Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin
    
                                                                                                                                                          

     

500 kalorier


 photo arts12.gif photo 013.gif

 

 

Matförslag för 2 personer.

Marmor´s förslag

Favorit Tomaten

2 tomater

2 hårdkokta ägg

150 g keso

4 tsk lättmajonnäs

2 tsk saft från vitron

6 mask hackad purjolök

( 1 portion, halvera receptet )

Skär ett antal skåror i tomaten, nästan ner till botten.

Skiva det hårskokta ägget. Lägg skivorna mellan

tomatskårorna. Blanda keso, majonnäs, citronsaft

och 2 msk purjolök. Placera kesomixen i en cirkel mitt

på tallriken, ställ tomaten i mitten och dekorera med

purjolöken runt om.

190 kcal/portion

//

Laxpudding

400 g kokt potatis

100 g gravad lax

½ dl hackad dill

1 ägg

2½ dl lättmjölk

salt & peppar

Sätt ugne på 175 grader. Skiva potatisen. Skär laxen i strimlor. Varva potatis, lax och haclkad dill i en liten ugnfast form. Vispa samman ägg och mjölk, lite salt och peppar och häll blandningen över potatisen. Gratinera i 30 minuter.

360 kcal/portion

//

Potatis- och Svampgratäng

150 g potatis

50 g hel spenat

75 g champinjoner

salt & peppar

2 msk riven mager ost

1 dl lättmjölk

Ugn 225 grader

Råskala och skiva potatisen. Tina spenaten och krama ur vattnet.

Skiva svampen. Lägg potatisskivorna i botten på en ugnsform. Lägg på spenat och svamp och täck med potatis. Salta och peppra lite mellan varven. Strö över ost och häll på mjölk. Gratinera i 40 minuter.

230 kcal/portion

//

Potatisgryta med Fisk

300 g potatis

½ gul lök

1-2 vitlöksklyfta/or

½ fänkålstånd

4 dl fiskbuljong

2-3 krm curry

1-2 krm timjan

150 g fiskfilé

2 msk hackad paprika

Råskala potatisen och skär i små tärningar. Hacka löken, pressa vitlöken och finstrimla fänkålen. Lägg potatis och grönsakerna i en kastrull och häll på buljong. Krydda med curry och timjan. Sjud grytan tills potatisen är mjuk. Lägg i fisken skuren i bitar och sjud ytterligare ett par minuter. Strö över hackad paprika.

215 kcal/portion

//

 

Länk om du vill ha fler rätter att välja på.

aftonbladet.se

Räksallad med dip

½ förpackning cocktailtomater, röda

5 cm gurka

1/4 st röd lök(ar)

½ röd paprika

½ påse blandad sallad

Dip
1 st avokado
½ dl limefrukt(er), saften

½ dl grekisk yoghurt

1/4 st vitlöksklyfta(or)

chiliflakes
salt

6 st tortillachips

//

 Gulaschsoppa
200 gram nötkött, högrev, ex fransyska eller ryggbiff
1 msk olja

salt och peppar

1 st gul lök(ar)

1 st röda paprikor
½  vitlöksklyfta(or)

1/4 tsk spiskummin

1½ msk tomatpuré

cayennepeppar

½ l vatten

1 tärning(ar) oxbuljong

2 st potatis(ar)

2 skiva(or) grovt bröd

Tillagning
Putsa bort eventuella senor och skär köttet i små tärningar. Finhacka löken och skär paprikan i små bitar.

Bryn köttet i olja, salta och peppra en aning och tillsätt lök och paprika efter ett tag. Krossa vitlöken tillsammans med kummin i en mortel, blanda i tomatpurén och cayennepeppar.

 Klicka i vitlök och tomatblandningen i grytan med köttet och ställ åt sidan.

 Koka upp vattnet och lös upp buljongtärningarna i det heta vattnet. Häll hälften av buljongen över köttblandningen och koka soppan under lock i 20 minuter.

 Skala och hacka potatisen grovt. Tillsätt potatisen och resten av buljongen och koka under lock i ytterligare 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Servera soppan med ett rustikt bröd.

//

 Ratatouille med bönor och knäckta ägg
½ st aubergine

½ dl olivolja

2 st vitlöksklyfta(or)

1/4 tsk spiskummin, malen

½ st lagerblad

½ tsk timjan

salt och peppar

3/4 dl vitt vin

2 dl krossade tomater

1,½ dl röda bönor, kokta

½ st röd chilifrukt

½ msk balsamvinäger

2 st ägg

Tillagning
 Använd en vid kastrull eller djup stekpanna. Skär zucchini, paprikor och aubergine i bitar. Hacka löken. Lägg aubergine och lök i pannan och salta lätt. Stek ca 5 minuter i hälften av oljan. Tillsätt resten av oljan om du vill och stek även zucchini, lök och paprika några minuter.

 Presssa i vitlök och krydda. Stek någon minut till. Häll på vin och krossade tomater. Tillsätt lagerblad, finhackad chili och balsamvinäger. Låt sjuda på svag värme 20 minuter. Tillsätt bönorna. Knäck i 4 ägg och låt småputtra tills äggvitorna är vita men gulan fortfarande är lite lös.

