Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin
   
                                                                                               
                                                        

                                                                                                                                                  
    
                                                                                                                                   

  

 

 

 Välkommen till Marmor´s julbak!

 

 

Denna Saffranslängd med vit choklad tillhör

en av mina favoriter till julen

Recept länk

 

Frasiga julstjärnor

 

20 st julstjärnor, ugn 225 grader

1 st förpackning kyld

smördeg, 250 g

100 g mandelmassa

2-3 msk hallonsylt

Pensling

1 ägg, uppvispat

1-2 tsk strösocker

Sätt ugnen på 224 grader.

Rulla ut och skär degen i 20 kvardrater, ca 5 x 5 cm. Skär snitt

från hörnen in mot mitten men inte ända in.

Blanda finriven mandelmassa med hallonsylt. Lägg en klick i mitten och vik in vartannat hörn in mot mitten.

Pensla med ägg och strö på lite socker. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter till de fått fin färg.

 

Saffranstoppar

Forma pyttesmå kokostoppar smaksatta med

saffran och doppade i choklad. Helt osötade

och vansinnigt goda.

ca 30 pyttesmå kakor

 

100 g smör

3 ägg

2oo g kokosflingor

3 msk grädde

1 msk vaniljsocker

1 kuvert saffran

5 droppar gul hushållsfärg

 

100 g mörk choklad

Ugn 200 grader

 

Smält smöret, rör ned saffran och färg. Vispa ned

ägg, grädde och vanilj och blanda med kokos. Forma

till små eller stora toppar och grädda i ugnen 8-12 minuter

beroende på storlek.

Doppa dem i smält choklad när de svalnat något. Förvara

i rumstemperatur i burk med lock för riktigt saftiga toppar.

 

 

 

Chokladpepparkakor

 

Mumsiga pepparkakor modell

större, fint dekorerade med kristyr.

 

ca 35 st

2 msk ljussirap

2½ dl strösocker

200 g smör, rumsvarmt

5 tsk pepparkaks-

kryddor

 

1 dl vispgrädde

8 dl vetemjöl

2 tsk bikarbonat

100 g mörk choklad

 

Kristyr

 

1 äggvita

2 krm ättikssprit (12%)

3 dl florsocker

 

Sätt ugnen på 200 grader

Rör ihop sirap, socker, smör och pepparkaks-

kryddor. Vispa grädden lätt och rör ner den.

Tillsätt drygt 7 dl av mjölet blandat med bikarbonaten.

Hacka chokladen fint och vänd ner den.

 

Arbeta till en smidig deg. Kavla ut till en knappt

centimetertjock degplatta. Stansa ut ca 35 rundlar.

Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och grädda

mitt i ugnen 8-10 minuter.

 

Vispa äggvita lätt. Tillsätt ättika och florsocker och

vispa ihop. Lägg smeten i spritspåse och spritsa ett

mönster på kakorna. Pudra över med florsocker.

 

 

 

Skurna Nougatkakor 

30 - 35 st

100 g smör

2 msk strösocker

1 äggula

3 dl vetemjöl

200 g nougat

 

100 g mandelmassa

Sätt ugnen på 160 grader

Blanda smör, socker, äggula och vetemjöl till en smidig

deg. Låt degen vila svalt en stund.

 

Rulla ut degen till längder. Lägg längderna

på bakplåtspapper på plåt. Gör en fördjupning

mitt på rullen och fyll med rullar av nougat.

 

Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelmassa.

Grädda kakorna i ugnen ca 12-15 minuter. Skär

längderna med en vass kniv på snedden.

 

 

 

Julkaka

1½ dl kaffegrädde

50 g smält smör

25 g jäst

1 krm salt

1 msk strösocker

1 ägg

 

1 tsk malda kardemummakärnor

5-6 dl vetemjöl

Fyllning

100 g smör

3/4 dl socker

½ tsk malda

kardemummakärnor

 

Pensling & Garnering

1 uppvispat ägg

strösocker eller pärlsocker

Värm grädden till 37 grader. Smula ner jästen och tillsätt

 

smöret, Blanda ner salt, socker och ägg samt kardemumman.

