Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin
    
                                                                                                                                                          

     

Julkaka med klippt kant

 

Julkaka med klippt kant

 

100 g smör

3 dl mjölk

50 g jäst

1 dl strösocker

1 tsk salt

1 dl russin

2 tsk malen kardemumma

½ påse hackade syltade apelsinskal

9-10 dl vetemjöl

Pensling och garnering

1 uppvispat ägg

pärlsocker

Smält smöret häll i mjölken och värm till 37 grader. Häll blandningen i en bunke, smula ner jästen. Tillsätt socker, salt ,russin, kardemumman och apelsinskalen.Arbeta samman till en smidig deg.Låt jäsa till dubbel storlek. Tag upp degen på bakbordet, arbeta den tills den släpper från bordet. Forma degen till en rund bulle och platta ut den. Lägg kakan på bakplåtspapper på plåt.Klipp kanterna runt om som till en fläta. Låt kakan jäsa på plåten.

Pensla med uppvisat ägg och strö pärlsocker i mitten på kakan. Grädda i 200-225 grader i ca 15-20 minuter

 

 

Tisdagen den 29 november 2011 kl. 15:37

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Apelsinsallad med sirapsgrädde och pepparkaka

Apelsinsallad med sirapsgrädde och pepparkaka

Låter väl smarrigt

Härlig juldessert!

Recept för personer.

 

4 stora apelsiner

3 dl vatten

1 dl florsocker

2 msk vaniljsocker

1½ dl vispgrädde

1 tsk gelésocker

4 pepparkakor

1 msk sirap

Skala apelsinerna och skär dem i skivor. Blanda vatten, flor och vaniljsocker i en kastrull och koka upp. Lägg i apelsinskivorna och ta kastrullen från värmen. Lägg på lock och låt det stå tills det är allt är kallt.Fördela apelsinskivorna i skålar eller assietter. Vispa grädden till fast skum tillsammans med gelésockret. Lägg en klick grädde på apelsinskivorna och krossa pepparkakorna och strö över. Ringla över lite sirap. Ät direkt

 

 

 

Söndagen den 27 november 2011 kl. 18:00

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

Kantarellsoppa

Kantarellsoppa

4 personer

1 liter färska eller 3 dl djupfrysta kantareller.

(trattkantareller fungerar utmärkt)

1 klick smör

4 msk vetemjöl

1 liter grönsaksbuljung

1 msk tomatpure

1½ dl grädde

1 msk vanlig mögelost

1 tsk citronsaft

perilja

salt

peppar

Fräs kantarellerna i smöret. Blanda i mjölet och häll på buljungen under omrörning, lite i taget. Lägg i ost och tomatpuré.

Koka ca 10 minuter. Blanda i grädden och citronen, klipp över persilja.

Färdig att servera!

//

Gott till är surdegsbröd, med västerbottenost som gratineras i ugnen. Använd bakplåtspapper.

Skär skivor av brödet, dela skivorna i ca 3 cm längder. Lägg på osten och gratinera tills det fått färg. Innan servering ha på lite olivolja på brödet

Bon apetit


 

 

Torsdagen den 24 november 2011 kl. 20:23

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Hemlagad grov senap!

Hittade ett bra recept på hemlagad grov senap!

Tidigare år har jag gjort min på ett annat gammal sätt. Rullat senapskornen i en bunke och använt en gammal kanonkula. Den fick jag överta från min mamma.

Detta recept är betydligt enklare

Grundrecept

ca 2 dl.

2 påsar gult senapsfrö

1 påse brunt senapsfrö

1½ dl vatten

2 msk senapspulver

2 msk socker eller honung

1 msk vitvinsvinäger

½ dl solrosolja eller någon annan neutral olja.

Smaksättningar

Apelsinsenap

2 tsk finrivet apelsinskal

1 msk apelsinsaft

Chili och honungssenap

½ urkärnad finhackad röd chili eller 2 tsk chilliflakes

2 msk honung.

