Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin
    
                                                                                                                                                          
 
 
      

Gorgonzolafylld kyckling på grönsaksgratäng

Krämig, matig, mustig...En riktig kalasrätt för hungriga helgfirare

4 personer

4 kycklingfiléer

125 g gorgonzola

salt, peppar

Grönsaksgratängen

10 mjölig potatisar

1 squash

3 tomater

1-2 vitlöksklyftor

1 dl svarta oliver med kärnor

1 msk basilika

salt, grovmald svartpeppar

2 gl grädde

1 dl mjölk

Ugn 200 grader.

Skär en ficka längs filén. Fyll fickan med gorgonzolan och fäst med tandpetare. Bryn filéerna runt om. Salta och peppra.

Skala och riv potatisen i tunna skivor. Skölj och skiva squash och tomater. Varva potatis, squash och tomater på en smord plåt eller ugnsform med höga kanter. Pressa över vitlök, strö över oliver,

basilika, salt och peppar. Blanda grädde med mjöl och häll över. Ställ i ugnen 20 minuter. Ta ut plåten alt formen och lägg på kycklingen. Låt steka med ytterligare 15 minuter tills kycklingen är genomstekt.

Servera gärna med en grönsallad.

 Bon Apetit

 

Torsdagen den 3 maj 2012 kl. 14:55

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Mumsiga äppelbullar

Mumsiga äppelbullar

Goda vetebullar som passar lika bra till picknick korgen som i bersån.

ungefär 40 st

150 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

200 g kesella

1 dl socker

½ tsk salt

1 tsk mald kardemumma

ca 13 dl vetemjöl

Fyllning

1 dl socker

4 tsk mald kardemumma

ca 2 äpplen

saften av ½ citron

Pensling

1 ägg

mandelspån

Ugn 250 grader

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en stor skål och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt därefter resten av vätskan, kesella, socker, salt och kardemumman.

Ta i det mesta av mjölet, och arbeta degen smidig. Låt jäsa i 40 minuter.

Blanda socker och kardemumman. Spara ca 1/4 dl till garneringen. Skala och dela äpplena i klyftor eller bitar. Pressa citronsaft över. Vänd klyftorna i kardemummasockret. Dela degen mitt itu. Knåda och forma runda släta bullar. Lägg dem i aluminiumformar eller pappersformar. Tryck några äppelbitar i varje. Låt jäsa 30-40 minuter.

Pensla med ägg, strö över kardemummasocker och mandelspån. Grädda mitt i ugnen 5-7 minuter

 

Torsdagen den 3 maj 2012 kl. 14:32

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Engelska smörkakor

Engelska smörkakor!

Engelsmännens favoritkaka, shortbread, en riktigt god smörkaka som passar ljuvligt till en kopp te.

ca 25 st 

200g smör

1 ½ dl socker

3 ½ dl vetemjöl

2 dl majsstärkelse

Ugn 200 grader

Rör samman smör och socker. Blanda i mjöl och majsstärkelse och rör ner i smörblandningen.

Kavla ut degen till en kaka 1 cm tjock Skär ut rektanglar, 7x3 cm, och lägg på plåt med bakplåtspapper. Stick med en gaffel i kakorna.

Grädd mitt i ugnen ca 15 min.

Låter ljuvligt gott!

 

Torsdagen den 3 maj 2012 kl. 14:11

Mina Recept | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Nu är jag tillbaka igen!

Godmorgon!

Nu är jag tillbaka efter den långa resan genom hela Sverige

Hoppas att det kan vara till någon glädje att få veta de nya landskapsrätterna!

Idag blev det en tidig morgon igen, steg upp vid 5 snåret. Det måste vara alla "goa" vitaminer som den stora gula har gett oss.

är iväg med bilen, skjutsar yngsta sonen som skall op sin menisk i ett knä. Jag tror aldrig jag varit med om så många läkarbesök och op, som detta halvår. Nu börjar tydligen alla idrottsskador poppa upp när barnen börjar komma upp i ålder och de äldre får åldersförändringar

Jag skall själv iväg och kolla mitt blodtryck lite senare idag. Sen kan vi åka tillbaka till landet ett tag igen

Ha en fin dag, vi hörs igen!

 

 

Torsdagen den 3 maj 2012 kl. 10:59

Allmänt. | Permalänk | Kommentarer [10] Kommentera detta inlägg

 

Nya Landskapsrätter del 2 av 2

Då fortsätter vi med lite Nya Landskapsrätter!

Det finns inga recept, detta är bara en information om de nya maträtterna i de olika landskapen.

Denna del börjar med

Bohuslän

Den traditionella landskapsrätter Äggost men Björnbär.

