Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin
    
                                                                                                                                                          

     

Potatis, Rotfrukter & Bönor

 

Lapskojs finns under Kött & Fisk.

 

Lufsa Ölands fläskpudding

 1 kg skalad potatis

600g skivat rimmat fläsk utan svål

2 dl gräddmjölk

4 ägg

salt och peppar

smör till formen

Riv potatisen på ett rivjärn. Det är lättast om man har stora potatisar, men man kan också mala potatisen. Det går fortare.

Låt den rivna potatisen rinna av i ett durkslag.

Blanda den rivna potatisen med gräddmjölken och äggen. Smaksätt med salt och peppar.

Slå smeten i en smord form. Det bör inte bli mer än en halv cm smet i botten. Lägg de råa fläskskivorna över och grädda i ugn, 1 timme i 150-200


Potatisbullar

Till 1 liter kall kokt potatis beräknar man

2 msk smör

1 ägg

½ dl vetemjöl

skorpmjöl (ströbröd)

Mal eller pressa den skalade potatisen. Arbeta den väl i en bunke med mjöl, smör och ägg, tillsätt salt, men smaka noga av smeten. Rulla ut degen på ett bakbord. Forma till en längd och skär 3 cm tjocka skivor. Rulla dem till bullar, platta till lite lätt, så de får en snygg form. Doppa dem i skorpsmjöl och stek dem i väl brynt smör. Potatisbullar är utmärkt som ensamrätt med syrlig lingonsylt, en finstrimlad råkostsallad eller tillsammans med knaperstekt fläsk.

( Tips! Har du potatismos över, kan du använda den och göra bullar med. Tillsätt ägg och mjöl)

 

 Bruna Bönor

4 dl bruna bönor

1 1/4 liter vatten

2 - 4 msk sirap

3 msk matättika

( 2- 3 tsk potatismjöl )

1 tsk salt

Skölj bönorna och blötlägg dem några timmar eller över natten. Koka bönorna i lätt saltat vatten som står väl över. Koka bönorna under lock tills bönorna är mjuka, koktid ca 1 ½ timme. Smaksätt med sirap och ättika och red dem med en aning potatismjöl, som rörs ut i lite kall vatten.

Servera med stekt fläsk, skinka, köttbullar eller korv

 

Skånsk Potatis

Potatisen skalas och skärs i tärningar och steks sedan ljusbruna i smör eller margarin. Mot slutet strör man ner lite finhackad gul lök. När potatis och lök fått färg häller man över lite gräddmjölk och potatisen får koka tills den blivit mjuk. Smaka av med lite salt och peppar och aningen japansk olja som ger både färg och mild sälta.

Gott till isterband, falukorv eller kött. Kan säga till allt!

//

Stuvad Potatis

Gör en fin, inte för tjock béchamelsås på grädde. Blanda försiktigt ner nykokt, skalad och skuren ännu varm potatis. Salat och peppra. Finklippt dill eller persilja, eller lika delar av båda, vänds också ner. I serveringsögonblicket en ny sky av kryddgrönt över.

//

Många föredrar råstuvad potatis. Potatis av god inte mjölig kvalitet, helst inte färsk, den är för mjäll, kokas mycket stilla i gräddmjölk. Den reder sig själv och när potatisen känns lagom mjuk - men inte mosig - blankas stuvningen av med en klick kallt smör och man strör dill, gräslök eller persilja över.

//

Rotmos på enkelt sätt 1

Tvätta och skala en stor kålrot och skär i mindre bitar. Skala potatis, morötter och skär dem i bitar. Koka i saltat vatten, börja lägga i kålroten som tar längst tid.Sedan morötter och sist potatis. Prov med en sticka att allt är kokt, slå bort vattnet, krydda med salt och peppar. Använd elvispen och mosa sönder rotfrukterna, men skall vara adente. Lägg i en klick smör och blanda runt.

Gott till korv, kyckling eller vad du tycker om.

Nr 2

Sedan finns en annan variant, där skall man koka fläsklägg eller oxbringa först. Sedan kokar man rotfrukterna i rätt kort med spad från köttet. Sedan skall det mosas lika som nummer 1 när de är färdigkokta.

//

Raggmunk eller Rårakor

10 stora potatisar av god kvalite rivs ner i en skål. Blanda i 2 hela ägg, 1 tsk salt och en aning vatten om man tycker det behövs, smeten skall vara rinnande. I en gjutgärnspanna smälter man gott stekflott **och klickar en sked av smeten i pannan, bred ut den över botten med stekspaden. Raggmunken skall vara större än en plätt. När den är vackert brun, så vänder man och steker på andra sidan.Servera med stekt fläsk, som man gärna steker knaprigt innan man ger sig på raggmunkarna. De skall serveras direkt ur pannan, dels får man bästa flottet från nystekt fläsk. Servera gärna lingon eller äppelmos till.

** stek gärna fläsket först, så har du fettet till stekningen.

//

Tillbaka

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

Flag Counter

 

 

Matbloggstoppen

Matklubbens Topplista