Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin
    
                                                                                                                                                          

     

Dressingar & Såser

 

Rosépeppar & olivsås

10-12 personer

Stöt 1 msk rosépeppar

Blanda 2 dl hackade gröna oliver

3 pressade vitlöksklyftor

1 dl majonäs

3 dl gräddfil

1 dl repad, hackad timjan med rosépepparn

Krydda med 2 krm salt & 2 krm peppar.

Låt stå i kylan fram till serveringen.

//

Mangosås

(gott bl a till kyckling)

3 dl créme fraiche

2 pressade vitlöksklyftor

1 msk het mango chatney

½ tsk salt

½ tsk peppar

Blanda alla ingredienser i en kastrull och värm upp. Smaka av med salt och peppar

//

Vitlöks - och Parmesanmajonäs

(till Fisk, skaldjursoppa)

ca 1 ½ dl

Mixa:

1 äggula

1 skalad och finriven vitlök

1 msk vitvinsvinäger

2 msk finriven parmesanost

med stavmixer eller matberedare

tillsätt 1 dl neutral olja, t ex solrosolja droppvis när du mixar

Blanda i 2 msk créme fraiche, och krydda med salt och peppar.

//

Sweet Chili-Yoghurt

supergod sås med minimal insats till kyckling, sallad

2 dl matyoghurt

rivet skal av 1 lime

1 msk färskpressad limejuice

2 msk sweet chilisås

//

Chimichurri

1 lime

2 vitlöksklyftor

1 stor röd chili

1 dl vitvinsvinäger

2 dl olivolja

1 tsk salt

1 dl finhackad färsk oregano

1 dl finhackad färsk koriander

2 dl finhackad persilja

Riv skalet av limen och pressa ur saften. Finhacka lök, vitlök och chili.

Blanda ihop med limeskal, limesaft, vinäger, olja och salt. Rör ner örterna och blanda ordentligt. Chimichurri kan du använda som marinad till kycklingfiléer. Skär då filéerna på hälften och lägg den i en bunke, häll över ½ av chimichurri och låt stå i kylen 1 timme. Resterande chimichurri serverar de till med t ex ugnsrostad potatis

//

Basilika och Krassekräm

1 ask krasse

1 kruka basilika

1 kruka persilja

1-2 vitlöksklyftor

2 dl créme fraiche

200 g färskost

salt och peppar

Mixa alla örter och vitlök. Rör i créme fraiche och färskost

Smaka av med salt och peppar.

Gott till kallt kött, som tex kallmarinerad fläskfilé som du hittar på

min sida.

//

 Saltsa Verde

Mixa 3 vitlöksklyftor med 1 msk grov fransk  senap

1 äggula, 2 msk vitvinsvinäger, 2 dl olja samt blad och

stjälkar från 1 knippe bladpersilja. Smaka av med salt och peppar.

//

Raggarsås

Mixa 1 dl majonäs med 2 msk fransk senap, 2 msk kapris, 3 vitlöksklyftor

1 ½ dl blandade urkärnade oliver och 100 g hackade sötmandel.

Smaka av med salt och peppar.

//

Asiatisk Dressing

2½ dl

1 1/4 dl veg.olja eller olivolja

2/3 dl vitvinsvinäger

2/3 dl limejuice

2 tsk finrivet limeskal

1 msk söt chilisås.

Lägg i en burk med lock och skaka

Mer sting på dressingen, finhacka en ½ rödlök

 

//

Sörsur sås

5 dl

Blanda ordentliget i en kastrull.

1 skivad lök

450 g annanas bitar i sockerlag

1 tsk  pressad vitlök

1 tsk riven ingefära

1 1/4 dl tomatsås

2 msk vitvinsvinäger

2 msk farinsocker

1 finhackad grön paprika

Blanda 2 tsk majsmjöl med 1 msk vatten och rör ner i ananasblandningen.

Rör om på svag värme i 5 minuter, eller tills såsen har tjocknat. Rör ner 1 finhackad knipplök och servera.

//

 Tatarsås

Perfekt till de flesta fiskrätter

4½ dl

Majonäsen.

