Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin
    
                                                                                                                                                          

     

Jordgubbspaj med Råkräm

Jordgubbspaj med Råkräm

Gammalt Allers recept

Pajdeg

dl vetemjöl

1 msk vipgrädde

150 g smör

½ dl socker

50 g mandel

Fyllning

300 g färska eller frysta jordgubbar

2 dl färdigblandad jordgubbssaft

4 gelatinblad

Råkräm

3 dl vispgrädde

3 äggulor

2 tsk vaniljsocker

1 msk florsocker

torkad vanilj

Hacka mandeln fint. Blanda ihop samtliga ingredienser till pajdegen och arbeta snabbt ihop till en jämn och smidig pajdeg, låt vila 1 timme i kylen.

Tryck ut pajdegen i en form med löstagbar botten 25-25 cm i diameter.

Grädda pajskalet i 200 grader 15-20 minuter. Låt svalna.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Krama ur dem och smält dem försiktigt över svag värme och rör ned dem i jordgubbsaften. Skiva jordgubbarna och lägg dem i pajskalet, häll över gelatinblandningen och ställ pajen svalt tills gelén stelnat.

Vispa grädden samt visoa äggulor, vaniljsocker och florsocker till pösig massa, blanda ner vispgrädden. Strö över torkad vanilj.

Servera råkrämen till jordgubbspajen

 

 

 

 

 

Söndagen den 30 oktober 2011 kl. 20:58

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Ostfranska

Ostfranska

1 stort bröd eller 2 mindre   (gammal Allers)

50 jäst

3 dl ljummet vatten

2 msk matolja

2 krm salt

1 tsk socker

100 g riven ost

 typ svecia eller någon annan stark ost

ca 9 dl vetemjöl

1 ägg till pensling

ca ½ dl riven ost till garnering

Smula söder jästen i en degskål och häll över det ljumma vattnet. Rör om så jästen löser sig. Tillsätt olja, salt, socker, den rivna osten och det mesta av mjölet och arbeta degen smidig. Låt degen jäsa övertäckt i ca 45 minuter.

Tag upp degen på bakbordet och arbeta in mjöl till en lätthanterlig deg.

Dela den i 2 delar, och rulla ut varje del till en längd ca 30 cm. Sno längderna om varandra  och lägg brödet i en avlång 2 liters avlång smord form. Låt brödet jäsa ytterligare 45 minuter.

Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över osten. Sätt in formen i 250 graders ugn och sänk till 200 grader.

Grädda brödet ca 30 minuter.

Sätt en plåt över brödet i slutet av gräddningstiden för att undvika att osten bränns. Låt brödet svalna innan det stjälps ur formen/formarna.

 

Söndagen den 30 oktober 2011 kl. 18:16

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Kokosflarn

Kokosflarn

Ett alternativ till havreflarn, ca 50 st.

Gammalt recept från Allers

//

100 g smör el margarin

2 dl socker

2 msk sirap

½ dl mjölk

4 dl kokosflingor

3/4 dl vetemjöl

1 ägg

Smält smöret eller margarinet och låt det svalna lite.

Blanda i de övriga ingredienserna och rör om ordentligt. Klicka ut smeten glest på plåt med bakplåtspapper och grädda kakorna i 175 grader i ca 8 minuter. Låt dem svalna på plåten innan de lossas.

 

Söndagen den 30 oktober 2011 kl. 17:53

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Smält rabarber med maräng

Denna skall jag testa att göra idag med frysta rabarber.

eller med äpplen, som jag tror blir lika gott

 

//

750 g rabarber

1½ dl socker

1 tsk kanel

//

Maräng

3 äggvitor

3/4 dl socker

mandelspån

Skär rabarberna i bitar. Lägg den i en säker form, strö över socker och kanel.

Sätt formen i ugnen på 225 grader i 15-20 minuter.

Vispa under tiden äggvitorna till hårt skum och tillsätt sockret efterhand.

Tag ut formen sänk temperaturen till 175 grader. Spritsa eller bred på marängen över rabarberna och strö över mandelspånen. Sätt in formen i ugnen i ca 15 minuter, eller tills marängen fått fin färg.