Blanda ner mjölet och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa till

dubbel storlek. Sätt ugnen på 200 grader.

 

Tag upp degen på bakbordet och arbeta den smidig. Kavla

ut degen till en rektangel, bred på smöret och strö

över socker och kardemumma. Rulla ihop.

 

Skär rullen i ca 20 bitar och ställ dem lite snett bredvid

varandra i en rund form. Låt kakan jäsa ca 20-30 minuter.

Pensla med ägg och strö över strösocker eller

pärlsocker. Grädda i ugnen i ca 15-20 minuter.

Ställ ett ljus i mitten av kakan innan du serverar den.

 

 

Saffansbullar med finess

 

15 bullar

25 g jäst

2½ dl mjölk

½ g saffran

½ tsk salt

3/4 dl socker

1 ägg

 

50 g rumsvarmt smör

8 dl vetemjöl + till bakbordet

1 ägg till pensling

2 msk rörsocker

 

 

Fyllning

125 g rumsvarmt smör

75 g grovhackade pekannötter

1 dl russin, gärna gula

1 msk kanel

3/4 dl sirap

 

 

Sockerlag

½ dl vatten

½ dl socker

 

Smula jästen i en bunke. Tillsätt en skvätt mjölk och rör ut jästen.

Häll i saffran, salt, socker, ägg och resten av mjölken. Klicka i smöret och häll ner lite mjöl i taget. Arbeta degen tills den blir bland, smidig och släpper från kanterna.

Jäs under bakduk eller platsfolie till ungefär dubbel storlek, ca 1½ timme.

Lägg bakplåtspapper i en ugnsform/plåt, ca 25x35.

Kavla ut degen på ett mjölat bakbord till ca 25x50. Fördela fyllning ovanpå och rulla ihop från långsidan.

 

Skär ca 15 bitar, ca 3 cm tjocka skivor. Ställ dem med snittytan upp och ca 1 cm mellanrum i ugnsformen. Täck med bakduk och låt jäsa 45 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över rörsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 15 minuter.

Koka upp socker och vatten till en sockerlag och pensla de nygräddade bullarna med lagen medan de fortfarande ligger i formen.

 

Rimbobullar med Saffran

 

Det blir ca 25 st.

//

25 g jäst

2 dl kall mjölk

1 paket saffran

200 g rumstempererat

margarin eller smör

 

1 msk socker

ca 6 dl vetemjöl

FYLLNING

75 g margarin eller smör

2 msk socker

 

2 msk vaniljsocker

PENSLING

ägg

GARNERING

1dl florsocker

1 msk vatten

 

Smula ner jästen, tillsätt mjölken, saffran och rör runt så jästen löser sig. Tillsätt matfettet i mindre bitar, socker och mjölet.

Arbeta samman till en smidig deg. Kavla ut degen till en stor fyrkant 40x40 på en mjölad arbetsbänk.

 

Skär den i fyrkanter , 8x8 cm. Rör ihop till fyllningen, placera en klick i mitten på varje fyrkant. Vik upp alla fyra hörnen på degbitarna över fyllningen.

Lägg dem sedan i pappersformar. Ställ dem på plåten att jäsa övertäckt i 2 timmar i rumstemperatur.

 

Pensla sedan med ägg. Grädda mitt i ugnen 250 grader 5-8 min.

Eller 200 grader i varmluftsugn ca 8 min.

 

 

Mandelpinnar

 

ca 40 st

3 äggvitor

2½ dl socker

200 g sötmandel (eller

100 g sötmandel och 100 g nötkärnor)

1 tsk kanel

strösocker till bakbordet

 

Vispa vitorna till ett löst skum. Mal mandeln och blanda

med övriga ingredienser.

