Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin
    
                                                                                                                                                          

     

Jordgubbspaj med Råkräm

Jordgubbspaj med Råkräm

Gammalt Allers recept

Pajdeg

dl vetemjöl

1 msk vipgrädde

150 g smör

½ dl socker

50 g mandel

Fyllning

300 g färska eller frysta jordgubbar

2 dl färdigblandad jordgubbssaft

4 gelatinblad

Råkräm

3 dl vispgrädde

3 äggulor

2 tsk vaniljsocker

1 msk florsocker

torkad vanilj

Hacka mandeln fint. Blanda ihop samtliga ingredienser till pajdegen och arbeta snabbt ihop till en jämn och smidig pajdeg, låt vila 1 timme i kylen.

Tryck ut pajdegen i en form med löstagbar botten 25-25 cm i diameter.

Grädda pajskalet i 200 grader 15-20 minuter. Låt svalna.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Krama ur dem och smält dem försiktigt över svag värme och rör ned dem i jordgubbsaften. Skiva jordgubbarna och lägg dem i pajskalet, häll över gelatinblandningen och ställ pajen svalt tills gelén stelnat.

Vispa grädden samt visoa äggulor, vaniljsocker och florsocker till pösig massa, blanda ner vispgrädden. Strö över torkad vanilj.

Servera råkrämen till jordgubbspajen

 

 

 

 

 

Söndagen den 30 oktober 2011 kl. 20:58

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Ostfranska

Ostfranska

1 stort bröd eller 2 mindre   (gammal Allers)

50 jäst

3 dl ljummet vatten

2 msk matolja

2 krm salt

1 tsk socker

100 g riven ost

 typ svecia eller någon annan stark ost

ca 9 dl vetemjöl

1 ägg till pensling

ca ½ dl riven ost till garnering

Smula söder jästen i en degskål och häll över det ljumma vattnet. Rör om så jästen löser sig. Tillsätt olja, salt, socker, den rivna osten och det mesta av mjölet och arbeta degen smidig. Låt degen jäsa övertäckt i ca 45 minuter.

Tag upp degen på bakbordet och arbeta in mjöl till en lätthanterlig deg.

Dela den i 2 delar, och rulla ut varje del till en längd ca 30 cm. Sno längderna om varandra  och lägg brödet i en avlång 2 liters avlång smord form. Låt brödet jäsa ytterligare 45 minuter.

Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över osten. Sätt in formen i 250 graders ugn och sänk till 200 grader.

Grädda brödet ca 30 minuter.

Sätt en plåt över brödet i slutet av gräddningstiden för att undvika att osten bränns. Låt brödet svalna innan det stjälps ur formen/formarna.

 

Söndagen den 30 oktober 2011 kl. 18:16

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Kokosflarn

Kokosflarn

Ett alternativ till havreflarn, ca 50 st.

Gammalt recept från Allers

//

100 g smör el margarin

2 dl socker

2 msk sirap

½ dl mjölk

4 dl kokosflingor

3/4 dl vetemjöl

1 ägg

Smält smöret eller margarinet och låt det svalna lite.

Blanda i de övriga ingredienserna och rör om ordentligt. Klicka ut smeten glest på plåt med bakplåtspapper och grädda kakorna i 175 grader i ca 8 minuter. Låt dem svalna på plåten innan de lossas.

 

Söndagen den 30 oktober 2011 kl. 17:53

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Smält rabarber med maräng

Denna skall jag testa att göra idag med frysta rabarber.

eller med äpplen, som jag tror blir lika gott

 

//

750 g rabarber

1½ dl socker

1 tsk kanel

//

Maräng

3 äggvitor

3/4 dl socker

mandelspån

Skär rabarberna i bitar. Lägg den i en säker form, strö över socker och kanel.

Sätt formen i ugnen på 225 grader i 15-20 minuter.

Vispa under tiden äggvitorna till hårt skum och tillsätt sockret efterhand.

Tag ut formen sänk temperaturen till 175 grader. Spritsa eller bred på marängen över rabarberna och strö över mandelspånen. Sätt in formen i ugnen i ca 15 minuter, eller tills marängen fått fin färg.

 

Söndagen den 30 oktober 2011 kl. 08:45

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

 

Taggar

Recept Bakgrunder ´bakgrunder´. Recept Glassrullar Marmors Äppelkaka med Marängtäcke Kalljästa Hälsomuffins/morgonbröd bakgrunder.

Kategorier

Allmänt.

Efterrättspajer

Fixa utan vanligt socker

Glass & Sorbet Recept

Glassiga såser

Marmors Tips

Matbröd

Mina Recept

Moblogg

Muffins Recept

Rabarber Recept

Saffransbak

Senaste nytt

Smått & Gott

Södermalms info

Arkiv

 2017

 November 2017

 Oktober 2017

 September 2017

 Augusti 2017

 Juli 2017

 Juni 2017

 Maj 2017

 April 2017

 Mars 2017

 Februari 2017

 Januari 2017

 2016

 2015

 2014