Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin
    
                                                                                                                                                          

     

 

 photo 47_.gif

Allmänt om Grillning

Dessert

Tilltugg i avvaktan på glöden

Glaze & Marinad

Kött, Fågel och Fisk 

 Citron och mandelsås

Fräscht med lite nytt. Sås som inte är helt blandad när den

serveras. Passar till det mesta grillade i form av

 grönsaker, kyckling, fisk och skaldjur.

för ca 4 personer

2 dl matyoghurt  (10% )

1 dl skalad sötmandel

1 krm chiliflakes

1 msk finrivet citronskal

3 msk hackad dill

livolja

salt, flingsalt, svartpeppar.

Rosta mandlarna i 1 msk olja i en stekpanna ca 3 minuter.

Rör ner chiliflakes och 1 krm salt. Låt svalna. Hacka nötterna

grovt.

Lägg yoghurten i en skål strö över citrolskal, dill, 2 krm flingsalt

och 1 krm svartpeppar. Ringla över 2 msk olivolja och strö

över nötterna.

 

Vårgrön fetaoströra

God till grillat eller stekt fisk.

Tina 2 dl frysta gröna ärtor i en skål.

Tillsätt 150 g smulad fetaost och 2 msk smör.

Mixa till en slät smet med stavmixer.

Smaka av med 1-2 tsk pepparrot

//

Färs på spett

Inspereras av turkiska kebabspett.

3 olika varianter, 4 personer

 

Blanda 500 g nötfärs (10%)

1 tsk salt

1 riven vitlöksklyfta

½ dl hackad persilja

Blanda i en bunke.

Tillsätt en av kryddblandningarna och rör ihop.

Forma färs runt 8 grillspett. Grilla runt om.

Blandning: Het mynta

Mortla 3 krm spiskummin,3 krm kajenpeppar, 1 msk torkad mynta

Blandning: Varm ingefära

Mortla 2 tsk fänkålsfrön, 2 tsk ingefära, 1 tsk malen kanel

Blandning: Záatar

Rosta 1 msk sesamfrö i en stekpanna på låg värme.

Låt svalna. Montla dessa med 1 msk sumac eller citronskal

och 1 msk torka oregano

 

Lax i  Salladskål

750 g laxfilé

1 salladskålshuvud

4 tsk dragon

salt & peppar

Dela laxfilén i 4 bitar. Strö dragon, salt och peppar över blad av salladskålen och packa sedan in var laxbit i bladen. Rulla ihop hårt till paket.Grilla runt om i 6-8 minuter.Servera nykokt potatis till samt fisksås

Tips: Lättast att rulla kålen är om du först förväller den, sedan kyler den med kallt vatten

Sås till fisk & skaldjur

1 dl lätt créme fraiche

1 dl gräddfil

2 msk mörk sirap 1 msk portvin

½ krm kajenn

Blanda ihop och servera genast.

//

Lövbiff i grillformar

400 g lövbiff

2 gula lökar

1 röd paprika

1 gul paprika

1 purjolök

100 g färska champinjoner

2 msk honung

3 msk soja

1 msk sesamfrö

Strimla kövbiffen med purjolök, paprika, svamp och lök. Lägg allt i grillformen. Krydda med honung, soja och sesamfrön. Ställ formen på grillgallret och grilla i ca 3 minuter och vänd allt under tiden det grillas. Genom att grillformen har små hål i botten blir inte det grillade så "blött"

//

Stark senapscreme

läcker topping till korven

3 msk dijonsenap

1 tsk colemans senapspulver

1½ msk florsocker

1 tsk pressad citronjuise

1 dl olja med neutral smak

salt

Vispa samman allt utom olja. Vispa eller mixa ner oljan droppvis, smaka av med salt.

//

Jordnötssås

3 dl gräddfil

1 dl lättmajonäs

3/4 dl hackade salta jordnötter

3/4 dl mangochatney (original söt)

1 tsk curry

salt/peppar

Blanda ihop allt och låt stå kallt till serveringen. Passar superbra till det mesta man kan grilla.