Strö socker på bakbordet och rulla ut degen till smala
längder i sockret.

 

 Dela längderna i 4-5 cm långa bitar, som läggs på plåt klädd med bakplåtspapper.

Grädda kakorna i 200-225 grader i ca 10 minuter.

 

Mandelkakor

200 g mandelmassa

2 tsk kanel

Sätt ugnen på 200 grader.

Rulla mandelmassan i kanel och skiva ca 3 mm tjocka skivor.

Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädd gyllenbruna i

mitten av ugnen, ca 8 minuter.

 

 

Nöt och Russinrutor

ca 48 st

125 g smör

2½ dl socker

2 ägg

3 dl vetemjöl

4 msk kakao

1 tsk bakpulver

 

½ msk vaniljsocker

2 dl russin

100 g hackade nötter

 

Lägg smörpapper i en långpanna. Smör väl. Rör smör och socker vitt och pösigt.

Tillsätt äggen ett i taget. Blanda mjölet, bakpulvret, kakaon och vanilsockret och rör ner detta i äggsmeten. Hacka nötterna och vänd ner dessa tillsammans med russinen. Bred ut smeten i långpannan. Grädda kakan i 200 grader i 12 - 15 minuter.

Låt den svalna något innan den skärs i lagom bitar.

 

 

Apelsinkaka

200 g smör

2½ dl socker

3 ägg

4 dl vetemjöl

 

1 tsk bakpulver

rivet skal och saft av en apelsin

3 msk finhackade, syltade apelsinskal

75 g grovt hackad blockchoklad

 

Glasyr

100 g blockchoklad

1 msk olja

Smörj och bröa en form eller stekpanna som rymmer 1½ liter.

Rör smöret och sockret vitt och pösigt. Tillsätt äggen, ett i sänder och rör ordentligt så att luft arbetas in i smeten. Tillsätt spelsinsaften.

 

Blanda mjölet, bakpulvret, chokladen och apelsinskalen och vänd ner det i smeten.

Rör tills smeten är alldeles jämn.
Arbeta med lugna rörelse så luften inte går ur smeten.

 Klicka ner smeten i formen och grädda kakan på nedersta falsen i 175 grader i 50-60 minuter.

 

Prova med en sticka om kakan är färdig.

Stjälp upp kakan och låt den kallna.

Om chokladen inte blir för het (40 grader) går den lättare att breda ut och behåller färgen.Bred chokladen över kakan, även kanterna.

 

 Gör ett mönster på ytan med hjälp av en gaffel.

Servera med en klick vispad grädde.

 

 

Personlig Pepparkaka

3 dl farinsocker

3 ägg

1 dl smält smör

1 dl gräddfil

3 dl vetemjöl

1 tsk bikarbornat

2 tsk kanel

1 tsk nejlikor

 

1 tsk stött kardemumma

Sätt ugen på 175 grader

Smörj och bröa en form 1½ - 2 L

 

Smält smöret och låt det svalna.

Vispa ägg och socker tills det är ljusbrunt och pösigt.

Blanda vetemjöl, bikarbonat och kryddor och rör ner det i äggsmeten omväxlande med det smälta smöret och gräddfilen.

Häll smeten i formen och grädda kakan ca 40 minuter. Stjälp upp den och låt den svalna.

 

Saffrans- och romsnurror

5 dl mjölk
4 påsar (2 g) saffran
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella 10 %

100 g mjukt smör
16-17 dl vetemjöl special

Fyllning:
200 g mandelmassa
200 g mjukt smör
1 dl råsocker

1 msk malen kanel
2 msk romessens

 

 Pensling:
1 ägg
1 msk mjölk
råsocker och mandelsplitter till garnering
2 muffinsplåtar

//

Gör så här
 Värm mjölk och saffran till max 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan. 
Tillsätt salt, strösocker och kesella.

