info | Permalänk | Kommentarer [12] Kommentera detta inlägg

 

Vörtbröd eller Doppebulle!!

Vörtbröd
4-5 limpor eller 1 stor doppebröd och 2 limpor

Ca 1 ½ liter svagdricka eller svagdricka plus en porter kokas ihop till 1 liter.
100 g margarin
150 g jäst
1 ½ dl mörk sirap
1 tsk salt
2 msk äkta soja
4 kokta hackade pomeransskal
3 msk stött fänkål
1 tsk malda nejlikor
1-2 dl russin, gärna stora kärnrussin
1 kg rågsikt (nästan 2 liter)
Drygt 1 liter vetemjöl
Spar lite dricka att pensla brödet med

Koka svagdrickan, pass på det kokar lätt över, och smält sedan margarinet i den. Lår spadet svalna till fingerljummet.
Smula jästen i en bunke och lös upp den i lite av degspadet. Sätt sedan till resten, sojan, sirapen och den kokta hackade pomeransskalet, russinen och kryddorna.
Arbeta in rågsikten plus hälften av vetemjölet. Låt degen jäsa 30 minuter.
Stjälp upp degen på bakbordet, knåda in resten av vetemjölet.
Degen skall vara ganska fast. Dela i 4-5 delar, eller så många delar du vill ha bröd, knåda och trilla ut bitarna till runda doppebröd eller limpor gärna med dekoration. Lägg limporna på en smord plåt eller i format.
Nagga brödet och låt det jäsa i 30 minuter.
Grädda i 175-200 grader i 40 minuter. Vörtbrödet är mörkt i sig, så lägg ett smörpapper över mot slutet av gräddningen, om du inte vill ha ett mycket mörkt bröd.
Pensla brödet med svagdricka när du tagit ut brödet.
Svalna under duk.
Vörtbröd är ett saftigt kryddigt bröd med tradition. Det går bra att frysa.

 

Lördagen den 7 november 2009 kl. 10:08

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

 

Taggar

Recept Bakgrunder ´bakgrunder´. Recept Glassrullar Marmors Äppelkaka med Marängtäcke Kalljästa Hälsomuffins/morgonbröd bakgrunder.

Kategorier

Allmänt.

Efterrättspajer

Fixa utan vanligt socker

Glass & Sorbet Recept

Glassiga såser

Marmors Tips

Matbröd

Mina Recept

Moblogg

Muffins Recept

Rabarber Recept

Senaste nytt

Smått & Gott

Södermalms info

Arkiv

 2017

 November 2017

 Oktober 2017

 September 2017

 Augusti 2017

 Juli 2017

 Juni 2017

 Maj 2017

 April 2017

 Mars 2017

 Februari 2017

 Januari 2017

 2016

 2015

 2014