Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin
    
                                                                                                                                                          
 
 
      

Såser till husmanskost

Här kommer jag lägga in olika såser som hör husmanskosten till!

 

Gräddsås

Skysås kokas in med tjockgrädde och avslutas med att en kall smörklick vispas ned i såsen. Avluta med sat och peppar.

//

Svensk gräddsås till vilt

En skysås av vilt kokas in med tjock grädde, smaksätts med lite svart vinbärsgelé och avslutas med smör.

//

Löksås

( till fläsk och salt sill)

Fräs finhacka lök i smör tills den börjar brynas, pudra över mjöl, bryn lätt ett ögonblick och fyll på med gräddmjölk och buljong. Koka 5-10 minuter. Avsmaka med peppar och mycket lite salt. Avsluta med en smörklick eller om såsen skall vara till stekt fläsk med lite av fläskflottet.

//

Hwit Löksås

Recept från 1863

texten är lika gammal, så det är inte stavfel

En rödlök skäres fint och fräses i en sked smör; en sked mjöl röres deri; dertill slås 4 deceliter ( ett drygt qvarter) mjölk  och 4 deceliter fiskspad , och då såsen kokar, serveras den till kokt id, vimmor, torsk m.m.

Om man utesluter fiskspadet och tar mjölk i stället, så kan såsen nyttjas till kokt potatis, paltbröd m.m.

//

Vit Grundsås (Béchamelsås)

Låt ett par rågade matskedar vetemjöl sakta fräsa i lika mycket smör. Innan mjölet tar någon som helst färg men ändå börjar få en lätt nötdoft fyller man på med kokande mjölk. Detta måsta ske under stark vispning. Mängden mjöl är beroende på hur tjock man vill ha såsen. Som grundsås  att sedemera göra andra såser av brukar man göra  den ganska tjock. Den är lätt att späda med grädde till rätt konsistens. Såsen får koka i 15 minuter måste vispas ofta för att inte bränna i botten. Om den inte skall användas omedelbart hälls den upp i en bunke och smöras på ytan för att förhindra skinnbildning. Det går till så att man för ett stycke kallt smör över den varma såsytan så att ett mycket tunt smörlager bildas över ytan. Salt och annan smaksättning görs först i samband med den slutliga såsens färdigställande.

//

Korintsås

2 msk korinter

3 dl vatten

2 msk smör

1-2 dl buljung

2-3 msk vetemjöl

1 msk sirap

2 msk ättika

salt

Koka korinterna mjuka i vattnet. Sila från spadet. Fräs smör och mjöl, späd med korintspadet och buljong och koka i 10 minuter. Skall vara simmig men ej tjock. Smaksätt med sirap och ättika till sötsur smak. Färga såsen mörk med lite japansk soja. Koka upp, lägg i korianterna och avsluta med en smörklick. Serveras till stekt salt sill, griljerad laxrygg, sillbullar och ibland även till kokt rimmad tunga.

//

 

Tillbaka

 

Fler recept kommer

 

 

.

 

 

 

 

Flag Counter

 

 

Matbloggstoppen

Matklubbens Topplista