2 äggulor, 1 msk vitvinsvinäger, 2 tsk grovkorning senap

vitpeppar efter smak. Körs i mixer 15 sek tills äggulorna är ordentligt

blandade. Fortsätt köra och tillsätt 2½ olja i lagom stråle. Fortsätt köra tills

all olja har hällts i och majonäsen är tjock och krämig.

2 msk hackad inlagd gurka

 2 msk hackad kapris

1 msk mycket finhacka charlottenlök

2 tsk hackad persilja.

//

Tariyakimarinad

Häll  1 1/4 dl tariyakisås, 2/3 dl sherry eller vitt vin

2 pressade vitlöksklyftor i en skål. Marinera tex räkor eller vad du önskar

i 30 minuter alt 1 timme innan tillagningen. Rör om emellanåt.

//

Lättlagad Tomatsås

5 dl

Lägg en finhackad lök i kastrullen med 3 stora skalade och hackade tomater

2/3 dl hackad färsk oregano

2 tsk farinsocker

2 msk tomatpuré

2 pressade vitlöksklyftor och en skvätt tabasco

Koka på låg värme 4-5 minuter

Servera den läckra såsen till nötkött eller lamm, i synnerhet till grillade rätter.

//

Stark Plommonsås  

Häll 2½ dl plommonsylt, ½ tsk fyra kryddor, 1 msk chilivitlökssås i en kastrull.

Sätt på svag värme tills allt har blandats ordentligt.

Denna sås passar perfekt till fläskkött.

//

Kantarellcréme

Gott b l a till Västerbottenpaj

300 g kantareller

1 msk smör

1 finhackad schalottenlök

3 msk rött portvin

½ tsk salt

 ½ tsk svartpeppar

2 dl créme fraiche

Stek svampen i torr panna tills den mesta vätska kokat bort. Tillsätt smör och lök.Stek försiktigt några minuter under omrörning. Tillsätt portvin och stek ytterligare några minuter så att vinet kokar in. Salta och peppra.

Låt svampen svalna och blanda med créme fraiche. Låt stå i kylen ca 1 timme så att krämen får en tjockare konsistens. Gott även till gravad fisk

//

Picklessås

Blanda 1 dl majonäs an en bra sort, 2 dl grekisk youhurt, 2 hackade hådkokta ägg, 1 dl hackade pickles, 2 msk finhackad gul lök och 1 tsk curry.

Smaka av med salt och peppar. Gott till kallt skivat kött. Passar även till grillat kött eller grillad fisk.

//

Het salsasås 
          
1 burk krossade tomater
4 charlottenlökar
4 vitlöksklyftor
1 dl oliver
1 dl syltlök
1 hel röd chilifrukt
salt
peppar

Gör så här:
Hacka löken, vitlöken, chilin och oliverna ganska grovt. Sautera runt i en kastrull.
Tillsätt tomaterna och syltlökarna med sin lag. Låt sjuda en stund. Smaka av med salt och peppar.
Önskar man ha mer "sting" i såsen är det bara att tillsätta mer chili.

//

Vaniljsås

Nu har jag hittat mitt gamla recept på den toppengoda Vaniljsåsen!

3 äggulor

2 msk socker

3 dl tunn grädde (kaffegrädde)

1 vaniljstång

2 dl vispgrädde

Koka långsamt upp den tunna grädden med den uppklippta vaniljstången. Låt kastrullen, som inte får vara av aluminium som lätt missfärgar äggen, stå med lock på i 15 minuter. Då bör vaniljen ha givit tillräcklig smak och kan tas upp. Rör äggulor och socker, häll något av den varma grädden över denna redning. Häll rednigen i kastrullen under vispning i grädden. Sjud såsen varsamt. Ställ kastrullen i kallt vatten och vispa den kall. Den skall vara lätt, porös och skummande. Vänd ner den vispade grädden när såsen skall serveras.

Serveras t ex till Äppelkaka, Paj och andra frultefterrätter.

Ni som gillar vaniljsås, missa inte denna!

 

  Tillbaka till Startsidan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 

.

 

 

 

 

 

 

 

Flag Counter

 

 

Matbloggstoppen

Matklubbens Topplista