Tillsätt mjukt smör och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl.
Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.
 Sätt ugnen på 200 grader.

 Riv mandelmassan. Vispa mandelmassa, smör, råsocker och rom till en slät massa.
 Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i två lika stora delar.
 Kavla ut varje degbit till en rektangel, 45 x 20 cm, cirka 1 cm tjock.

Bred fyllningen över degen och rulla ihop till en tajt rulle från långsida till långsida. 
Skiva varje rulle i 9 bitar, cirka 5 cm breda. 
Lägg bitarna i pappersformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt.

 Jäs under bakduk i cirka 30 minuter.
 Vispa upp ägg och mjölk till penslingen. Pensla bullarna, strö över mandelsplitter och råsocker och grädda i 13-15 minuter.

 

 

 

Pepparnötter

 

 

200 g pepparkaksdeg egen eller färdigköpt

150 g skållad mandel

ugn 200 grader

Rulla pepparkaksdegen till små kulor och lägg på en

 

bakplåt med bakplåtspapper. Stoppa i en mandel i varje pepparnöt och grädda dem i ca 8 minuter

 

 

 

 

Filmjölksbröd med nötter och torkad frukt.

1 limpa

Ugn 175 grader

300 g valfria blandade nötter och frön

(solrosfrön, pumpakärnor,hassel och picannötter)

300 g torkade frukter

(aprikoser,plommon & russin)

 

1½ tsk salt

2 dl rågmjöl

4 dl vetemjöl

5 dl filmjölk

1 tsk bikarbonat

1 dl sirap

 

Hacka nötterna grovt och strimla frukterna. Blanda filmjölk och bikarbonat och rör ner i de torra ingredienserna med sirapen och frukten. Rör ihop till en jämn smet. Häll smeten i en brödform, 1½-2 liters med bakplåtspapper i. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 2 timmar. Täck brödet på slutet om det blir för mörkt.

Ta ut brödet och låt det svalna i en handduk.

 

 

 

Saffransbröd med pepparkasfyllning

1 bröd

25 g jäst

2½ dl fingervarm mjölk

75 g smör eller margarin (rumsvarmt)

½ ägg

 

3/4 dl vit sirap

2 krm salt

1 kuvert saffran

ca 7 ½ dl vetemjöl

 

 

Fyllning

100 g mandelmassa

100 g rumsvarmt smör

eller margarin

1 dl socker

 1 dl finhackad mandel

2 tsk malen kanel

1 tsk kardemumma

1 krm malen ingefära

 

 

Smula jästen i en bunke och häll över den fingervarma mjölken. Rör om tills jästen är löst.

Klicka ner matfettet och tillsätt ägg och sirap. Stöt salt och saffran i en mortel till ett fins pulver och tillsätt.

 

Blanda ner 6 dl av vetemjölet och rör samman till en ganska lös deg.

Täck degen med bakduk och låt den vila i bunken ca 30 minuter.

 

 

Fyllning

 

Riv mandelmassa och blanda med matfettet.

Tillsätt resten av ingredienserna och rör samman till en slät massa.

Tillsätt det sparade mjölet i degen och knåda tills den är blank och slät. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 jämnstora degbitar.

Skär bort en liten del av ena degen till garnering.

 

Kavla ut den större degbiten till en rund platta, ca 25 cm i diameter, och lägg på baklädd plåt.

Bred ut fyllningen jämnt över degen, ca 2 cm innanför kanten.

 

Kavla ut den något mindre degen så stor att den täcker fyllningen då den läggs på kakan.

Vik upp den undre degen runt kanten över ovandegen och tryck till ordentligt.

Rulla ut den sparade degbiten till smala stänger och garnera ovanpå brödet med det.

 

Ställ brödet att jäsa i ca 30 minuter.

Stätt på ugnen på 200 grader. Pensla bröder med lätt uppvispat ägg och grädda i nedre deln av ugnen i ca 18 minuter.