Koka senapsfröna i vatten ca 5 minuter. Använd stålkniven i matberedare. Häll frön och vatten i beredaren, låt maskinen gå 3-5 minuter till senapen fått krämig konsistens av de gula kornen. De bruna finns kvar som små korn. Tillsätt resten av ingredienserna mot slutet. Färsk hemlagad Skånsk senap är starkare än senap som fått stå några dagar och mogna.

Nu har du en naturell senap.

 

Smaksätt enligt nedan.

Alla varianterna håller flera månader i kylen.

För apelsinsenapen. Riv apelsinskalet ner i senapen. Pressa i saften. Blanda väl.

För chili-honungssenapen. Hacka chilin, lägg i senapsen. Häll i honungen. Blanda väl.

Testa gärna receptet!

 

 

 

Torsdagen den 24 november 2011 kl. 11:54

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [12] Kommentera detta inlägg

 

Saffrans och romsnurror, mumsiga!

Dessa blir morgondagens bak,så vi har till 1:a Advent. Otroligt goda!

 

Saffrans- och romsnurror

5 dl mjölk
4 påsar (2 g) saffran
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella 10 %
100 g mjukt smör
16-17 dl vetemjöl special

Fyllning:
200 g mandelmassa
200 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 msk malen kanel
2 msk romessens

Pensling:
1 ägg
1 msk mjölk
råsocker och mandelsplitter till garnering
2 muffinsplåtar
.
Gör så här
1. Värm mjölk och saffran till max 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.
2. Tillsätt salt, strösocker och kesella.
3. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl.
4. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.
5. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Riv mandelmassan. Vispa mandelmassa, smör, råsocker och rom till en slät massa.
7. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i två lika stora delar.
8. Kavla ut varje degbit till en rektangel, 45 x 20 cm, cirka 1 cm tjock.
9. Bred fyllningen över degen och rulla ihop till en tajt rulle från långsida till långsida.
10. Skiva varje rulle i 9 bitar, cirka 5 cm breda.
11. Lägg bitarna i pappersformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt.
12. Jäs under bakduk i cirka 30 minuter.
13. Vispa upp ägg och mjölk till penslingen. Pensla bullarna, strö över mandelsplitter och råsocker och grädda i 13-15 minuter

 

 

Onsdagen den 23 november 2011 kl. 19:08

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Hjortrontårta

Hittade detta recept i en gammal receptbok.

Liten tårta men verka jättegod, och bra som en dessert efter maten!

 

100 g mandelmassa

½ dl socker

1 äggvita

3 dl vispgrädde

(hjortronlikör)

 1 paket (250 g) djupfrysta hjortron

Riv mandelmassan på grova sidan på rivjärnet.Tillsätt socker och äggvita och rör nassan smidig. Bred ut smeten på en smord och mjölad plåt till en rund botten, ca 22 cm i diameter (går nog bra med bakplåtspapper också)

Grädda kakan i 150 grader till den fått färg och är genomgräddad, ca 30-40 minuter. Lossa den med en vass kniv från plåten men låt den ligga kvar till den kallnat. Lägg botten på ett serveringsfat. Vispa grädden. Smaksätt den gärna med hjortronlikör och bred den över botten. Garnera med hjortron. Servera resten av hjortonen i en skål.

Gillar du inte hjortron, ta hallon el annat bär/frukt som du gillar, säkert lika gott

 

 

Torsdagen den 17 november 2011 kl. 17:15

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Äppelmaräng

Äppelmaräng

 

4-6 personer

1 sockerkaksbotten

5-6 äpplen, skalade, skurna i klyftor.

Sockerlag

3 dl vatten - 1 dl strösocker

Maräng

3 äggvitor - 1 dl socker

Till Garneringen

½ dl flagad mandel

Koka upp sockerlagen. Lägg i så många äppelklyftor som får plats i ett lager, lägg på lock och koka den tills de är mjuka. Tag upp dem och koka och koka nästa omgång.

Dränk in sockerkakan med den lag som är kvar och lägg äpplena på kakan. Vispa äggvitan till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa ytterligare några minuter.

Bred marängen över äpplena. Strö över den flagade mandeln och sätt in kakan i 175 grader för att få färg, 6-8 minuter.

Servera äppelmarängen avsvalnad med grädde eller vaniljsås.

