Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin
    
                                                                                                                                                          

     

Kycklinggryta á la Marmor

Idag blir det Kycklinggryta á la Marmor

Kycklinglår från frysen och andra ingredienser från kylen. Man tager vad man haver hemma!

 

3 stora kycklinglår delas till 6 bitar

1 stor gul lök

salt och peppar.

Detta bryner jag tillsammans.

Tog vad jag hade i kylen och blandade till en såsröra, som jag hällde över kycklingen.

Fransk senap 1 msk, 1 paket krossade tomater

1-2 msk tomatpuré och 3 msk Mild Ajvar

Här står den och puttra ett tag

så jag vet att kyckligen blir färdig

Precis smakat av den

Serveras med ris och rårivna morötter.

 

 

 

Fredagen den 23 september 2011 kl. 14:12

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Nu alla 50-plussare.....

Ur tidningen Mitt i Södermalm

Nu alla 50-plussare finns det disco på Östgötagatan 31-33 Glorias disco på Underbara Bar.

Har öppet varannan onsdag mellan 19 - 23 under

hösten .

Det är gammal discomusik med drag i.

Information finns att läsa på www.glorias.nu

http://www.glorias.nu/Glorias_Disco/Kontakt_%26_Information.html

På denna sida hittade jag lite info.

Entré 80:- Män gratis före 19.00

Nu är det bara att ge sig ut och svänga benen

 

 

 

 

 

 

 

Tisdagen den 20 september 2011 kl. 15:22

Södermalms info | Permalänk | Kommentarer [10] Kommentera detta inlägg

 

Upplandskubb. Gott på Julbordet.

Upplandskubb. Gott på julbordet!

Receptet kommer från ett gammalt tidnings urklipp, som jag ärvt.
Jag vill att det gamla receptet får leva kvar.
En stor rund kubb som delas i 4 triangelbitar, ca 1,7 kg. Att receptet
Är gammalt, märker du när du läser texten. Kilokaffeburk får du byta mot någon annan burk. Kaffeburkarna säljs inte längre

6 dl kallt vatten
1 dl sirap
150 g jäst
1 ½ liter grovt rågmjöl (700 g)
2 tsk salt
3-4 dl vetemjöl
Olja till burken
//
Till den här satsen är en pepparkaksburk 22 cm i diameter och 12 cm hög
lagom. Halva satsen blir lagom i en 1 kg kaffeburk. En rak gammal
mjölkflaska är också utomordentligt att koka kubb i.
//
Smula jästen i en bunke och lös den i lite vatten. Sätt till resten och sirapen, saltet.
Arbeta in rågmjölet och vetemjölet. Det skall vara en fast limpa. Rulla den till en boll och lägg den i den smorda burken. Tryck så den fyller ut ordentligt. Jäs i 2-2½ timme och koka sedan burken i en stor kastull eller syltkittel i 2½-3 timmar. Lägg ett smörpapper mellan lock och burk så att inte vattnet
Kokar in.
Upplandskubb är ett extra hållbart bröd. Det går också fint att frysa i brödet!

 

 

Tisdagen den 20 september 2011 kl. 12:39

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Tjälknöl

Tjälknöl som jag tycker verka intressant i smaken!

Hittade receptet i en ICA tidning. Vad jag fastnade för, är att det skall vara Sambal oelek i lagen. Lite mer smakrikt.

Om någon vill testa, så kommer receptet här.

 

1 fryst nötstek eller viltstek

ca 1 kg

//

Lag

1 liter vatten

1 dl salt

2 msk socker

10 vitpepparkorn

1 msk sambal oelek

//

Sätt ugnen på 75 grader.

Lägg den frysta steken i en ugnsäker form. Ställ in i nedre delen av ugnen ca 12 timmar.

Stick in en köttermometer efter 4-6 timmar, när köttet har tinat. Låt stå i ugnen till innetemperaturen i köttet är 65-70 grader.

Lag: Koka upp ingredienserna till lagen. Låt kallna.

Lägg den varma steken i den kalla lagen när den är klar.

Låt köttet ligga i lagen i kylskåpet 4-5 timmar. Om köttet ligger längre i lagen blir det för salt.

Skär upp köttet i tunna skivor. Gott till Potatisgratäng eller Rotfruktsgratäng.

 

Onsdagen den 14 september 2011 kl. 16:05

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [8] Kommentera detta inlägg

 

Äggakaka med äpplen och fläsk

Nu har jag äntligen hittat ett recept på Äggakaka

Det åt vi ofta i Skåne Recept hittade jag i en ICA tidning.