 

Söndagen den 30 oktober 2011 kl. 08:45

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Budapest Bakelser

Budapest Bakelser

12 st

Detta är också ett gammalt Allers recept, har många i mina gömmer! Den som spar han har

Dessa skall jag baka till min kommande familjefest så det får bli dubbel sats

//

100 g nötkärnor

6 äggvitor

3 dl socker

1 dl vetemjöl

2 msk kakao

Fyllning

4 dl vispgrädde

1 msk vanila

1 burk aprikoser, persikor eller annan frukt 400g

Hacka nötkärnorna fint. Slå äggvitorna i en skål och vispa kraftigt. Tillsätt efterhand sockret och vispa tills smeten är riktigt styv.

Tag undan ca 2 msk nöthack till garneringen. Blanda resten med vetemjölet och kakaon och vänd ner detta i marängsmeten.

Bred ut smeten i en långpanna , ca 30x40 som är klädd med bakplåtspapper. Strö på resten av nöthacket och grädda kakan i 175 grader ca 20 minuter. Stjälp upp kakan och dra genast av pappret. Låt den svalna och dela sedan upp den i 24 bitar.

Vispa grädden och smaksätt med vanila. Hacka frukten , spar något till garneringen och ta också undan lite grädde till garnering.

Blanda grädde och frukthack och lägg samman kakbitarna två och två med grädde i mellan.

Garnera med en gräddklick eller gör en (gräddstjärna) med en kakspruta. Lägg på en fruktbit

Min favorit bakelse!

 

 

 

Torsdagen den 27 oktober 2011 kl. 21:13

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

Valnötsbitar

Valnötsbitar

Ytterligare ett gammalt Allers recept

3 dl kokande vatten

2 dl grahamnsmjöl

50 g smör eller margarin

50 g jäst

2 dl mjölk rumstempererad

½ tsk salt

50-75 g hackade valnötskärnor

ca 10 dl vetemjöl

1 ägg till pensling

Häll det kokande vattnet över grahamsmjölet i en skål. tillsätt smöret el. margarinet och låt det svalna tills det är fingervarmt.

Smula ner jästen i gröten och rör så att det löser sig. Tillsätt mjölk, salt och 2/3 av valnötterna samt det mesta av mjölet och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa täckt i ca 30 min.

Dela degen i 2 bitar och rulla ut till längder ca 5 cm tjocka. Skär ca 2 cm bitar och lägg dem på plåt klädd med bakplåtspapper och låt dem jäsa på nytt ca 20 minuter.

Pensla bröden med uppvispat ägg och stö över resten av de hackade valnötterna.

Grädda i 200-225 grader i 10-12 minuter.

Smarrigt

 

Torsdagen den 27 oktober 2011 kl. 16:56

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Citrusrulle

Nu kommer fler receptFyller på mina recept!

Även detta från en gammal Allers

Citrusrulle.

3 ägg

2 dl socker

½ dl potatismjöl

3/4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

rivet skal från en apelsin

Fyllning

75 g smör el margarin

1 dl florsocker

2 msk pressad apelsinsaft

1 msk kakao

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda samman mjölsorterna  med bakpulvret och det rivna apelsinskalet och rör ner detta i äggsmeten.

Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper, ca 30x40 och bred ut smeten jämt. Grädda kakan i 225-250 grader i ca 5 minuter. Stjälp upp kakan på sockrat papper.

Rör fyllningen till en smidig massa. Bred den över kakan då den kallnat och rulla ihop den.

 

Torsdagen den 27 oktober 2011 kl. 16:29

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Tryffelkaka med mycket smak!

Med smak av tryffel!

Ett gammalt Allers recept!

//

175 g mörk blockchoklad

gärna hälften med mintsmak och hälften

vanlig blockchoklad.

175 g smör eller margarin

2 dl socker

3 ägg

1 dl vetemjöl

1 dl hackad mandel

1 tsk snabbkaffe

Bryt chokladen i bitar och smält dem över ett vattenbad, eller i micron.

Smält smöret eller margarinet på svag värme. Tag kastrullen från värmen och rör ner sockret. Skilj äggulor och vitor. Vispa äggvitorna till hårt skum.

Rör ner äggulorna i smör och sockerblandningen och därefter den smälta chokladen. Blanda vetemjöl, mandel och kaffepulvret och tillsätt detta till smeten. Vänd försiktigt ner den vispade äggvitan.

