Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin
    
                                                                                                                                                          

     

 photo 52.png

 

 

Ingefärspäron
2 kg små päron
Lag:
1 liter vatten
1 kg socker
5-6 bitar hel ingefära
(2 rågade kryddmått bensoat)
Skala päronen, men låt stjälkarna sitta kvar. Skrapa dem väl med en kniv. Skär ett litet kryss vid blomfästet på varje päron. Stora päron är bättre att dela i halvor. Kärna ur dem väl. Blanda
Vattnet, sockret och ingefäran till lagen. Koka upp den och lägg sedan i några päron åt gången. Koka dem mjuka. Ta upp dem med hålslev och lägg över dem i krukor (glasburkar). Koka ihop lagen k, låt den kallna och häll den sedan över päronen. Skulle lagen bli tunn efter en tid, så koka ihop den på nytt.
Sockermängden kan minskas något om man tillsätter lite bensoat. Bind över krukan,(locket på glasburken) lägg gärna lite folie direkt på frukten först.

Syltpäron
2 kg päron
drygt 7 dl socker
3 dl vinättika
6 dl vatten
2 bitar ingefära
Gör lika som ovan med päronen, rad 1 & 2.
Blanda vinättikan, vattnet och ingefäran till lagen. Koka upp den och lägg sedan i några päron åt gången. Koka 2-3 timmar med tätslutande lock. Ta upp päronen med hålslev och lägg dem i krukor. Koka ihop lagen och häll den varm över päronen.
Variation: Minska vattenmängden med 2 dl. Sätt till samma mängd vitt vin 10 min innan päronen är färdiga.

Äppellingon
1 kg äpplen
1 kg lingon
2 dl vatten
6 dl socker
Skala äpplena och dela i halvor. Kärna ut dem. Lägg de sköljda lingonen och äppelhalvorna i en gryta med vatten. Låt alltsammans koka tills frukten är mjuk men inte mosig. Tillsätt sockret. Koka upp försiktigt. Skaka eller rör om så att sockret smälter ordentligt. Häll upp äppellingonen i väl rengjorda och värmda krukor eller burkar. Täck med självhäftande film eller aluminiumfolie. Dåligt förvaringsutrymme kräver bensoat. Tillsätt 1 krm per kilo fruktmassa då den svalnat något.
Efter samma recept kan lingonpäron lagas. Små päron kan kokas hela tillsammans med lingon.

Lingonpäron
1 kg lingon
5 dl vatten
2 kg päron
1 kg socker
Rensa lingonen. Koka dem i vattnet ca 15 min. Sila saften. Tvätta och skala päronen, dela dem om de är stora. Koka upp lingonsaften med sockret och lägg i några päron åt gången. Koka dem mjuka och ta upp dem med hålslev. Lägg dem i burkar. Koka upp lingonlagen. Skumma och häll den över päronen.
Tillslut eller bind över burkarna när de kallnat.

Grönt

Pickles
300 g syltlök
200g blomkål
200 g små gröna tomater
200 g små röda tomater
200 g morötter
200 g färska championjoner
6 små västeråsgurkor
Lag:
5 dl ättikssprit
5 dl vatten
5 dl socker
½ dl salt
5 bitar muskotblomma
½ tsk kryddnejlikor
3 bitar ingefära
Skala lökarna förväll dem några minuter i kokande vatten. Dela blomkålen till små
buketter och förväll dem lätt. Nagga de gröna tomaterna med gaffel. Koka upp vatten, doppa de röda tomaterna ett ögonblick i det och dra av skalen. Skala och skiva morötterna och koka dem halvmjuka i vatten. Skölj och ansa svamparna och ge dem ett uppkok i vatten. Dela ev de sköljda gurkorna.
Varv alla ingredienserna i små glasburkar. Koka upp lagen och häll den het över grönsaker och svamp. Bind över burkarna eller sätt på skruvlock med plastfilm emellan. Efter 3 veckor är konserven färdig.

 

Skånska ättiksgurkor
2 kg fasta gurkor
dillkronor
pepparrot
Lag:
1 l ättikssprit
1 l vatten
6-7 dl socker
2 msk vitpepparkorn

Borsta gurkorna rena och låt dem rinna av. Skölj dillkronorna, skala pepparroten
Och skär den i tärningar. Varva gurkorna i en kruka eller burk med dill och
Pepparrotstärningarna. Börja och sluta med dill. Koka upp lagen. Skumma och häll
Den het över gurkorna. Lägg en tyngd så att gurkorna hälls nere i lagen. De är färdiga
efter ca 4 veckor.

Syltade tomater
1 kg små fasta gröna tomater
2 dl ättikssprit
3 dl vatten
4 dl socker
2 bitar kanel
10 kryddnejlikor
Snoppa tomaterna och nagga dem med gaffel. Förväll dem i vatten 5 minuter och
låt dem rinna av. Koka upp de andra ingredienserna. Lägg tomaterna i den heta lagen
och låt dem ligga tills de mjuknat, men låt dem inte koka. Flytta över tomaterna i en kruka eller burkar. Koka ihop lagen och låt den kallna. Häll den över tomaterna. Häll av lagen om ett par dagar. Koka ihop lagen igen, skumma väl och häll den kall över tomaterna. Se till att de blir väl täckta av lag.
Jättegott till köttstekar!

 

 

Tillbaka

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

Flag Counter

 

 

Matbloggstoppen

Matklubbens Topplista