Receptet på Äppelmarängen

kommer från Råå Wärdshus.

 

 

 

Tisdagen den 15 november 2011 kl. 08:46

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Friterad Spätta med Tartarsås

Friterad Spätta med Tartarsås!

Recept kommer ursprungligen från Svaneholsms slott.

4 personer

600 g spättafilé, ½ tsk salt och 1 knippe persilja

Frityrsmet

2 dl vetemjöl, ½tsk salt

1½ dl mjölk, 2 msk smält smör, 1 äggvita

Till fritering

3/4 -1 kg  m-kokos

Tartarsås

Majonas:

1 äggula - ½ tsk senap

1½ dl matolja - 1 tsk vinäger - salt - vitpeppar

Kryddsammansättning

3 msk hackad picklers - 3 msk stark senap

½ msk ättiksprit - 3 msk hackad persilja

 

Skölj filéerna, låt dem rinna av. Blanda vetemjöl, salt, mjölk och smör till frityrsmeten.

Vispa äggvita till hårt skum och blanda försiktigt ner den i smeten strax innan fisken skall friteras.

Värm kokosfettet till 180 grader. Undvik att överhetta det. Kolla med en bit vitt matbröd, som skall bli gyllenbrun på 1 min.

Doppa fiskfilérna i frityrsmeten. Fritera några åt gången i ca 2 minuter på varje sida. Låt filérna rinna av på hushållspapper Steka persilja noga efter skjölningen. Nyp av de grova stjälkarna och fritera persiljan några ögonblick.

Blanda äggulan och senapen till majonnäsen. Tillsätt vinäger, salt, peppar. Smaksätt med picklers, senap, ättiksprit och hackad persilja.

Servera fisken ny friterad med friterad persilja, såsen, citronklyftor, och om så önskas, kokt potatis.

Jag tror  även det är gott med Pommes Frites till!

 

 

 

 

Måndagen den 14 november 2011 kl. 14:40

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Annorlunda Sjömansbiff

Annorlunda Sjömansbiff!

Denna rätt har jag aldrig ätit, men rycker om lerver så den skall testas.

4 personer

500 g ungnötslever i skivor

75 g smör el. margarin till stekningen

3 stora gula lökar, skivas

12 medelstora potatisar, skivas

3-4 morötter , skivas

1 dl hackad persilja

1-2 msk kapris

10-15 syltlökar

1-1½ tsk salt, vitpeppar

3 kryddpepparkorn

2 lagerblad

5 dl sky eller buljong eller pilsner.

Dela ev levern på mitten, bryn dem på båda sidorna. Vispa ur pannan med lite vatten och spar skyn. Bryn löken .

Varva potatis,lök,lever,morötter,persilja,kapris och syltlök i en ungsfast form eller gryta. Översta och understa lagret skall bestå av potatis. Salta och peppra mellan varven. Lägg i lagerbladen och kryddpepparkornen. Häll över skyn och buljongen eller pilsnern. Lägg på lock eller folie på grytan och sätt in i ugnen för att efterstekas i 200 grader till potatisen är mjuka, ca 1 timme. Tag av locket efter halva tiden.

Bon Apetit

 

 

 

 

Måndagen den 14 november 2011 kl. 09:33

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Brännesnuda, vad är det?

Nu kommer ett recept till som jag aldrig har hört talas om!

På Anderlövs Gästgivargård, har man kunnat äta denna rätt, kanske även idag.

Recept till 6 personer

½ dl korngryn

3 jordärtskockor i skivor

1 mindre kålrot i skivor

1 palsternacka i skivor

3-4 morötter i skivor

1 purjolök i skivor

6-7 hg rökt skinka eller rökt bogfläsk

3/4 -1 l vatten

5 potatisar i skivor

1 tsk salt

Låt korngrynen ligga i vatten ca 12 timmar. Häll bort vattnet.

Lägg i grönsakerna, utom potatisen, i en gryta tillsammans med korngryn och rökta skinkan. Lägg på locket och koka grönsakerna tills de nästan är mjuka, ca 30 minuter. Tag upp skinkan. Lägg i potatisen och låt dem koka med de andra grönsakerna, tills de är färdiga, ytterligare ca 30 minuter.

