Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin
    
                                                                                                                                                          

     

 

 

 

Nötchokladsnittar med Blåbär

ca 18 st

 

175 g mörk choklad, gärna 70 %

50 g smör eller margarin

2 äggvitor

1 1/4 dl socker

4 dl malda nötkärnor

eller hasselnötsmjöl

½ tsk bakpulver

 

Fyllning

1 ½ dl blåbär

1 ½ tak potatismjöl

 

Sätt ugnen 200 grader. 

Bryt chokladen i bitar och smält den över varmt vattenbad eller i mikrougn tillsammans med matfettet. Rör till slät konsistens.

Vispa äggvitorna med rena redskap till ett fast vitt skum. Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning till massan är är blank och styv. Blanda de malda nötkärnorna eller hasselnötsmjölet med bakpulvret och vänd ner i smeten. Vänd sist ner chokladsåsen och rör varsamt smeten slät.

Klicka ut smeten till 2 plåtlånga längder på bakpappersklädd plåt.

Häll blåbären i en bunke och strö över potatismjölet. Rör om varsamt så att bären blir jämnt mjölade runt om. tryck en lätt fördjupning mitt på deglängderna och läg blåbären i den.

Grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter. Låt kallna på plåten.

Skär upp i sneda snitta.

 

//

 

                                      Mandelblåbärskaka

Ett gammalt recept som jag delar med mig av.

50 g smör eller margarin

3/4 dl socker

1 ägg

1 dl vetemjöl

3-4 msk saft från en citron

 

Fyllning

ca 4 dl (190 g) djupfrysta blåbär

( ½ dl socker )

1 dl vispgrädde

1 ägg

 

Garnering

1-2 dl hackad mandel

Rör smör och socker pösigt. Tillsätt ägg, mjöl och citronsaft. Smörj en ungsäker form ( ca 18 cm i diam. och 3 cm hög ).

Bred ut smeten och dra upp den efter kanterna..

Blanda ev. blåbären med sockret. Lägg bären på kaksmeten. Vispa grädden och tillsätt ägget. Häll blandningen över bären. Strö över mandeln.

Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme, ca 40 minuter.

Servera kaka något avsvalnad med vispad grädde.

//

 

Bountyrutor med extra allt

1 kaka, ca 24 bitar

150 g smör eller

margarin

3 ägg

3½ dl socker

3/4 dl kakao

1½ tsk vaniljsocker

3 tsk bakpulver

4 dl vetemjöl

1 dl mjölk

Kokossmet

150 g smör

3 dl florsocker

2 ägg

200 g riven kokos

3 dl blåbär

1 msk potatismjöl

200 g mjölkchoklad

Sätt ugnen på 175 grader. smörj och mjöla en långpanna, ca 22x32 cm, eller klä den med bakpapper.

Smält smöret och ställ åt sidan att svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Sikta ner de torra ingredienserna.
Tillsätt mjölken i det avsvalnade smöret och häll ner blandningen. Rör om varsamt till en slät smet.

Bre ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter, eller tills kakan är näst intill färdiggräddad.

Kokossmeten: Smält smöret och dra kastrullen från värmen. Tillsätt florsocker, ägg och riven kokos och rör om. Blanda blåbären med potatismjölet och vänd ner dem med några stora tag.

Ta ut kakan ocj bre varsamt över kokossmeten. Höj värmen till 200 grader och grädda den i mitten av ugnen ca 10 minuter eller tills ytan fått svagt gyllenbrun färg.

Smält chokladen över varmt vattenbad eller på låg efttekt i mikrovågsugn.

Ringla den över den svala kakan. Skär upp kakan i bitar då den kallnat.

//

 

Blåbärskaka med Hasselnötter

ca 20 bitar

300 g rumsvarmt smör

3 dl hasselnötter

3 dl strösocker

4 ½ dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk kanel

500 g frysta eller

färska blåbär

1 msk majsstärkelse

Sätt ugen på 175 grader.

Lägg bakplåtspapper i en ca 20 x 30 cm stor ungssäker

form, se till att pappret täcker kanterna.

Skär smöret i tärningar. Mixa hasselnötterna grovt i matberedare.

Tillsätt socker, vetemjöl, bakpulver och kanel och mixa kort.