Häll smeten i en smord och bröad form, med löstagbara kanter. Grädda kakan i 175 grader 30-35 minuter.

Låt kakan svalna lite innan den lossas från formen. Kakan har ett krasigt ytterskikt och är lite smeteig inuti. Servera kan med en klick vispad grädde och ev bär eller frukt!.

Låter smarrigt eller?

 

Torsdagen den 27 oktober 2011 kl. 16:15

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Äppelsmulpaj, mums så gott....

Nu har jag fixat till en Äppelsmulpaj till efterrätt!

 Jag gjorde en mindre, tog hälften av receptet.

ca 1 kg äpplen

 1 tsk kanel

2 tsk socker

1 krm salt

smör till formen

Smuldeg

125 g kallt smör

2 dl vetemjöl

1 dl havregryn

1½dl socker

1½ tsk flingsalt

Ugn 225 grader

Gör smuldegen genom att nypa ihop alla ingredienser, socker och salt sist.

Skala och skär äpplena i mindre bitar alt klyftor. Blanda äpplen, kanel och saltet i den smorda formen.

Fördela smuldegen över äpplena och låt pajen stå mitt i ugnen i 20-25 minuter skall få fin färg.

Gott till glass, vispad grädde eller vaniljsås.

 

 

Tisdagen den 25 oktober 2011 kl. 15:17

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [10] Kommentera detta inlägg

 

Citronrutor (Afternoon tea)

Citronrutor ( Lemonsquares)

ur tidningen buffé. Har ni den, finns det fler Afternoon tea recept att hitta.

Detta recept skall jag göra.

Kan göras 1 dag i förväg. ca 15 st

100 g rumsvarmt smör

3/4 dl florsocker

2 + ½ dl vetemjöl ( ½ dl är till sista smeten)

3 ägg

2 1/4 dl socker

finrivet skal och juice av 1 citron

Garnering

1 dl finriven vit choklad

Sätt ugnen på 175 grader

Klä en rektangulär form, ca 20x24 cm, med bakplåtspapper.

Vispa snabbt ihop smör, florsocker och 2 dl av mjölet med elvisp. Tryck ut degen i formen, låt degen gå upp några centimeter på kanten. Grädda mitt i ugnen 15 minuter.

//

Vispa ihop ägg, socker, citronskal + juicen och ½ dl mjölk med elvisp.

Häll smeten i formen och grädda ytterligare 15-20 minuter. Låt svalna, stjälp upp kakan och skär i rutor.

Garnera med riven vit choklad.

Photobucket

 

  

 

 

Torsdagen den 13 oktober 2011 kl. 19:39

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [9] Kommentera detta inlägg

 

Tips! Lite torrt bröd...

Ett tips som jag läst i tidningen buffé!

Släng inte bröd som börjar bli torrt. Skär det i stavar eller kuber och stek dem i olivolja.

Krutonger på surdegsbröd är gott i soppa, sallader, eller att bara äta som snacks.

 

Torsdagen den 13 oktober 2011 kl. 11:16

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Mandelkorgar till Glass och bär

Mandelkorgar

ur tidningen Buffé

ca 12 st

100 g smör

2 msk ljus sirap

1½ dl socker

½ dl vetemjöl

2 msk mjölk

100 g mandelspån

Sätt ugnen på 150 grader. Lägg bakplåtspapper på 3 plåtar.

Smält smöret på svag värme i en kastrull tillsammans med sirap, socker, mjöl och mjölk. Rör då och då och se till att smeten inte börjar koka. Tag bort kastrullen och rör ner mandeln.

Klicka ut 1½ msk smet i 4 klickar per plåt. Smeten flyter ut regält under gräddningen, men bred ändå ut klickarna lite med hjälp av baksidan på en slev.

Grädda en plåt åt gången mitt i ugnen 10-12 minuter, passa noga. De skall få jämn gyllenbrun färg.

Låt svalna på plåten 3 minuter. Lyft försiktigt upp dem med en stekspade, och lägg dem på upp och nervända koppar eller skålar. Tryck lite lätt och forma till dem med händerna. Låt kallna.

Servera med glass och bär.

Är det någon som vill göra egen glass!