//

Goa Såsen

1 röd paprika

1 gul lök

2-4 vitlöksklyftor

5 msk socker (ev mindre)

3 msk senap

1 dl äppelcidervinäger

1 tsk svartpeppar

1 tsk salt

1 tsk basilika

knapp 1 dl tomatpuré

3 dl majs eller rapsolja

Mixa ihop ingredienserna. Hållbar i kylen minst i vecka.

//

Chimichurri

2 dl hackad persilja

1 dl olivolja

½ dl citronjuice

2-3 finhackade chalottenlökar

1 finhackad vitlök

salt

Rör ihop ingredienserna, smaksätt med salt

//

Dragonsmör passar till allt grillat!

200 g rumsvarmt smör

1 finhackad schalottenlök

1 tsk vitvinsvinäger

2 msk hackad färsk dragon

½ dl hackad persilja

½ tsk salt

1 krm peppar

Rör ihop, lägg på ett smörpapper och forma till en rulle.

//

Krämig grillsås

Blanda 2 dl kokbar lätt créme fraiche

1 burk pesto á 140 g

1 tsk krossad rosépeppar i en kastrull.

Låt blandningen få ett uppkok. Ta genast av kastrullen från värmen. Rör om och strö över lite rosépeppar före serveringen.

//

Barbecuesås
400 g Krossade tomater
2 tsk Chilisås
2 tsk Vinäger
1 tsk Fransk senap
2 Vitlöksklyfta; pressad
2 tsk Worcestershiresås Salt Peppar

Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka såsen på stark värme ca 10 minuter så att såsen kokar ihop.
//

Röd barbequesås

Koka samman 400 g krossade tomater, 2 msk socker, i msk rödvinsvinäger och 2 finhackade vitlöksklyftor en kort stund.

Blanda i 1 msk wortcestershiresås och ½ tsk sambaloelek och koka någon minut till. Servera såsen varm eller kall.

//

Aromsmör

Skär upp 1 röd spansk pepparfrukt på längden. Kärna ur och finhacka den. Rör 125 g grovstött rosépeppar och ½ dl finhackad gräslök & persilja.

Forma snöret till en 5 cm tjock rulle, svep in i plastfoöie. Lägg rullen i frysen några timmar. Ta fram en stund innan servering och skär i ca 1 cm tjocka skivor och lägg en på varje köttbit.


 photo schotel36.gif

 

I väntan på att grillningen är klar!

Chips med ost & valnötter

Stora potatischips beräkna ca 4 st / person

150 g bredbar getost ( chévre )

Hittar du inte bredbar chévre, mosa vanlig med

lite créme fraiche.

Valnötter, timjankvist.

Lägg ut chipsen på ett fat. Klicka på chévren, men vänra till strax innan serveringen annars mjuknar chipsen. Lägg på en valnöt tryck till lite och dekorera med timjan.

//

Mandelfyllda oliver

Oliver utan kärnor, antalet mandlar som antal oliver.

Skålla och skala mandeln. Stick in en i varje oliv.

//

Tomatmix på rostat bröd.

Kan göras några timmar i förväg

75 g urkärnade svarta oliver

60 g soltorkade tomater i olja

2 virlöksklyftor, grovt hackade

2 msk olja från tomaterna + olivolja

1 krm svartpeppar

4 skivor vitt bröd/lantbröd

cs 6 st körsbärstomater

Låt oliverna och tomaterna rinna av. Mixa dem med vitlöken. Blanda i oljan mot slutet och krydda. Rosta brödet och skär bort kanterna. Skär sedan brödet i 3-4 vm stora fyrkanter, totalt 16 st. Klyfra tomaterna tunt. Dekorera med tomatklyftorna.

//

Kryddig korv med plommon & bacon

4 pers om det finns annat på grillen. Annars 1 korv / person. Bara att

öka på receptet.

En riktig goding på grillen!

2 Choritzokorvar el annan kryddig korv

12 katrinplommon

½ paket bacon

Skär ett snitt i varje korv, men inte rakt igenom. Dela varje korv i 2 delar. Lägg 3 katrinplommon i varje del. Vira om med en skiva bacon och fäst med tandpetare. Grilla korvarna runt om så att baconet för ljusbrun färg och korvarna blir genomvarma.

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

Flag Counter

 

 

Matbloggstoppen

Matklubbens Topplista