Rör om lite då och då. Smaka av.

Skär skinkan i skivor och lägg dem ovanpå de kokta grönsakerna och servera direkt från grytan.

 

 

 

Söndagen den 13 november 2011 kl. 18:00

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Tunnbindarens Kalvgryta

Matelote de veau des Tonneliers!

Så heter igentligen denna gryta!

Nu skall vi börja med de gamla recepten!

Tunnbindarens Kalvgryta!

8 personer

2 kg kalvkött

(bringa,rygg,eller bog) i portionsbitar

75 g smör el margarin

2 msk salt

5 vitpepparkorn grovt krossade

3 msk vetemjöl

6-7 dl rödvin

15 smålökar

4 morötter i tärningar

1 stor persiljekvist

1 lagerblad

1 krm timjan

1 krm salvia

1 krm dragon

1 krm körvel

Till Garneringen

2 msk finhackad persilja

Bryn köttet i omgångar.

Lägga smör el margarin i stekpanna. När det är brynt (165 grader) lägg i köttbitarna, bryn alla sidor. Salta och peppra. Flytta över köttet till en tjockbottnad gryta. Pudra över mjölet och späd med rödvinet. Lägg i lök, morötter och persiljan, lagerblad samt timjan,salvia, dragon ovh körvel. Lägg på locket och låt rätten koka på svag värme tills köttet är mört, ca 1½ timme.

Om såsen ser tunn ut, låt grytan koka på stark värme utan lock de sista minuterna, så att såsen kokar ihop. Smaka av. Strö över persilja.

Passar bra med kokt potatis till!

Grytan kan göras dagen innan den skall serveras.

 

 

 

 

Söndagen den 13 november 2011 kl. 16:13

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

Osttårta

Osttårta

 

Pajdeg

125g smör el margarin

3 ½ dl vetemjöl

1-2 msk grädde

Fyllning

175 g naturell mjukost, typ tubost

100 g ädelost

75 g riven ost, typ greve

3/4  grädde (kaffegrädde går bra)

vindruvor till garnering

1 ägg till pensling av bottnarna

Arbeta tillsamman pajdegen. Låt den vila i kylskåper ca en ½ timme.

Dela degen i 2 delar och tryck eller kavla ut varje del till en rund platta, ca 20 cm i diameter på bakplåtspapper. Lägg över på plåt och snygga till kanterna. Pensla med uppvispat ägg och grädda bottnarna i 200 grader ca 10 minuter.

Låt dem kallna. OBS. ta det försiktigt med bottnarna de är mycket spröda.

Mosa ädelosten och blanda samman de olika ostsorterna. Späd med grädde till en slät massa.

Lägg ostmassan mellan bottnarna. Spara lite till garnering.

Servera med vindruvor.

 

Fredagen den 11 november 2011 kl. 21:52

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Kyckling på risbädd med currygrädde

Kyckling på risbädd med banan och currygrädde!

ca 4 personer

2 dl ris

1 grillad eller stekt kyckling

2 stora bananer

3 dl vispgrädde

1 tsk curry

½ tsk salt

1 dl salta jordnötter (kan uteslutas)

Koka riset! Bena ur kycklingen och dela den i bitar. Skala bananerna och skiva dem.

Vispa grädden och smaksätt med curry och salt.

Täck en ugnfast form med riset i botten. Lägg över kycklingköttet, bananskivorna och täck med grädden. Strö över jordnötterna.

Gratinera i 250 grader 15-20 minuter till den fått fin färg.

Servera med sallad och lite bröd till.

 

Fredagen den 11 november 2011 kl. 21:34

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Bearnaisesås

Finns det något godare än den hemgjorda Bea såsen?

Det gäller bara att vara försiktig, så den inte skär sig.

Sås för ca 6-8 personer.

 

175 g smör

½ dl vatten

2 msk vinäger

1 msk finhackad schalottenlök

2 persiljekvistar

1 msk dragon

3 äggulor

½ msk smulad dragon

salt och vitpeppar

1. Smält smöret och låt det svalna till rumstemperatur. Koka ihop vatten, vinäger, lök, persilja och en matsked dragon, reducera till hälften återstår.