Så finns det recept under knappen Mina Recept på startsidan!

 

 

Torsdagen den 13 oktober 2011 kl. 11:09

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Grön Ärtsoppa med Pepparotsfraiche

Till dagens lunch skall jag testa detta recept!

Receptet skall räcka till 4 mindre portioner.

Hacka 1 gul lök och 1 vitlöksklyfta.

Fräs i 1 msk olja i en kastrull.

Tillsätt 1 påsar frysta gröna ärtor(ca 600 g)

och 8 dl vatten och 2 msk kycklingfond.

Låta koka ca 2 minuter. Ta från värmen. Mixa soppan slät.

Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Toppa soppan

med 2-3 msk finriven pepparrot blandat med 1½dl créme fraiche och 100 g finstrimlad kallrökt lax.

Bon Apetit

 

 

 

 

Söndagen den 9 oktober 2011 kl. 10:45

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

Parmesangrissini gott till höstsoppan!

Gott till Höstsoppan

Parmesangrissini

Ugn 200 grader
20 st

25 g jäst
100 g smör
1½ dl vatten
1 tsk salt
1 msk strösocker
3 msk finriven parmesanost
5-6 dl vetemjöl

Till pensling:
1 ägg
2 msk sesamfrön
2 msk finriven parmesanost

Gör så här:
1. Finfördela jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull och häll i vattnet.
Vätskan skall bli 37 grader. Häll vätskan över jästen och rör tills jästen löst upp
sig. Blanda ner salt, strösocker, parmesan och vetemjöl. Arbeta degen smidig
och låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 40 minuter.
2. Dela degen i 20 bitar och rulla ut ca 40 cm långa stänger. Lägg dem på plåt med
bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta 30 min. Det behövs 2-3 plåtar för att alla ska få plats.
3. Pensla stängerna med uppvispat ägg och strö över parmesanost. Grädda i 15-20 min.
De ska bli knaperhårda. Låt dem svalna på galler och servera helst samma dag.
( Förvara dem annars i papperspåse eller inlindade i smörpapper. Går bra att frysa
men värm dem i så fall 10 min i ugnen i 175 grader så att de återfår sin sprödhet).

 

Lördagen den 1 oktober 2011 kl. 19:01

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Köttfärslimpa med kantareller

Detta är kanske något som passar det är ju svamptid!

Köttfärslimpa med kantareller

Beräknat för 4 portioner

800 g blandfärs
4 skivor formfranska
2 st gula lökar
1 1/2 dl mjölk
1 st ägg
2 pkt bacon
300 g kantareller
1 dl persilja
smör till stekning


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader
Skär svampen i mindre bitar, finhacka löken. Fräs svamp och hälften av löken i smör. Salta och peppra. Ta från plattan och blanda ner grovhackad persilja. Skär bort kanterna på brödet, mixa med mjölk och ägg, rör om tills det blir mjukt. Blanda ner färsen och resten av löken,salta och peppra.

Forma köttfärsen till en limpa på en smord plåt eller ugnsfast form.
Gör en skåra i limpan och lägg i svampblandningen. Nyp igen limpan så att svampen täcks. Lägg baconskivorna tvärsöver. Peta in ändarna under köttfärslimpan för att få den att hålla ihop.

Grädda i ugnen i 40-45 minuter. Köttfärslimpan är färdig när vätskan den släpper ifrån sig är klar.
 

 

Lördagen den 1 oktober 2011 kl. 18:55

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

 

Taggar

Recept Bakgrunder ´bakgrunder´. Recept Glassrullar Marmors Äppelkaka med Marängtäcke Kalljästa Hälsomuffins/morgonbröd bakgrunder.

Kategorier

Allmänt.

Efterrättspajer

Fixa utan vanligt socker

Glass & Sorbet Recept

Glassiga såser

Marmors Tips

Matbröd

Mina Recept

Moblogg

Muffins Recept

Rabarber Recept

Saffransbak

Senaste nytt

Smått & Gott

Södermalms info

Arkiv

 2017

 November 2017

 Oktober 2017

 September 2017

 Augusti 2017

 Juli 2017

 Juni 2017

 Maj 2017

 April 2017

 Mars 2017

 Februari 2017

 Januari 2017

 2016

 2015