Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin
    
                                                                                                                                                          
 
 
      

Chokladkaka med knäckig smörkola, nötter & havssalt

12-15 bitar

3 ägg
2 dl strösocker
150 g smör, smält och avsvalnat

2 ½ dl vetemjöl
½ dl kakao

150 g mörk choklad, grovt hackad
1 tsk pulverkaffe utblandat i 1 tsk varmt vatten (valfritt)

Nötkola:

100 g smör
1 ½ dl strösocker
2 msk ljus sirap

2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
200 g mandel, hackad

50 g nötter, blandade (tex valnötter, salta jordnötter, salta cashewnötter)

1

Topping:

ca 1 msk flingsalt

Sätt ugnen på 175C. Smöra en springform ca 25 cm i diameter.

 Vispa ägg och socker pösigt, rör ner smör.

Blanda mjöl och kakao, sikta ner i smeten och rör försiktigt i choklad och kaffe.

Häll i formen och grädda på nedersta falsen tills den har fått en fast yta, cirka 15-20 minuter.

Gör nötkola under tiden.

 Smält smöret, vispa ner övriga ingredienser utom nötter och sjud ca 10 minuter tills det tjocknar, rör om ibland.

 Rör ner mandel och nötter mot slutet.

Ta ut kakan, fördela försiktigt kolasmeten jämnt över, strö på salt och grädda ytterligare 15-20 minuter, tills kolasmeten är vackert gyllene.

 

 Låt kakan svalna i formen. Servera kakan som den är eller med lättvispad grädde eller glass.





Chokladtårta

150 g smör, normalsaltat
  150 g socker
  150 g mörk choklad 65-70 % 

4 äggulor
4 äggvitor

Chokladfyllning:

150 g smör, normalsaltat
1 ½ dl florsocker
  150 g mörk choklad 65-70 %

4 äggulor
4 äggvitor
1 ½ dl florsocker

Chokladark:
  50 g mörk choklad
Så lagar du
Chokladbotten

Smält smör i en kastrull och rör i socker. Tillsätt den finhackade chokladen och ta av kastrullen från  plattan, rör slät. Rör i äggula och låt svalna till ca 25-30 C. Vispa upp äggvitan till en mjuk maräng och vänd ner i chokladsmeten. Fyll i smord springform (24 cm) och grädda i 150 C varmluft i ca 50 min.Låt svalna, botten sjunker ner i mitten så att fyllningen får plats.

Chokladfyllning: Smält smör i en kastrull och rör i 90 g. florsocker.

Tillsätt den finhackade chokladen och ta av kastrullen från plattan, rör slät.Rör i äggula och låt svalna till ca 25-30 C.

Vispa upp äggvitan med resterande florsocker (30 g) till en mjuk maräng och vänd ner i  chokladsmeten.Tryck till botten försiktigt så den får fina kanter och fyll på med chokladfyllningen och frys in tårtan. Låt tina och dekorera. (Hållbar ca 8 veckor i frys och 4-5 dagar i kyl efter frysning)

Chokladark: Smält chokladen försiktigt i vattenbad. Stryk ut tunt på plastark. (t ex Overheadfilm eller plastficka) Låt stelna i kyl och bryt bitar till kantdekor. Dekorera tårtan med choklad och bär och servera med vispad grädde.




 

 

 


 

 
 

 
 

.

 

 

 

 

Flag Counter

 

 

Matbloggstoppen

Matklubbens Topplista