Kunde serveras som  mellanrätt  eller som pålägg. Idag  kanske mest som dessert.

Den nya landsrätten är Halstrad Makrill med Nässelröra.

//

Dalsland

Den traditionella landskapsrätten Äppelkaka från Åmål gjord på landskapsäpplet oranie

Den nya landsrätten Morotssoppa med Laxspett serveras som förrätt eller huvudrätt

//

Värmland

Den traditionella landskapsrätten Nävgröt som görs på rostad och malen havre som kallas skrädmjöl.

Den nya landskaprätten Skrädmjölsraggmunk med Älgpytt

//

Närke

Den traditionella landskapsrätten Skomakarlåda

Den nya landskapsrätten Stormaktslåda

//

Västmanland

Den traditionella landskapsrätten Mälargös med Pepparrot

Den nya landskapsrätten Tjälknöl på Rådjur med Potatisgratäng à la Bredsjö

//

Södermanland

Den traditionella landskapsrätten Sorundatårta (en mördegstårta) och har anor sedan 1800-talet

Den nya landskapsrätten Helstekt Strutsbiff med Rotfrukter

//

Uppland

Den traditionella landskapsrätten Ångbåtsbiff

Den nya landskapsrätter Mälargös med Bondbönor och Upplandskubbskrisp och Havtorn som garnering

//

Dalarna

Den traditionella landskapsrätten Rårakor med Fläsk och lingon

Den nya landskapsätten Dalafilé med Äppelportsvinssås. Dalagris serveras med kantarellröra och hackade valnötter

//

Gästrikland

Den traditionella landskapsrätten Sotare med Färskpotatis

Den nya landskapsrätten Skogsströmming med Potatispuré med kantareller, gräslök och lagrad ost

//

Hälsingland

Den traditionella landskapsrätten Hälsingeostkaka som inte innehåller mandel

Den nya landskapsrätten Hälsinge Hamboni  Det är samma grund som till ostkakan, med den läggs i saltlag. Sedan kan den serveras som förrättsost med sallad.

//

Medelpad

Den traditionella landskapsrätten är Tjälknöl (jag skrev i ett blogginlägg historien hur denna maträtt kom till)

Den nya landskapsrätten Harbiffar med Svampsås

//

Ångermanland

Den traditionella landskapsrätten Surströmmingsklämma

Den nya landskapsrätten Laxlåda med Surströmming. Serveras som låda eller gratäng

//

Härjedalen

Den traditionella landskapsrätten Röding med Flötgröt (en stuvning på grädde och mjöl)

Den nya landskapsrätten Mandelpotatisvåffla med Siksallad (råraka i våffeljärnet)

//

Jämtland

Den traditionella landskapsrätten Älgstek med Murklor

Den nya landskaprätten Jämtländsk Viltgulasch

//

Västerbotten

Den traditionella landskapsrätten Västerbottenspaj

Den nya landskapsrätten Paltmuffins med lyxiga tillbehör (kallrökt lax,cremé fraiche,löjrom,hackad rödlök och citronklyfta)

//

Norrbotten

Den traditionella landskapsrätten Pitepalt

Den nya landskapsrätten Driva på frusen älv (en mousse med smak av långfil och svarta vinbär, som serveras med limesmaknade vit choklad) så kallad limeganache

//

Lappland

Den traditionella landskapsrätten Suovas Pirko (suovas betyder liten rökt på samiska)suovas är lättrökt och saltat renkött

Den nya landskapsrätten Renskavsgryta med kryddiga hjortron.

En lättlagad gryta på renskav med kokosmjök serveras med mandelpotatis. Hjortronen blir en salsa med chili,ingefära socker, kryddnejlika, stjärnanis som skall kokas ihop. Ställ kallt.

 

Nu har vi färdats genom hela vårt avlånga land och fått veta vilka de nya landskapsrätterna ärHoppas ni tyckt att det var en trevlig resa!

 

 

Torsdagen den 3 maj 2012 kl. 10:38

Allmänt. | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

 

Taggar

Recept Bakgrunder ´bakgrunder´. Recept Glassrullar Marmors Äppelkaka med Marängtäcke Kalljästa Hälsomuffins/morgonbröd bakgrunder.

Kategorier

Allmänt.

Efterrättspajer

Fixa utan vanligt socker

Glass & Sorbet Recept

Glassiga såser

Marmors Tips

Matbröd

Mina Recept

Moblogg

Muffins Recept

Rabarber Recept

Senaste nytt

Smått & Gott

Södermalms info

Arkiv

 2017

 September 2017

 Augusti 2017

 Juli 2017

 Juni 2017

 Maj 2017

 April 2017

 Mars 2017

 Februari 2017

 Januari 2017

 2016

 2015