 

 

 

 

Kesellakaka med russin

 

Mördeg

2.5 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
0.75 dl strösocker
75 g smör
1 st ägg 

 

Fyllning
75 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 st ägg, stora
2 burkar kesella (à 250 g)
0.5 dl vispgrädde 

 

1 dl russin
1 st citron, finrivet skal
1 tsk vaniljsocker
1 dl mandelspån
Servars med Hallon eller andra bär
  Sätt ugnen på 200 grader. 

Mördeg
Blanda vetemjöl, bakpulver och socker i matberedare.
 Tillsätt smöret i bitar och sedan ägget.
 Kör ihop till en deg.

 Kavla ut degen på mjölat bord och klä en smord och mjölad form med degen.
 Tryck fast degen vid kanten och ställ formen i kylen.

 

 Fyllning

Rör smör och socker med elvisp.

  Vispa ner äggen ett i taget, kesella, grädde, russin, citronskal och vaniljsocker.

Häll massan i den degklädda formen.  Strö på mandelspån och grädda ca 40 minuter på nedersta falsen i ugnen.

 

Servera gärna med hallon eller andra bär.

 

 

 Korintkakor
200 g Smör
2 1/2 dl strösocker
1 ägg
3 dl korinter
1 tsk bikarbonat
5 dl vetemjöl

Rör smör och socker poröst.

Rör ner ägget, korinterna och bikarbonaten utrörd med lite mjöl.

Tillsätt resten av mjölet och arbeta in det i degen.

Låt degen vila i kylskåp i 2 timmar.

Sätt ugnen på 175°.

 

Rulla ut degen i tre längder. Skär varje längd i 20 bitar.

Forma dem till runda kulor och lägg dem på en välsmord plåt eller i pappersformar.

Tryck till kulorna lätt. Grädda kakorna i 10-12 minuter tills de är läckert ljusbruna.

Saffransskorpor 
Ingredienser 

  100 g smör
1 g saffran
2 st ekologiska ägg
 

  1.5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1.5 dl hel sötmandel

Råsocker


Gör så här
   

 Sätt ugnen på 175 grader.  

 Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen. Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner det i bunken.
 Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Strö över råsocker.
Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.

Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
 Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten
 Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten).

 

Lingonpepparkaka

3 st ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g s
mör

2 msk pepparkakskrydda
1 dl filmjölk
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl rårörda lingon

smör och mandelspån till formen

 

 Lingongrädde
3 dl vispgrädde
1 dl tjock grekisk yoghurt
0.5 dl rårörda lingon

Gör så här
  Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
    Smält smöret med pepparkakskryddan och blanda det och filmjölk med äggsmeten.
  Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.

Tillsätt rårörda lingon.
  Smörj en sockerkaksform, bröa med krossat mande
lspån och fyll med smeten.
  Grädda kakan naturell i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.

Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller.

Lingongrädde: Vispa grädden lätt och vänd ihop den med yoghurt. Smaksätt med rårörda lingon


 

Hemgjord mandelmassa

Ingredienser
200 g sötmandel
200 g strösocker

Gör så här
 Skålla och skala mandeln.
Mixa mandlarna till ett fint pulver i hushållsmixern.
Tillsätt strösocker och mixa länge (5-7 minuter) tills det blir en slät

 

 

Lottas Saffranskaka / Kanelkaka 

 175g rumsvarmt mjukt smör
2,5 dl strösocker
2 ägg

4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker (2 tsk till kanelkakan)
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt

2,5 dl gräddfil, mild yoghurt, crème fraiche eller fil (brukar ta vad som finns hemma)

1 kuvert saffran
1-1,5 hg mandelmassa

Vispa smöret och sockret vitt och pösigt.
 Rör i ett ägg i taget

Krossa saffranen i en mortel med 1 tsk socker och späd med lite av gräddfilen. (Lyfter saffranssmaken)

 Rör i saltet.
 Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker.
 Vispa ner all gräddfil samt saffransblandningen.
 Vispa i mjölblandningen.