Tillsätt smöret och mixa snabbt ihop till en smulig deg.

Tryck ut hälften av degen i botten av formen och jämna

till ytan.

Rör ihop blåbär och majsstärkelse. Fördela bären över bottnen.

Smula resten av degen över.

Grädda kakan i mitten av ugnen 40-50 minuter, tills den fått en gyllenbrun färg. Låt svalna. Skär i rutor och servera

med med glass eller vispad grädde.

//

 

Blåbärsrutor med Lemon Curd & Kokos

ca 16 bitar

200 gr smör, rumsvarmt

2 dl strösocker

1 citron, rivet skal

3 ägg

3½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

200 g blåbär, färska

Topping

50 g smör, rumsvarmt

2 dl riven kokos

2 ägg

2 dl strösocker

200 g lemon curd

100 g blåbär, färska

Sätt ungen på 175 grader.

Vispa smör och socker och citronskal vitt och pösigt.

Vispa upp äggen i en skål och rör ner dem i smörsmeten. Tillsätt ca 1 msk vetemjöl så att smeten inte skär sig.

Blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke. Sikta ner mjölblandningen i smeten och vänd försiktigt ner hälften av blåbären.

Häll smeten i en långpanna, ca 20x30 cm, med bakplåtspapper i botten

och strö över resterande blåbär. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 minuter.

Toppingen

Smält smöret och rör ner kokos, ägg och strösocker. Värm lemon curden försiktigt i en annan kastrull så att den blir rinnig.

Fördela blåbär över kakan och ringla över lemon curd och kokosblandningen.

Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt den svalna i långpannan innan du skär den i bitar

 

 

Mjuk Blåbärskaka upp och ner.

1 kaka 10 bitar

 

50 g smör

3 ägg

2½ dl socker

3 dl vetemjöl

1½ tsk vaniljsocker

1½ tsk bakpulver

Ugn 175 grader

I botten på formen

2 dl nötkärnor

50 g smör

1 dl socker

4 dl blåbär

 Tips!

 För att vara säker på att kakan verkligen släpper från botten

då den stjälps upp, klipp till ett runt bakpapper och lägg i botten innan formen fylls .

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en rund bakform, ca 1½ liter.

 Börja med att göra fyllningen i botten på formen. Finhacka nötterna. Smält smöret och häll det i botten. Strö över sockret och nöthacket. Strö sist över blåbären.

Smält smöret till kakan och låt det svalna.

 Vispa ägg och socker vitt och poröst. Sikta ner de torra ingredienserna och tillsätt mjölken. Rör varsamt smeten slät. Vänd ner det ljumma smöret och rör åter varsamt smeten slät.

Häll ut smeten jämt över fyllningen i formen oh grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.

Låt den nygräddade kakan svalna i formen innan den stjälps upp.

//

Marängrulle med Blåbärsmousse

1 rulle 10 bitar

6 äggvitor

3 dl socker

2½ dl mandelmjöl

1 dl majsstärkelse

Fyllning

6 äggulor

1 citron

150 g vit choklad

3 dl blåbär

1 dl vispgrädde

200 g Cream cheese

3 msk vaniljsåspulver för kallrörd

sås

Garnering

färska blåbär

citronmeliss

florsocker

Spritspåse behövs

Låt äggvitorna stå framme en stund så att får rumsteperatur. Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa äggvitorna med absolut rena redskap till ett fast, vitt skum. Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning tills massan är blank och styv. Blanda mandelmjöl och majsstärkelse och sikta ner blandningen i smeten. Vänd om mycket varsamt så att blandas väl.

Fyll smeten i en spritspåse  Spritsa ut släta strängar, ca 35 cm långa, intill varandra på längden på en bakplåtsklädd plåt. Strängarna bör spritsas tätt och till hälften överlappa varandra. Måttet på botten ska bli ca 30x35 cm.

Grädda botten i mitten av ugnen i 20-25 minuter, tills den känns torr och spröd på ytan. Ta ut och dra över bakpappret med botten från plåten till ett galler. Låt kallna.

Lägg äggulorna till fyllningen i en kastrull. Tvätta citronen väl och finriv det yttersta gula på skalet. Pressa ur saften. Tillsätt saft och skal i kastrullen.