Lite som ugnspannkaka fast fler ägg gör den fluffigt luxig.

Till 4 personer

ca 400 g rimmat fläsk i skivor

2 dl vetemjöl

6 dl mjölk (3%)

7 ägg

1 stort äpple

smör, salt, peppar

Rårörda lingon till serveringen

Ugn 200 grader. Smörj en ungsäker form, ca 20x30, eller en gjutjärnspanna, ca 24 cm. (Jag är van att den gjordes i stekpanna)

Vispa ihop mjöl,mjölk,1 tsk salt och 1 krm peppar till en slät smet. Vispa ner äggen, 1 i taget. Häll smeten i formen.

Grädda 30-40 minuter, den skall stelna helt.

Dela, kärna ur och skär äpplet i klyftor.

Stek fläsket knaprigt i 1 msk smör i en stekpanna. Lägg i äpplena mot slutet och låt dem få lite färg.

Lägg fläsket och äppelklyftorna på Äggakakan och servera med lingonsylt. 

Säkert lika gott med knaperstekt Bacon.

 

Onsdagen den 14 september 2011 kl. 15:47

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Mormors Bärkaka

Mormors Bärkaka

Utan bakpulver, blir lite tung och kladdig.

Recept från en gammal Allers Veckotidning

1 kaka ger 10 bitar

 

100 g smör eller margarin

2 ägg

2 dl socker

2 ½ dl vetemjöl

Fyllning

3 dl blandade färska bär tex hallon,blåbär, vinbär

½ dl mandelspån

Garnering

Florsocker

175 graders ugn. Smörj och bröa en rund bakform.

Smält matfettet och dra kastrullen från värmen.

Rör ner ägg och socker i det smälta matfettet. Tillsätt sist vetemjölet och rör åter smeten slät.

Bred ut smeten jämt i formen, strö över bären och sist mandelspånen.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter.

Sikta lite florsocker över kakan då den skall serveras.

 

Söndagen den 11 september 2011 kl. 19:13

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

Här skall det bakas!

Nu fick jag så mycke tid över, så det får bli en bakdag!

Frysen  behöver fyllas på

Tänkte börja med Rimbobullar


Och medans de jäser skall jag baka en

Kerstin kaka

Till efterrätt skall jag göra

Äppelkaka i stekpanna (färdig på bilden)

 

 Om någon vill göra Äppelkakan och slippa leta ibland mina recept. Så kommer receptet här nedan.

 

  

Äpplen i stekpanna.

100 gram rumsvarmt smör
1 dl socker
1½ kg äpple
250 g smördeg, färdig eller enl. recept

Smördeg.
125 gram rumsvarmt smör
1 dl socker
1 ägg
4½ dl vetemjöl
2 krm salt

Rör smör och socker poröst med elvisp. Tillsätt ägget och rör om.
Rör ner mjöl och salt. Blanda till en slät deg. Knåda degen väl minst 5 minuter så att den blir elastisk. Linda in den i plast och låt den vila i kylen minst 2 timmar. Sedan vila i rumsvärme 1 timme innan den bakas ut.

1. Smörj en ugnsfast form eller gjutjärnspanna med 50 grams smör.
Strö över ca 0,75 dl socker.
Skala och ta bort kärnorna ur äpplena och dela dem på mitten, lägg dem tätt i formen.
Strö över resten av sockret, skär resten av smöret i småbitar.
Det går bra med gröna eller röda äpplen
2. Ställ formen eller stekpannan på en medelvarm platta, låt sockret smälta sakta till en knäckig smet. Ställ därefter in den i ugnen ca 5 min.
3. Kavla ut degen till en rund platta, något större än formen diameter, skär av degen ca 1 cm utanför formens kant. Sätt in i ugnen och grädda ytterligare 20 minuter tills degen börjar få färg.
4. Vänd upp kakan omedelbart på ett fat, var försiktig för karamellen är flytande och väldigt varm.
Dröjer det för länge stelnar sockret ochkakan fastnar.

Nu har jag jobb ett tag

 

 

 

 

 

Alla Recept finns under Mina Recept.

 

Fredagen den 9 september 2011 kl. 11:11

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [8] Kommentera detta inlägg

 

Borgmästarkrans

Borgmästarkrans 2 st

Supergoda kransarKalljäst deg.