Klicka i häften av smeten och bred ut i en smord och bröad form. (Den är rätt tjock)
 Hyvla mandelmassan med osthyvel och lägg på i ett jämnt lager.

Klicka i resten av smeten och bred ut.
 Grädda i 175 grader, mitt i ugnen, ca en timme MEN det är helt beroende av ugn.

Jag brukar sätta timern på 45 min och kolla. Kakan ska vara gyllenbrun med sprickor ovanpå och provstickan skall vara torr.

Kan vara lite svårt att känna då mandelmassan kan ge klet på stickan.

Kanelkaka; ta 2 tsk vaniljsocker, ta bort saffran.

 

Klicka hälften av smeten, pudra rikligt med kanel och hyvlad mandelmassa sedan resten av smeten.

 

Om ni inte vill använda mandelmassa så kan man strö på rikligt med strösocker mellan smetlagren.

Minskar då lite på mängden som jag vispar smöret med.

 

 

Jättegoda kolasnittar
Ingredienser
1 sats ger 25 kakor

100 g mjukt smör

1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2.25 dl vetemjöl
0.5 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära

 

Gör så här
 Sätt ugnen på 175 grader.
 Vispa smör, strösocker och sirap krämigt.

Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och malen ingefära och vänd ner det i smeten.  Dela degen och rulla ut till två längder.

Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Räffla med en gaffel.
 Grädda längderna gyllene i mitten av ugnen i 12-15 minuter.

Låt dem svalna en aning och skär sedan längderna på snedden.

Låt kolasnittarna svalna på plåten.

 

 

Mandelmusslor

 

 

 ca 35 st

150 g smör

1 dl socker

 

100 g sötmandel,skållad mald

2 st bittermanlar, skållade, malda

1 ägg

 

½ tsk bakpulver

3 ½ - 4 dl vetemjöl

Ugn 200 grader tills kakorna börjar få färg.

Smält smör till formarna.

 Blanda mjöl,socker och mandel i en skål. Lägg i smör/margarin och finfördela det i mjölblandningen, med fingertopparna eller med gaffel till en grynig massa.  Låt degen vila på svalt ställe minst 1 timme. 

Rulla degen till längder och skär i jämna bitar. Lägg bitarna i  

smorda formar och tryck ut degen med mjölad tumme. 

Ställ formarna på plåt och grädda kakorna till de börjat få färg.

 

Låt kakorna svalna något innan de stjälps upp. Om kakorna är svåra att ta ur formarna, lossa dem med hjälp en tandpetare.

 

 

Skurna Pepparkakor för Fru Bråttom!

Ca 80 stycken
100 g margarin
½ dl sirap
½ dl socker

1 ½ mask kanel
½ msk ingefära 1 tsk bikarbonat
½ dl hackad sötmandel
3-4 dl vetemjöl

Värm margarin, socker och sirap. Blanda med kryddorna och mandeln.
Låt smeten svalna och sätt till bikarbonaten utblandat med lite vetemjöl, och till sist resten av
vetemjölet.

Börja med minsta mängden (vetemjölet) Grädda en provkaka, flyter den ut behövs mer vetemjöl. Håller den formen är det bra.

Forma degen till en rulle och låt den ligga till nästa dag på en sval plats.
Skär sedan rullen i tunna skivor med en vass kniv och lägg dem direkt på plåten.

Grädda i 200 grader ett par minuter.

 

 

 

 

 

 

 

Detta är några av mina recept. 

Fler finns under Mina Recept på startsidan!

Glöm inte Hermankakan, det är dax att börja mata den nu!

Photobucket

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 



  

 

  
 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

Flag Counter

 

 

Matbloggstoppen

Matklubbens Topplista