Grovhacka den vita chokladen. Mixa eller mosa blåbären och häll ner  moset i kastrullen. Sjud blandningen under omrörning tills den tjocknat. Ta då genast av kastrullen från värmen, tillsätt den vita chokladen och rör tills den smält. Kyl krämen i kallt vattenbad.

Vispa grädden . Lägg färskosten i en bunke. Tillsätt blåbärskrämen, lite i taget, och rör krämen slät mellan varje tillsats. Rör ner den vispade grädden och vaniljpulvret.

Dra bort bakpappret fån botten och bre ut  blåbärsmoussen jämt. Rulla samman från långsidan till en rulle med hjälp av bakpappret. Gör detta strax före servering, marängen drar efter en stund åt sig fukt från fyllningen och mister då lite av sin sprödhet. Garnera gärna längden med färska blåbär och citronmelissblad. Sikta över florsocker.

Tips!

När man spritsar ut smeten går det lättare att rulla samman längden, och risken är mindre att den spricker. Du kan även bre ut smeten jämnt och dra ytliga markeringar med exempelvis en smörkniv.

//

Drottningtårta med krispiga bottnar

1 tårta 10 bitar

1 rulle färsk smördeg á 250 g

Smultäcke

50 g smör

1½ dl vetemjöl

2 msk socker

Pensling

1 ägg

Fyllning

2 dl vispgrädde

250 g mascarpone

1 tsk vaniljsocker

2 dl färska hallon

2 dl färska blåbär

florsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Skär ut 2 runda bottnar ut smördegen, de ska vara cirka 20 cm i diameter. Vill du ha krusig kant sporrar du ut bottnarna med en krusig sporre. Ta gärna även ut några hål, ca 4 cm i diameter, med ett kakmått i den ena botten. Lägg bottnarna på bakplåtspappersklädd plåt.

Hacka snabbt samman alla ingredienser till sultäcket. Pensla båda bottnarna med lätt uppvispat ägg, och strö smulorna över.

Grädda bottnarna i mitten av ugnen i 15-18 minuter.

Vispa grädden till fyllningen och vänd varsamt ner mascarponen. 

Smaksätt den gräddiga krämen med vaniljsocker.

Lägg samman bottnarna med kräm och bär emellan. Bottnen med hål ska vara överst, fyll dem med bär så ser tårtan extra festlig ut. Sikta över florsocker.

//

Blåbärsbutterkaka ca 12 bitar

25 g jäst

75 g smör

2 dl mjölk, 37 grader

½ tsk salt

3/4 dl socker

1 ägg

7-7½ dl vetemjöl

Fyllning

2½ dl blåbär, färska eller

frysta

3/4 dl råsocker

1½ msk majsstärkelse

Pensling

1 ägg

Glasyr

1 dl florsocker

50 g smör, smält

2 msk vispgrädde

Börja arbeta samman vetedegen. Pudra över lite mjöl och låt jäsa ca 45 minuter.

Blanda blåbär, råsocker och majsstärkelse till fyllning.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut till en degplatta, ca 30x45 vm. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär i ca 4 cm breda bitar. Smörj en springform. Ställ bullarna i formen, ganska glest, och får låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla butterkakan med ägg och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Låt svalna. Rör samman glasyren och ringla över 

 

Blåbärssnittar

Klassisk mördegskaka med blåbärssylt.

26–30 st

Deg
2 ¾ dl vetemjöl
½ dl socker
½ msk vaniljsocker
150 g smör, kallt & i kuber
1 liten äggula

Fyllning
3–4 msk blåbärssylt

Glasyr
1 dl florsocker
2 tsk vatten

GÖR SÅ HÄR

 Kör ihop ingredienserna till degen i en matberedare till en smidig deg.

Lägg degen kallt i ca 30 min. Sätt ugnen på 175 grader.

 Knåda degen lätt, dela den i två delar och rulla dem till rullar, ca 35 cm långa.

 Lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper. Tryck till dem och gör en fördjupning i mitten längs med hela biten.

 Fördela blåbärssylt i fördjupningen. Grädda längderna mitt i ugnen i 15–20 min. Blanda under tiden till glasyren.

 Låt längderna svalna. Ringla över glasyren och skär dem i sneda snittar.

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

Flag Counter

 

 

Matbloggstoppen

Matklubbens Topplista