 //


Fiskbiffar med Asiatisk smak
300 gram koljafiléer, färsk
1 st ägg
½ dl hackad purjolök
 färsk ingefära, ca 1 msk hackad
½ st vitlöksklyfta(or)
1½ cm röd chilifrukt
½ st lime
rapsolja
salt och svartpeppar

Nudelsallad
125 gram risnudlar
½ st broccolihuvud
½ st gul paprika
1/4 huvud isbergsallad
1½ cm röd chilifrukt

½ kruka(or) färsk koriander
1½ tsk honung

½ st lime

rapsolja

salt

Sås
100 gram turkisk yoghurt
rivet skal från en lime
½ tsk honung
½ tsk limesaft
salt och svartpeppar
Tillagning
Sätt ugnen på 100 grader.
Tillred nudlarna enligt anvisning på paketet.

Fiskbiffar- Grovhacka 1 bit purjolök så att du får ca 1 dl. Finhacka 3 cm urkärnad chili och skala och grovhacka 1 bit ingefära och 1 vitlöksklyfta.

Ta bort eventuella ben ur fisken och lägg den i en matberedare tillsammans med löken, chilin, ingefäran, 2 ägg, saften från 1 lime, 1 1/4 tsk salt och 3 krm svartpeppar. Mixa tills du får en jämn konsistens och forma ca 8 st små biffar.
Hetta upp en panna med 1 msk olja och stek biffarna på medelvärme på båda sidor tills de har fått fin färg. Lägg över biffarna i en ugnsfast form och ställ in i ugnen på 100 grader tills det är dags för servering.

 Limeyoghurt- Tvätta 1 lime och riv skalet. Blanda limeskal med 200 gram yoghurt och 1 tsk honung i en skål. Smaka av med 1 nypa salt och ca 1 tsk limesaft (resten av limesaften används till nudelsalladen). Ställ kallt i kylen.

Skär 1 broccolihuvud i buketter. Skala stjälken och skär den i bitar. Fräs broccolin i en varm panna med 1 msk olja och 1 nypa salt. Skölj och skär 1 paprika och ½ huvud isbergsallad i strimlor. Blanda broccolin, paprikan och salladen med nudlarna på ett fat.

 Gör en marinad på 3 cm urkärnad finhackad chili, grovhackad koriander resten av limesaften, 3 tsk honung och 1 msk olja. Slå marinaden över nudelsalladen och smaka av med salt. Blanda runt ordenligt.

//

Kycklingsoppa

1 st kycklingfilé(er)

0,5 msk rapsolja

0,25 tsk curry

0,5 msk tomatpuré

salt

3 dl vatten

1,5 dl passerade tomater

1,25 dl matlagningsgrädde

1 dl majskorn, frysta

1 tärning(ar) hönsbuljong

peppar

1 dl pastaskruvar, fullkorn, gärna dinkel

till garnering
basilika

Tillagning
 Skär kycklingfiléerna i bitar. Bryn i rapsolja. Tillsätt curry, tomatpuré, salt och peppar. Häll sedan på vatten, passerade tomater, grädde och lägg i hönsbuljong och pastaskruvar.

Låt koka 15 minuter. Tillsätt sedan majsen och låt koka några minuter till. Garnera med basilika.

//

Texmexsallad med kyckling

200 gram kyckling

0,5 msk smör

salt och peppar

0,5 msk texmexkrydda
0,5 st röd paprika

1 st avokado
1 st tomat(er)

0,5 st Rödlök, liten
0,5 dl Majs, fryst, tinad
1 dl svarta eller röda bönor, kokta
0,5 påse blandad sallad

0,75 dl salsa, texmex

0,5 dl gräddfil


Tillagning
 Skär kycklingen i små bitar, stek i smör. Salta och peppra och krydda med texmexblandning, rör runt och lägg sedan i en skål. Låt svalna lite. Skär paprika, avokado och tomat i bitar.

Finhacka löken. Lägg allt i skålen med kyckling. Skölj bönorna och tillsätt dessa. Tillsätt sallad och majs. Blanda runt och servera med salsa och gräddfil.

//


Röd linssoppa med citronyoghurt
0,5 st röd chilifrukt

0,5 st gul lök(ar)

1 st vitlöksklyfta(or)

1 msk olivolja extravergine

2 msk tomatpuré

2 dl röda linser

1 st grönsaksbuljongtärning(ar)

0,5 l vatten

0,5 tsk spiskummin, malen

0,5 st lagerblad


Yoghurt
1 dl turkisk yoghurt
0,5 st vitlöksklyfta(or), pressad
salt och peppar
0,5 tsk rivet citronskal
0,5 tsk pressad citron

Tillagning
 Kärna ur chilin. Skala lök och vitlök. Finhacka dessa och fräs någon minut i oljan. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa med en stund. Tillsätt vatten, linser, buljongtärning, spiskummin, lagerblad, salt och peppar. Koka 20 minuter.

Blanda ihop yoghurt, vitlök, salt och peppar, citronskal och saft. Servera soppan med citronyoghurten.


Recepten är för 2 personer. Bara att dubblera om ni är fler.

Lycka till!

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

Flag Counter

 

 

Matbloggstoppen

Matklubbens Topplista