Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin
   
                                                                                               
                                                        

                                                                                                                                                  
    
                                                                                                                                   

Lingonpäron

6 personer

Välj helst päron av fast sort. Gör gärna dubbel sats av lingonpäronen.

6 päron

Lag

1 liter lingon, färska eller tinade frysta

5 dl vatten

5 dl socker

Serveras med vispad grädde eller glass.

Koka lingonen och vatten ca 10 minuter. Sila ifrån lingonen.

Koka upp saft och socker i en gryta. Ställ åt sidan. Skala päronen. Nagga dem med gaffel och lägg i lagen. Koka upp och låt sjuda sakta i lagen tills de är nästan mjuka, ca 25 minuter. Lägg päronen i en skål. Koka ihop lagen ca 5 minuter och häll den över päronen. Låt kallna. Servera med vispad grädde eller glass.

Tips: Så här kan man göra med gråpäron också, och servera till söndagssteken.

Vill du spara lingonpäronen, tillsätt 1 krm natriumbensoat per liter hopkokt lag så håller de längre

//

Gräddkaka

Ett recept från en gammal värmlänsk herrgård.

4 äggulor vispas sammans med 4 msk florsocker så de bli potöst skummande, 4 dl tjock grädde vispas och breds över. 2 rågade träskedar - som det står i beskrivningen - ett något svävande begrepp, låt mig använda matskedar och säga 8 msk vetemjöl strös över för att sedan med yttersta försiktighet blandas med smeten. Allra sist vänder man ner 4 äggvitor som slagits till hårt skum. Smaksätt med en aning rivet citronskal. Smeten gräddas i vattenbad i en form som man smörat väl, ugnen skall ha 190-200 grader.

Det bästa sättet att kontrollera om den är färdig är att se på gräddytan - då den rämnar i tunna gula sprickor är kakan klar. Serveras varm eller ljummen, överpudrad med florsocker och tillsammans med en syrlig sylt, björnbär eller klarbär.

//

Änglamat

Änglamat är något min mamma ofta gjorde till efterrätt.

Har letat efter receptet, men inte funnit det förrän nu i Tore Wretmans Svensk Husmanskost. En bok jag fick för länge sedan som tyvärr blivit undanstoppad, upplaga 1967. Så här skriver Tore Wretman om rätten.

En mycket svensk rätt vars namn jag inte kunnat härleda till andra källor än den varit populär hos yngre släktt - " de små änglarna "

Vispa 1/3 l tjock grädde hårt. Lägg i botten på en serveringsskål grovt krossade sockerskorpor och gjut över dem ett par dl ljummen mjölk. Blanda sedan gräddskummet med ett par msk hallonsylt och 1 msk lingon- eller röd vinbärssylt. Vänd ner ett par msk av gräddskumssylten i skorpmoset, bred resten över. Lägg några färska eller konserverade bär överst på skålen och servera. I stället för sockerskorpor kan man använda sockerkaka eller sött vetebröd.

Testa gärna och gör Änglamat någon gång. Är så mysigt med de svenska gamla rätterna!

//

Stekta hela äpplen

Med ett utsticksjärn sticks kärnhuset ur ett antal stora, syrliga äpplen. De smöras på ytan och ställs i en smörad eldfast form. Hålen fylls med en blandning av socker, lite kanel, hackad mandel och smör så det blir råge. Beströ äpplena med socker och sätt in dem att ta färg i het ugn. Efter 15-20 minuter när äpplena fått lite färg hälls grädde över och de får steka tills de är riktigt mjuka. Serveras ur formen.

//

Mormors mors sockerkaka

(toppen även till tårtbotten)

5 ägg
2 kkp socker
2 kkp vetemjöl
( 1kkp=1½ dl)

Luftigare sockerkaka
Minska socker och mjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form, som
rymmer ca 2 liter. Min mormor bakade i en gammal gjutjärnsstekpanna.
Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Rör ner vetemjölet.
Häll smeten i formen. Grädda ca 35 minuter.
Låt kakan stå några minuter innan du stjälper upp den.

//

Fattiga Riddare

En typisk resträtt som man med varierande namn kan finnas i nästa alla länder norr om Medelhavet. I Frankrike heter det pains perdus, förlorat bröd.

Vitt matbröd som blivit för torrt att servera i brödkorgen putsas från hårda kanter och får sedan mjukna i litet mjölk. Man gör en rätt stabil pannkakssmet och lägger skivorna i den och steker dem sedan undan för undan i rätt rikligt med smör. Smeten kanske rinner ut från skivan och då blir det riddare med skägg. Före serveringen beströr man med kanelblandat socker och bjuder en god inte för söt sylt till, gärna lingon.

Går bra att göra lika med skivade längder, och servera till fikat eller som mellanmål.

//
 

 Tillbaka

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

Flag Counter

 

 

Matbloggstoppen

Matklubbens Topplista