2. Sila blandningen och häll tillbaka vätskan i kastrullen, tillsätt äggulorna och sjud blandningen i vattenbad under kraftig vispning till den tjocknat.

3. Vispa i smöret droppvis i början, sedan i en tunn stråle och vispa tills såsen är fluffig och blank.

4. Smaka av med ½ msk smulad dragon, salt och peppar.

Servera direkt, såsen går inte att återuppvärma, men kan även ätas sval.

 

Fredagen den 11 november 2011 kl. 21:16

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

Senaste nytt, Supervärme

Sitter och läser på Ipaden, AFT,s supernytt.

Kaos Nu: Spervärme

Varmaste Norrlandshösten någonsin- i Umeå blommar smultronen.

 Den 1 november var det 16 grader i Hudiksvall. Den är den hösta temperaturen som uppmätts i i Norrland vid samma tid!

I Umeå har rosorna på sina håll knoppat på nytt.

//

Hur kommer det att bli i vinter????

Finns ingen snö ännu från Norrland till Dalarna! Skidsporten brukar kunna vara igång redan på vissa ställen!

Bara lite funderingar, på vad det är som händer med vårt klimat.

 

 

Fredagen den 4 november 2011 kl. 09:44

Senaste nytt | Permalänk | Kommentarer [10] Kommentera detta inlägg

 

Fyllda Lövbiffar med Köttfärsröra

Fyllda Lövbiffar med Köttfärsröra.

 4 personer

//

100 g blandfärs

100 g chaminjoner

5 stekta baconskivor

2 msk mjukost

vitlökssalt och peppar

8 små lövbiffar

Bryn färsen och finfördela den, skiva ned champinjonerna och låt puttra tillsammans några minuter. Blanda färsröran med smulad bacon och mjukost, vitlökssalt och peppar.

Banka ut lövbiffarna, och bred på fyllningen, rulla ihop och fäst med tandpetare. Stek de fyllda lövbiffarna i smör.

Servera med ris eller potatis och en god sås.

 

 

Tisdagen den 1 november 2011 kl. 19:01

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Chokladfondue med färsk frukt. mums

Chokladfondue med färsk frukt

8 personer

 

250 g mörk blockchoklad

50 g kokosfett

2 sl vispgrädde

3/4 dl honung

2 msk hackad mandel

Färsk frukt t ex äpple, banan, annanas, päron

Smält kokosfettet, rör ned honungen. Ha klastrullen på svag värme, bryt ned chokladen och tillsätt grädde och mandel.

Rör tills man får en jämn smet.

Häll chokladfonduen i en fonduegryta och servera med färsk frukt som doppas i fonduen

 

Tisdagen den 1 november 2011 kl. 18:50

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

Äppelparfait

Äppelparfait

för 4 personer

 

3 äggulor

1½dl socker

3 dl vispgrädde

2 dl äppelmos

1 krm kanel

1 kiwi i skivor

Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Vispa grädden, rör i äppelmos och kanet och till sist äggsmeten.

Häll parfaiten i en glassmaskin eller frys den 3-4 timmar.

Servera med kiwi.

 

Tisdagen den 1 november 2011 kl. 18:42

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

 

Taggar

Recept Bakgrunder ´bakgrunder´. Recept Glassrullar Marmors Äppelkaka med Marängtäcke Kalljästa Hälsomuffins/morgonbröd bakgrunder.

Kategorier

Allmänt.

Efterrättspajer

Fixa utan vanligt socker

Glass & Sorbet Recept

Glassiga såser

Marmors Tips

Matbröd

Mina Recept

Moblogg

Muffins Recept

Rabarber Recept

Saffransbak

Senaste nytt

Smått & Gott

Södermalms info

Arkiv

 2017

 November 2017

 Oktober 2017

 September 2017

 Augusti 2017

 Juli 2017

 Juni 2017

 Maj 2017

 April 2017

 Mars 2017

 Februari 2017

 Januari 2017

 2016

 2015