50 g jäst

2½dl mjölk

3 ägg

½ dl socker

1 krm salt

ca 10½ dl vetemjöl

Till inkavlingen

300 g smör eller margarin

Fyllning

1½ dl riven mandelmassa

75 g smör eller margarin

1 dl socker

1 ägg till pensling

Glasyr

1 dl florsocker

2 tsk vatten

Alla ingredienser till degen skall vara så kalla som möjligt utom smöret eller margarinet som skall ha rumstemperatur

Smula sönder jästen i en skål och lös upp den i lite av mjölken. Häll på resten av mjölken och tillsätt äggen, sockret, saltet och vetemjölet. Arbeta degen en stund.

Kavla ut degen på mjölat bakbord till en rektangel ca 20x30 cm. Arbeta ut matfettet till en platta som skall täcka halva degplattan. Det går lättats mellan 2 smörpapper eller gladpack. Lägg plattan p ena deghalvan ca 2 cm in. Vik upp kanten och vik över andra deghalvan. Tryck till kanterna.

Mjöla bakbordet och vrid degen ett kvarts varv. Kavla ut degen försiktigt till ca 45x30 cm och vik degen i 3 delar. Mjöla på nytt och kavla ut degen ut den igen, vik den 3 dubbel och låt den sedan vila i kylskåpet i  15 minuter.

Gör under tiden fyllningen. Arbeta samman mandelmassa, smör eller margarin och socker till en smidig massa.

Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en längd på 20 cm bred. Skär  med vass kniv ca 6 cm djupa flikar med 3 cm mellanrum längs långsidorna. Lägg fyllningen som en sträng i mitten. Pensla flikarna med med uppvispat ägg och fläta ihop flikarna genom att korsa ömsom från ena kanten ömsom från andra.

Låt bröden jäst på plåt med bakplåtspapper i ca 45 min. Pensla med ägg och grädda bröden i 225 grader ca 15 minuter.

Blanda glasyren och ringla den över då bröden har KALLNAT.

 

 

Torsdagen den 1 september 2011 kl. 16:30

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Fattiga Riddare, kommer ni ihåg?

Fattiga Riddare

Kommer ni ihåg? Jag gör Så gott.

När brödet blivit lite gammal- fräscha upp det och bjud på härliga Fattiga riddare.

1 ägg

3 dl mjölk

1 dl vetemjöl

8 st veteskivor

Smör eller margarin till stekningen.

Socker och kanel att vända dem i.

Vispa upp ägget och 1 dl av mjölken. Tillsätt vetemjölet och rör smeten slät. Tillsätt resten av mjölken

Lägg ner vetebrödsskivorna i smeten och låt dem bli mjuka. Stek dem sedan vacker bruna i smör eller margarin och vänd dem i en socker- kanelblandning. Servera dem nystekta med lite sylt eller äppelmos. 

 

 

 

 

Torsdagen den 1 september 2011 kl. 16:03

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [10] Kommentera detta inlägg

 

Gräddfylld Sacherrulle

Gräddfylld Sacherrulle

 Snabbakad, receptet från en gammal Allers 1980

En rulltårta eller 8 bakelser

3 ägg

1½ dl socker

1/4 dl potatismjöl

1 tsk bakpulver

2 msk kakao

Fyllning

1½-2 dl aprikosmarmelad

3 dl vispgrädde

75 g blockchoklad

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda i potatismjöl, bakpulver och kakao och rör ner i äggsmeten.

Häll smeten i en långpanna, ca 30-40 cm klädd med bakplåtspapper och bred ut smeten jämnt. Grädda kakan i 225 grader i ca 5 min. Stjälp upp kakan på sockrat papper. Låt den svalna.

Bred marmeladen över kakan. Vispa grädden hårt och bred den ovanpå. Rulla ihop kakan ganska hårt. Smält blockchokladen över vattenbad eller i micron och ringla över rullen.

Skär den i bitar eller servera den som tårtrulle.

 

 

Torsdagen den 1 september 2011 kl. 15:52

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

 

Taggar

Recept Bakgrunder ´bakgrunder´. Recept Glassrullar Marmors Äppelkaka med Marängtäcke Kalljästa Hälsomuffins/morgonbröd bakgrunder.

Kategorier

Allmänt.

Efterrättspajer

Fixa utan vanligt socker

Glass & Sorbet Recept

Glassiga såser

Marmors Tips

Matbröd

Mina Recept

Moblogg

Muffins Recept

Rabarber Recept

Senaste nytt

Smått & Gott

Södermalms info

Arkiv

 2017

 November 2017

 Oktober 2017

 September 2017

 Augusti 2017

 Juli 2017

 Juni 2017

 Maj 2017

 April 2017

 Mars 2017

 Februari 2017

 Januari 2017

 2016

 2015