Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin
    
                                                                                                                                                          

     

Soppor

 

Ängamat med vårgrönt

4 portioner

Den lena, milda grönsakssoppan, väcker sökert minnen hos många. Passar bar nu när primörerna tittar fram.

4 morötter

½ litet blomkålshuvud

1 knippe salladslök

5 dl vatten

2 tärningar grönsaksbuljong

5 dl mjölk

2 msk vetemjöl

2 äggulor

½ dl vispgrädde

156 g sockerärtor

Skjölj alla grönsaker.

Skiva morötterna, dela blomkålen i mindre buketter. Skär salladslöken i bitar.

Koka upp vatten, buljongtärningar och mjölk. Lägg i alla grönsaker utom sockerärtorna. Låt dem koka knappt mjuka, ca 5 min. Red soppan med mjöl utrört i lite vatten. Vispa ihop äggulor och grädde i en skål. Rör ner grädden i soppan och låt den bli varm. inte koka! Tillsätt sockerärtor.

//

 Köttsoppa med klimp var nog den soppa som serverades mest på torsdagar med ev pannkaka.

Köttsoppa

1 ½ kg oxbringa eller högrev

3 liter vatten

2 morötter

1 palsternacka

1 bit selleri

1 purjolök

3 persiljekvistar

timjan

6-8 vitpepparkorn

1 lagerblad

1 sats klimp

Lägg köttet i det kalla vattnet och koka upp det. Skumma väl. Tillsätt salt och kryddorna, det gröna från purjon och persiljekvistarna. Låt köttet sakta koka under lock tills det känns mört, ca 2 ½ - 3 timmar.

Skölj och ansa grönsakerna under tiden. Lägg ned dem i kastrullen och låt dem koka med köttet den sista timmen, med undantag för purjon som bara behöver koka en halvtimme. Tag också upp köttet och skär det i småbitar eller strimlor och lägg allt i en soppskål. Sila buljongen, skumma bort fettet och koka därefter åter upp buljongen. Häll den över grönsakerna och tillsätt den hackade persiljan. Servera soppan rykande varm med klimp.

Klimp

Klimp serveras egentligen bara till en riktig köttsoppa. Man bör koka den redan dagen innan den skall användas.

5 ½ dl mjölk

1 - 2 msk mör

3 msk vetemjöl

1 - 2 äggulor

4 bittermandlar

1 tsk stött kardemumma

eller 3 msk riven ost

Man fräser smör och mjöl, späder försiktigt med mjölken och låter blandningen koka i 5 minuter. Vispa i gulorna och låt sedan klimpen endast sjuda under vispning. Salta och krydda enligt ett av ovantående alternativ efter smak. Slå upp klimpen i ett eller par vattesköljda formar och ställ den att stelna. Stjälp sedan upp den, skärs i bitar och servera kall i soppan.

//

Ärtor med fläsk (Ärtsoppa)

5 dl torkade gula ärtor

2 ½ l vatten

400 - 500 g rimmat fläsk, bog eller sida

( 1 fläskkorv )

1 gul lök späckad med 2 nejlikor

timjan, mejram

Ärtorna rensas och läggs i blöt över natten. Man kokar upp dem i blötläggningsvattnet. Har man varit snål så att det nästan torkat in så fyll på med ytterligare lite vatten. Skumma väl och lyft bort det skal som flyter upp. Håll grytan puttande. Lägg så ner fläsket, löken späckad med nejlikorna och de andra kryddorna inknytna i ett stycke gasväv. Var försiktig i början. Kontrollera då och då att ingenting bränner fast.

Jag använder en sådan här för mina kryddor

Kedja med krok som kan hängas på kastrullen under koktiden.

När ärtorna är kokta - eller efter ett par timmar- bör fläsket vara det också. Tag upp det, skär det i skivor och lägg det på ett varm fat. Kontrollera smaken på soppan. Vid serveringen ha en lite assiett vid varje djup talltik för fläsk, senap.

Många tycker om fläskkorv i ärtsoppa. Lår den i så fall koka med tills den är färdig. Var noga med att sticka ordentligt med en gaffel, så att den inte spricker under kokningen. Servera korven i skivor tillsammans med fläsket.

//

Vårsoppa

1 knippe späda morötter

1 litet blomkålshuvud

12 sparrisar eller 1/4 burk konserverad

2 dl färska grön ärtor eller 1 paket djupfrysta

1-1½ hg färsk spenat eller 1 litet djupfryst

1½ l buljong

2-3 äggulor

1 dl vispgrädde

1 knippe rädisor

1 msk hackad persilja

½ msk hackad dill

salt

Ansa och skölj morötter, blomkål, sparris och ärtor. Koka dem var för sig mjuka i ett minimum av saltat vatten, skär dem i lagom stora bitar och håll dem varma. Koka upp buljongen och grönsaksspadet. Lägg ned den förförvällda spenaten och koka den några minuter. Smaka av soppan.

Vispa äggulor och grädde i den varma soppskålen. Häll över soppan under vispning. Tillsätt grönsakerna, dillen, persiljan och de skivade rädisorna.

//

 

Tillbaka

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

Flag Counter

 

 

Matbloggstoppen

Matklubbens Topplista