Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin
    
                                                                                                                                                          
 
 
      

Normandisk Äppeltart

4-6 portioner

Till denna paj kan du välja en av följande pajdegar.

1 sats Spröd pajdeg eller 1 sats Fransk pajdeg eller 1 sats Amerikansk mördeg.

Ugnsvärme 225 och 200 grader

Fyllning

8 fasta syrliga äpplen

3 msk vatten

1 ½ dl socker

½ - 3/4 dl konjak eller

Calvados

2 msk margarin eller smör

1 tsk salt

Glasyr

1 dl aprikosmarmelad

1-2 msk vatten

 

Gör önskad deg efter receptet och låt vila- Kavla ut den och klä en låg, rund

paj- eller bakform, ca 25 cm i diameter. Degen bör gå något upp på kanten

eller vikas dubbel i ytterkanten. Picka botten och ställ formen svalt ca 10 minuter. Täck eventuellt kanten med aluminiumfolie om den är tunn.

Förgrädda pajskalet i 225 grader ca 10 minuter. Ta ut formen, ta bort folien och

låt skalet kallna.

Sänk ugnsvärmen till 200 grader.

Skala 5 av äpplena. Dela och kärna ur tärna dem grovt. Lägg tärningarna i en kokande lag av vatten , socker, konjak och matfett. Sjud dem mjuka 8-10 minuter.

Rör om då och då. Ta upp " äppelmoset " och koka ihop spadet till en tjock sockerlag. Mosa äpplen och lag grovt med en gaffel till puré och låt den svalna. Bred den över pajbotten.

Dela och kärna ur de återstående äpplena. Skär dem i tunna skivor och lägg dem vackert över äppelmoset. Pensla med citron och strö över lite extra socker.

Grädda pajen i 200 grader 20-30 minuter eller tills äpplena är mjuka och har lite färg.

Värm aprikosmarmeladen med lite vatten. Sila bort fruktköttet och pensla äppelskivorna med glasyren

Tartan skall serveras varm, ljummen eller kall med vispad grädde, gärna smaksatt  med lite konjak eller rom

 

 

.

 

 

 

 

Flag Counter

 

 

Matbloggstoppen

Matklubbens Topplista