Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin
   
                                       https://marmorsblogg.blogspot.se/
                                                                                                                     
                             
    
                                                                                                                                   

 

Skånska Stenkakor med stekt fläsk

½ kg vetemjöl

1 liter ljum mjölk

2 tsk salt

40 g jäst

utrörs i lite av mjölken

Vispa och rör ihop alla ingredienserna till en alldeles blank och slät smet. Ställ den på varm plats och låt den jäsa till sin dubbla volym i tvä timmar.

Grädda till tjocka porösa plättar i en plättlag i det fläskflott som bildats när fläsket, som stenkakaorna skall serveras med, stekts. Servera stenkakor och stekt fläsk tillsammans på samma fat, om man vill överhällt med det heta fläskflottet. Lingon till friskar upp det hela.

 

Blodpudding

" Retrorätten radhusbiff"

 

Första svenska receptet på blodpudding finns i Cajs Wargs kokbok från 1755.

På 1970-talet myntades benämningen radhusbiff.

Det är lätttare än man tror att göra egen blodpudding. Den blir luftig pudding med rena smaker.

5 dl grisblod (brukar finnas i frysdisk)

annars beställ så tas det hem

75 g smör

3 dl öl med stor humlebeska

( t ex Bishops Finger eller Nils Oscar)

3 dl rågmjöl

½ dl mörk sirap

3 krm malen kryddpeppar

rårörd lingon

smör, rågmjöl, salt

Dag 1. Sätt ugnen på 175 grader

Hetta upp smöret i en liten kastrull tills det blir lite brynt. Låt sedan stå så smöret skiktar sig. Häll sedan smöret i en skål utan att bottensatsen kommer med.

Mixa blod, smör, öl, sågmjöl, sirap, kryddpeppar och ½ msk salt i matberedaren till en slät smet.

Smöra och mjöla en brödform, ca 1½ liter. Klipp ut och täck botten med bakplåtspapper. Häll smeten i formen. Täck väl med aluminiumfolie. Ställ brödformen i en större ugnsform/långpanna och fyll på med vatten så att det går upp några cm på till kanten. Tillaga i nedre delen av ugnen ca 1½ timme, tills smeten har stannat, kontrollera med sticka. Låt stå i kylen över natten.

Dax för servering: Lossa blodpuddingen från formens kanter med en kniv. Stjälp upp och skär i skivor. Stek dem i smör . Servera med råröda lingon.

Rårörda lingon om du vill göra själv.

1 paket halvtinade lingon och 3/4 dl socker i en skål. Låt tina helt och rör tills sockret lösts upp.

Gott till: Riven palsternacka ( 2-3 ) 1 msk äppelcidervinäger, 1 msk rapsolja och ½ tsk salt. Täck över och låt dra en timma.

Källa: Tidningen Buffe 

Tillbaka

 

.

 

 

 

 

 

 

Flag Counter

 

 

Matbloggstoppen

Matklubbens Topplista