Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin
    
                                                                                                                                                          
 
 
      

Att laga mat i oglaserad lergryta, så kallad romargryta, är en urgammal metod som ger lika fint resultat med färs som med helt kött.

Tänk bara på att den oglaserade grytan alltid måste vara rejält vattendränkt, i cirka 30 minuter, innan den sätts i ugn och att den alltid måste sättas i kall ugn.

Tillagningstiden är bekväm. Man bara lägger ned de förberedda ingredienserna , men man bör ha god tid på sig, eftersom grytan värms upp långsamt.

Servera rätterna direkt ur grytan.

Tips på ugnstider

Stekhöns & kyckling.....................90 minuter

And ..............................................120 minuter

Fläskstek.......................................90 minuter

Rostbiff..........................................35 minuter

Kalvstek........................................90 minuter

 

Fiskfilé..........................................60 minuter

Lergrytan ställs alltid i kall ugn, sätt temperaturen på 225 -250 grader. Man behöver inte titta på maträtten under stektiden. De sista 5-10 minuterna kan man ta bort locket så rätten får en lätt brynyta.

 

Vill man ha kyckling, gås, fasan eller lamm frasigt och knaperstekt, så kan man hälla bort spadet när 10 minuter återstår av stektiden.

 

Stekskyn kan man använda som sås stomme , eller sila och ha som sky.

 

När man gör ren en lergryta skall den bara skrubbas med varmt vatten inget diskmedel

Efter lång användning kan man koka ur grytan c:a 30 minuter i vatten.

 

 

.

 

 

 

 

Flag Counter

 

 

Matbloggstoppen

Matklubbens Topplista